Doe met een frituurspaan het eten in de hete olie, en zet de inductieplaat meteen op een hogere stand.De temperatuur daalt eerst even en gaat dan weer omhoog.Probeer hem zo dicht mogelijk te houden bij de gewenste temperatuur. Dat is het.
BK Fortalit Frituurpan / Oliebollenpan 24cm
In de BK Fortalit Frituurpan maak je zelf thuis je eigen heerlijk goudbruine frietjes, snacks maar ook vis en oliebollen. Of je op gas kookt of op een inductie kookplaat, de BK Fortalit Friteuse is voor elke warmtebron geschikt en kan zonder problemen in de oven.
In het kort antwoord op uw vraag: ja, u kunt sudderen, braden en een soep laten trekken op inductie. U kunt net zo koken op een inductiekookplaat als u dat doet op gas, elektra of welke warmtebron dan ook. Bij inductiekoken wordt de pan verwarmd door magnetisme, bij koken op gas wordt de pan verwarmd door een gasvlam.
Ook bij inductie kan de vlam in de pan slaan
Hoewel de kans op een vlam in de pan bij inductie aanzienlijk kleiner is dan bij koken op gas, is het bij inductie ook mogelijk dat de vlam in de pan slaat.
Pannen testen
Blijft de magneet zitten? Dan is de pan geschikt voor koken op inductie. Pannen van aluminium, teflon en koper zijn vaak niet geschikt voor koken op een inductie kookplaat.
Jazeker! De temperatuur is bij een inductieplaat bijna net zo precies af te stellen als op een traditioneel fornuis.
Bij een inductiekookplaat nooit een binnenlade of een gewone besteklade onder je kookplaat zetten! Inductie heeft meer circulatie nodig dan de gewone keramische en je bestek gaat idd heel erg warm worden ,alsook de bestekindeling.
Niet zoals op gas waarbij je het vuur gelijk heel hoog zet, dan gaat het mis op inductie. Rustig opwarmen, even geduld hebben tot de pan goed op temperatuur is (heet tot de rand) en daarna kan de temperatuur verder omhoog en kun je perfect wokken.
Wil je elektrisch koken, ga dan voor een inductiekookplaat: die gebruikt minder stroom dan andere elektrische kookplaten. Vergeleken met gas is er nu nog weinig verschil in CO2-uitstoot. Maar als de stroom duurzamer wordt, wint inductie het van koken op gas.
De meeste inductiekookplaten zijn voorzien van 10 verschillende warmte niveaus. Als je aardappels gaat koken kun je dit niveau het beste eerst op 6 zetten. Wanneer het water aan het koken is, is het verstandig om de stand op ongeveer 3 of 4 te houden. De aardappels kook je gedurende 15 tot 20 minuten lang.
Inductie koken is veiliger
Daarnaast is een inductieplaat veiliger, omdat er geen open vuur meer in de keuken is. Vooral vergeetachtige mensen laten nog weleens het gas aanstaan met alle gevolgen van dien. Met een inductiekookplaat is dat risico geweken.
Wij gebruiken een pan zónder anti aanbaklaag. De pan die wij gebruiken bestaat uit minimaal 5 lagen staal; RVS binnen- en buitenkant en daartussen een aantal lagen met een legering van koper en aluminium voor de goede hitte geleiding. Als de pan goed op temperatuur is, voeg je het vlees toe.
Warm op tot de benodigde temperatuur. Zet dan de inductieplaat op stand 7, en kijk even of de olie op temperatuur blijft. Dan is het even opletten. Altijd maar een beetje tegelijk frituren, anders daalt de temperatuur te hard.
Oliebollen of frieten bakken op inductie? Ja hoor, ook dat kan! Doordat je bij sommige inductieplaten de temperatuur van een zone in kunt stellen, kun je olie op een ingestelde temperatuur houden.
De bak van de inductie friteuse wordt door een magnetisch veld direct verwarmd. Hierdoor wordt een sterke temperatuurstijging bereikt, waarbij zeer weinig warmte verloren gaat. Het vet maakt van de gefrituurde voeding al snel een knapperige goudbruine traktatie op de gewenste temperatuur.
Le Creuset Les Forgées Wokpan - De beste op de markt. BK Clonical Deluxe wokpan 30 cm - Dankzij de uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding door ons uitgeroepen als de beste koop. Demeyere Wokpan 36 cm - Ideaal om grotere gerechten mee te maken. WMF Macao Wadjan - Een veelzijdige wadjan waar je ook mee stoomt.
Gietijzer is geschikt om te wokken op inductie en de platte, ronde bodem van de wok zorgt dat deze ook de warmte goed geleidt naar de rest van de wok. Het gietijzer blijft lang warm, al zal je de wok op inductie even moeten laten opwarmen. Het is een vrij zware wok, je zal deze niet constant willen verplaatsen.
Pannen hebben dus een magnetische bodem nodig als u ze op een inductiekookplaat wilt gebruiken. Dit omdat inductie de pannen verwarmt met behulp van magneten. Heeft een pan geen magnetische bodem? Dan wordt deze ook niet warm.
Jahoor, dat kan*. De kookplaat is bestand tegen grote veranderingen in temperatuur, het gaat om een vitrokeramische kookplaat, zoals dat heet, en die zijn gemaakt met temperatuurschommelingen als grootste uitdaging.
Het is ideaal om de restwarmte van de plaat te gebruiken om eten warm te houden, maar dit kan onveilig zijn en verbruikt veel energie. Een keramische kookplaat gaat langer mee dan een inductieplaat. Een keramische kookplaat gaat ongeveer 15 tot 20 jaar mee. Voor inductie is dat 10 tot 15 jaar.
In het begin zet je de temperatuur ongeveer op stand 6 of 7 (bij inductie), na een minuut of drie zet je de temperatuur terug tot 3 of 4. Vastkokende aardappels kook je rond de 20 minuten, kruimige aardappels tussen de 15 en 20 minuten.
Krassen of een beschadiging die op inductie kookplaat zitten zijn eigenlijk niet meer te herstellen. Wees dus zeer voorzichtig als u op inductie gaat koken en vermijd bijvoorbeeld het schuiven van pannen ! Er zijn fabrikanten (zoals Siemens en AEG) die zeggen dat je krassen op de inductie kookplaat kunt verwijderen.
FEIT 1 - Inductiekoken is de veiligste manier van koken
Inductie koken is de minst gevaarlijke manier van koken. Er is geen open vuur, gas kan niet gaan lekken en je kan jezelf niet branden aan de plaat. Zodra je de pan van de inductie kookplaat haalt, stopt hij met het genereren van energie. Zonder pan geen warmte.