Paneer wordt meestal in dobbelsteentjes gesneden. Je kunt het rauw eten of meeverwarmen in een curry. Je kunt het ook bakken of grillen of nog lekkerder: kort marineren in wat olie met specerijen en dan bakken of grillen.
Paneer verpakt in plasticfolie kun je max. 5 dagen in koelkast bewaren. Je kunt (het restant van) de zelfgemaakte paneer overigens goed invriezen. Een traditioneel gerecht met paneer is Saag Paneer (kijk hiervoor bij het recept bij Spinazie Gebakken - Kaas met spinazie en kruiden, op deze website).
Wat is het? Paneer is een superjonge, verse kaas uit de Indiase en aanverwante keukens. Paneer wordt niet zoals “gewone” kaas gemaakt van melk met dierlijk stremsel maar van melk met citroensap of azijn. Daarom is deze kaas vegetarisch en heel makkelijk zelf thuis te maken.
Paneer of panir komt uit India en de omgeving daar rond. Het wordt op een heel andere manier gemaakt dan de meeste kazen. De kaas lijkt het meest op een verse, geperste ricotta van volle melk.
Paneer is te koop bij de toko en zelfs bij sommige biologische supermarkten. Zelf maken is ook een leuk project en helemaal niet moeilijk. Je hebt alleen een kaasdoek nodig.
2,5 liter melk geeft 300 gram uitgelekte kruimige panir en 275 vaste geperste panir. Licht verteerbaar en gezond! Panir is licht verteerbaar en mede daardoor erg gezond. En geschikt voor vegetariërs.
Hoe smaakt paneer
Als je de paneer uit de verpakking haalt dan ziet het er uit als feta kaas, maar als je het koud proeft dan heeft het qua structuur en smaak meer weg van cottage cheese. Gebakken paneer lijkt een beetje op kip. En zo kun je het ook in een gerecht gebruiken.
Om hem te eten laat je de salade het beste op temperatuur komen. Koud is de pasta te taai en het vet of de olie in de saus gestold. Ook voor de aroma's van de saus of de ingrediënten is het beter de salade iets warmer te serveren.
Er zijn kazen die niet smelten en stevig blijven als je ze bakt. Dit zijn paneer en halloumi. Halloumi heeft van zichzelf een zoutige smaak, paneer is meer neutraal. Daarnaast zijn er kazen die als je ze verhit zacht worden, maar toch hun vorm houden, zoals ricotta en feta.
Ook professor Vos verwacht dat de echte halloumi duurder zal worden, al was het maar omdat schaarste zorgt voor hogere prijzen. De naamsbeperking geldt in principe wel alleen binnen Europa. In andere werelddelen kunnen ze dus naar hartenlust "halloumi" blijven produceren.
Zelfgemaakte paneer kun je in de koelkast hooguit een dag of drie bewaren maar je kunt het prima invriezen. Paneer uit de winkel is vaak wat langer houdbaar en kun je ook invriezen.. Paneer kun je als nagerechten, borrelhapjes, bijgerechten en als vlees vervanger bij hoofdgerechten gebruiken.
Hoe kan je het vervangen? Door de lichte smaak is de kaas goed te vervangen door bijvoorbeeld halloumi, hüttenkase of peynir (Turkse jonge kaas). De kaas wordt vaak in blokjes gesneden en toegevoegd aan diverse gerechten, vaak als vleesvervanger.
Paneren is het bedekken van vlees met een laagje paneermeel of broodkruim (eventueel gemengd met kruiden). Hoe paneer je? Je haalt je vlees eerst door de bloem, dan door losgeklopt ei en dan door de paneermeel. Druk dat laatste laagje goed aan zodat het mooi heel blijft tijdens het vlees bakken.
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Waar het paneermeel dat wij kennen meestal fijngemalen is, bestaat panko juist uit grovere vlokken. Dat maakt dat in panko gebakken ingrediënten ook wat meer crunch bevatten dan hun tegenhangers met traditioneel paneermeel.
Bewaar de chapelure in een luchtdicht doosje of vries het in. Zolang het niet vochtig wordt, kun je het paneermeel op die manier zeker een jaar bewaren.
Is Berloumi gezond? Het zal wel zijn dat Berloumi gezond is, want we maken hem zelf! Halloumikaas heeft een hoge voedingswaarde dankzij de vele vetten en eiwitten. Onze Berloumi is gemaakt van pure koemelk.
Is halloumi gezond? Halloumi bevat te veel verzadigd vet en te veel zout om door het Voedingscentrum als gezonde keuze te worden gecategoriseerd. Ter vergelijking: 10+, 20+ en 30+ kaas met niet te veel zout (minder dan 2 gram zout per 100 gram kaas) passen wel in een gezond voedingspatroon.
Kaas is geen goede vegetarisch optie. Kaas levert niet dezelfde voedingsstoffen als vlees. Kaas levert weliswaar evenveel eiwit als vlees en vitamine B12, maar bevat maar heel weinig ijzer, zo'n 0,1 milligram per 100 gram.
Halloumi eet je niet rauw, want dan smaakt hij een beetje elastisch. Je bakt of grilt 'm in de pan of gaart 'm in de oven. De kaas zal lichtbruin karamelliseren.
De eiwitstructuur verandert hierdoor (er zitten veel eiwitten in halloumi) en er blijven geen melkzuurbacteriën achter in de kaas. Hierdoor smelt de kaas niet tijdens het bakken, maar wordt hij stevig en krijgt hij een knapperig laagje.
Halloumi (Grieks: χαλούμι Turks: hellim Arabisch: حلوم hallūm) is een van origine Cypriotische geitenkaas. Hij wordt tegenwoordig ook van schapen- en koemelk gemaakt. De kenmerkende rubberachtige consistentie ontstaat doordat de kaasmassa in wei wordt verhit zodat deze eiwitten afscheidt.
Volgens voedingsdeskundige Celine Dejaeghere is mozzarella de gezondste optie. “Als je puur afgaat op de voedingswaarde kan je zeggen dat feta iets minder goed scoort dan mozzarella.” Die voedingswaarden zijn dan vooral de calorieën en het vetgehalte.
Beyaz peynir (letterlijk: witte kaas) is een Turkse kaas die behoort tot een familie van witte kazen waartoe ook bijvoorbeeld feta (Griekenland), sirene (Bulgarije) en telemea (Roemenië) behoren. Traditioneel wordt de kaas gemaakt van ongepasteuriseerde schapenmelk.
Door de Europese regelgeving mag alleen kaas die is geproduceerd in Griekenland en gemaakt is van minimaal 70% schapenmelk en maximaal 30% geitenmelk feta heten. Veel producenten die feta-achtige kaas maken, bijvoorbeeld van koemelk, noemen het daarom 'mediterrane kaasblokjes of 'witte kaas'.