Witte wijn kan zowel gemaakt worden van groene druiven (Chardonnay, Riesling, Sauvignon Blanc, etc.), als van blauwe druiven (Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, etc.). Dit omdat de kleur van de druif enkel afkomstig is van de schil en dus niet het sap.
Blauwe druiven, verwerkt tot witte wijn. Dit is de term die je standaard vindt op mousserende wijn (champagne) gemaakt van blauwe druiven. Wordt ook gebruikt voor stille wijn, vaak, maar niet altijd, als hij van het druivenras pinot noir is gemaakt. Vin grisOok blau- we druiven verwerkt tot witte wijn.
Druiven voor witte wijn worden geperst vóór het gistproces.Witte wijn wordt namelijk van zowel witte als rode druiven gemaakt. Iedere druif bevat wit sap en door het schilcontact met de wijn weg te laten, voorkomt de wijnboer dat de kleur van de witte wijn wordt aangetast door de schil van rode druiven.
Rode druiven hebben rode én blauwe kleurstoffen in de schil (de samenstelling hangt af van het ras), witte druiven zijn geel of licht groen. De kleur van de druif zit dus in de schil, snij een druif maar eens doormidden. Je zit dat het vruchtvlees helder van kleur is.
Nee je kan niet van elke druif wijn maken. Er zijn tafeldruiven en wijndruiven: druiven om zo lekker te eten en druiven om wijn van te maken. En van die druiven om wijn van te maken zijn er zeker meer dan 1000 soorten waar je uit kan kiezen.
Vrijwel elke druif kan worden omgezet in wijn , maar de meeste wijndruivensoorten zijn niet hetzelfde als die je in de supermarkt vindt! Druiven voor wijn moeten zowel een hoog suikergehalte als een hoge zuurgraad hebben. Druiven in de supermarkt hebben meestal het suikergehalte, maar niet het zuur.
De belangrijkste druivensoorten voor witte wijn
Tot de bekendste behoren Chardonnay, Aligoté, Riesling, Pinot Gris, Sauvignon Blanc, Gewurztraminer en zelfs Muscat. Van de druivensoorten met zwarte druiven die worden gebruikt om witte wijn te maken, is Pinot Noir het meest bekend.
Druiven & Rozijnen
Het mengsel van fructose, zuur en vezels in druiven geeft de vrucht laxerende eigenschappen. Rozijnen bevatten na het drogen zoveel wateroplosbare vezels dat ze een positief effect kunnen hebben op je spijsvertering en je ontlasting door je maag en darmen kunnen helpen verplaatsen.
“Druiven leveren vocht en voedingsvezels die samen zorgen voor een goede darmwerking. Die goede darmwerking is weer heel belangrijk om je lichaam van binnen goed schoon te houden. Ook leveren ze allerlei vitaminen en mineralen die je lichaam beschermen en je helpen om optimaal te functioneren.”
Als de op één na grootste teler van Concord-druiven in het land, heeft New York precies het juiste klimaat en de juiste bodemomstandigheden om deze populaire druivensoort te telen. Deze zoete, pittige vruchten zijn integraal aan de geschiedenis en economie van New York, en verdienen zeker een plek op elk institutioneel menu!
Je kunt thuis zelf witte wijn maken – je hoeft alleen maar naar ons recept te kijken! Bereiding: Scheid het fruit van de groene delen, doe ze in een fermentatiecontainer en plet ze lichtjes.Voeg pectolytisch enzym toe, roer alles goed door en laat het een dag afgedekt staan .
Gist toevoegen is niet echt nodig om de fermentatie te starten: de natuur zorgt zelf voor gisten op de schil; in principe zou het proces dus spontaan moeten starten. Zodra de gisting stopt, heb je wijn. De suikers in het sap zijn dan omgezet in alcohol, et voilà.
Voor één fles wijn is gemiddeld 1 tot 1.2 kilogram druiven nodig. Dat zijn ongeveer 800 druiven. Jancis Robinson rekent met 1.42 kilogram druiven per liter wijn. Dat komt ongeveer op hetzelfde neer.
Nu hoeft u alleen nog maar te wachten tot de wijn kristalhelder is, wat gemiddeld drie tot zes maanden kan duren. Zodra de wijn helder is, kunt u de wijn bottelen of de wijn weer zoeter maken. De meeste witte wijnen zijn na zes maanden tot een jaar klaar om te drinken.
Wil je druiven langer bewaren? Dan kun ze ook invriezen. In een goed afgesloten plastic bakje of zakje kun je de druiven ongeveer 8-10 maanden bewaren.
Door het kleurloze sap van blauwe druiven samen met de schillen te laten vergisten, geven de schillen hun kleur af aan het sap en dan krijg je rode wijn. Mocht je die donkere druiven meteen persen en het sap zonder de schillen vergisten (wat bij groen-gele druiven doorgaans gebeurt), dan krijg je dus witte wijn.
Bessen, frambozen, bramen en granaatappel bevatten veel antioxidanten die de huid beschermen tegen vrije radicalen. Vrij radicalen zorgen voor vervroegde veroudering en rode vlekjes in je huid. Sinaasappels, citroen, paprika bevatten veel vitamine C.
witte druiven. Als je de calorieën vergelijkt, bevatten witte en blauwe druiven er evenveel. Ook qua vetten gaan ze quasi voor gelijkspel: blauw scoort 0,1 gram vet per 100 gram terwijl wit 0,4 gram vet bevat. Als je naar de voedingsvezels en antioxidanten kijkt, steekt blauw er met kop en schouders bovenuit.
Een kom druiven per dag, bestaande uit dertig tot veertig druiven, is acceptabel, maar meer dan dat kan leiden tot onvermijdelijke bijwerkingen. Druiven bevatten veel natuurlijke suikers en overmatige consumptie van voedingsmiddelen met een hoog suikergehalte kan leiden tot losse ontlasting.
Staan druiven in de Schijf van Vijf? Druiven staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Een trosje druiven van 100 gram telt als één portie fruit.
Blauwe druiven. Peer. Pruimen - zowel vers als gedroogd werkt dit fruit erg goed; het wordt niet voor niks vaak al bij kinderen gegeven. Gojibes.
Chardonnay - Deze druif wordt vaak beschouwd als de koningin van de witte druiven. Het is een zeer veelzijdige druif die in veel verschillende stijlen van wijn wordt gebruikt, van droge en volle wijnen tot zoete dessertwijnen.
Chardonnay wijnen bevatten meestal wat zoeter fruit zoals mango en ananas en zijn daarnaast wat bloemiger (wat bijdraagt aan de romige en zachte smaak). Sauvignon blancs bevatten vaak juist citrusvruchten, groene appel en tonen van limoengras en dragon (wat bijdraagt aan de frisse, pittige en kruidige smaak).
Witte wijn is voornamelijk van "witte" druiven, die groen of geel van kleur zijn, zoals de Chardonnay, Sauvignon Blanc en Riesling . Sommige witte wijn wordt ook gemaakt van druiven met een gekleurde schil, op voorwaarde dat de verkregen wort niet is gekleurd. Pinot noir wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt om champagne te produceren.