Vlees opnieuw invriezen en ontdooien kan geen kwaad, mits het op de juiste wijze wordt gedaan en het product goed wordt bereid. Het kan wel zo zijn dat door vochtverlies of kristalvorming de smaak en kwaliteit iets achteruit gaan.
Gooi dure biefstukken en braadstukken niet weg, zelfs niet nadat u ze hebt ontdooid! Ze kunnen opnieuw worden ingevroren en een zelfgemaakte marinade maskeert elke verandering in smaak die optreedt tijdens het opnieuw invriezen. Uw braadstukken blijven tot een jaar goed in de vriezer. Gebruik deze producten voor het organiseren van de vriezer om alles netjes te houden.
Rundvlees dat gekruid of gemarineerd is, kun je echter een stuk korter bewaren in de vriezer: ongeveer 1 maand. Varkensvlees: vers varkensvlees kun je tot 3 maanden lang ingevroren houden. Gekruid en gemarineerd varkensvlees (zoals varkensworstjes of gemarineerde karbonaadjes) ongeveer 1 maand.
Opnieuw invriezen
Het verliest opnieuw vocht en wordt blootgesteld aan hogere temperaturen, waardoor niet alleen de uiterlijke kenmerken en smaakeigenschappen achteruitlopen, maar ook de kans op voedselvergiftiging veel groter wordt.
Het Voedingscentrum is heel duidelijk: opnieuw invriezen is riskant vanwege voedselinfecties. Want bacteriën zijn dol op jouw kliekje. Bij de juiste temperaturen vermenigvuldigen ze zich snel. In de diepvries stopt hun groei, waardoor je er voedsel lang kunt bewaren.
Kun je vlees twee keer invriezen? Ja dat kan. Ontdooid vlees opnieuw invriezen kan, maar dat gaat wel ten koste van de kwaliteit en de hygiëne. Het is beter om het vlees te bereiden en het gare vlees daarna pas in te vriezen.
Wanneer is het veilig om voedsel opnieuw in te vriezen? U kunt bevroren voedsel dat is ontdooid veilig opnieuw invriezen, rauw of gekookt, hoewel er een kwaliteitsverlies kan optreden vanwege het vochtverlies door het ontdooien . Om het product veilig opnieuw in te vriezen, moet het koud zijn gehouden op 40 graden of lager gedurende maximaal 3-4 dagen.
Vlees opnieuw invriezen kan veilig worden gedaan, maar de kwaliteit van het vlees kan worden beïnvloed. Bijvoorbeeld, vlees meer dan één keer invriezen en ontdooien kan leiden tot kleur- en geurveranderingen, vochtverlies en verhoogde oxidatie van het vet en eiwit ( 3 , 4 , 5 , 6 ).
Onthoud dat invriezen geen bacteriën doodt, maar alleen voorkomt dat de microben zich vermenigvuldigen. Ontdooid voedsel zal dus bacteriën bevatten die zich bij kamertemperatuur kunnen vermenigvuldigen , wat betekent dat als het voedsel opnieuw wordt ingevroren, het aantal bacteriën zal toenemen tegen de tijd dat het weer wordt ontdooid.
3 – Langer houdbaar maken
Producten die we marineren, worden daardoor langer houdbaar gemaakt. Producten hebben namelijk een bepaalde 'AW-waarde': hiermee bedoelen we het gedeelte 'vrij-water' in het product. Doorgaans heeft vlees bijvoorbeeld een gemiddeld vochtpercentage van 70%.
Ja!U kunt gemarineerde varkenshaas tot 5 maanden in de vriezer bewaren . Bereid de marinade gewoon zoals beschreven en doe het in een diepvriesbestendige, gallon ziplock-zak. Leg de varkenshaas in de marinade en probeer er zoveel mogelijk lucht uit te krijgen voordat u de zak sluit.
Je kunt gemarineerde kip invriezen, maar het marineren moet in de koelkast gebeuren. Alles is het lekkerst vers, maar dit soort voorbereidingen van tevoren maken het gemakkelijk om maaltijden te maken wanneer de tijd kort is.
Het blijkt dat je vlees in een marinade kunt invriezen en het later kunt ontdooien . Dat is geen probleem. (En hé, als je een proteïne in de marinade invriest, kun je het tegelijkertijd ontdooien en marineren, wat je mogelijk wat moeite bespaart.)
Zolang je het in de koelkast laat ontdooien is het veilig, maar de textuur zou eronder lijden . Je kunt de marinade altijd op het vlees doen terwijl het ontdooit in de koelkast en het daarna koken.
Vlees bewaren
Eenmaal ontdooid vlees mag je niet opnieuw invriezen. Bereid vlees kun je in de koelkast maximaal drie tot vier dagen bewaren. Open verpakkingen vers (of ontdooid) rund- of varkensvlees kun je maximaal twee dagen in de koelkast bewaren.
Kwaliteitsverlies Meerdere keren ontdooien en invriezen kan leiden tot aanzienlijk kwaliteitsverlies. De textuur van het vlees kan veranderen en vocht kan verloren gaan, wat resulteert in droger en minder smakelijk vlees.
Controleer het vlees op een vieze geur, verkleuring of schimmel . Dit zijn de duidelijkste tekenen dat het vlees bedorven is.
Wie wel eens rundvlees heeft gekocht is bekend met het scenario: je kijkt in jouw koelkast en ziet een pakje vlees welke een ongewone groene/grijze kleur heeft gekregen. Je zul jezelf meteen afvragen of dit nog wel veilig is om te eten. Het antwoord is ja, de reden zit echter in het gebrek aan zuurstof.
Vlees opnieuw invriezen en ontdooien kan geen kwaad, mits het op de juiste wijze wordt gedaan en het product goed wordt bereid. Het kan wel zo zijn dat door vochtverlies of kristalvorming de smaak en kwaliteit iets achteruit gaan.
Gekookt en bevroren vlees mag slechts één keer worden opgewarmd . U kunt echter veilig ontdooid vlees in een nieuwe maaltijd koken en dat invriezen. Verwarm het tot het in het midden stomend heet is. Voor meer #HomeFoodFacts: food.gov.uk/safety-hygiene…
Als algemene regel geldt dat u vlees binnen twee dagen na aankoop of bereiding moet invriezen. Als u het een paar dagen in de koelkast hebt bewaard, moet u het invriezen voordat de houdbaarheidsdatum is verstreken.
Risico op voedselinfectie
Eten ontdooien, opwarmen, op tafel of het aanrecht laten staan, terug laten koelen en weer invriezen: dat zorgt voor flinke temperatuurschommelingen in je eten. Bacteriën reageren op deze schommelingen. Ze groeien bijvoorbeeld hard bij kamertemperatuur.
Vloeibare eiproducten moeten altijd gekoeld worden bewaard en binnen twee tot zes dagen na aankoop worden gegeten, of ze kunnen worden ingevroren. Gekoelde vloeibare eieren kunnen ongeopend in de vriezer worden bewaard en maximaal een jaar worden bewaard. Ontdooi ze alleen indien nodig, omdat bevroren eieren niet opnieuw kunnen worden ingevroren nadat ze zijn ontdooid .
Soms zelfs na 2 of 3 dagen nog wel. Zo lang het restje nog goed is, kun je het invriezen. Maar let op: je moet het dan natuurlijk wel snel hebben afgekoeld en in de koelkast hebben bewaard!