Tip 2: gebruik volle melk De melk schuimt op eiwitten en niet op vetten. Magere melk schuimt daarom beter op dan halfvolle of volle melk. Maar het feit dat het beter schuimt, betekent niet dat de kwaliteit van het schuim ook beter is. Goed schuim bestaat namelijk uit hele kleine luchtbelletjes.
Beste melk voor melkschuim
Het maakt niet uit welke melk je gebruikt voor het opschuimen, maar volle melk geeft het mooiste resultaat en de beste smaak.
Rauwe volle melk schuimt het beste omdat het het hoogste melkvetgehalte heeft. Het zit vol gezonde vetten, probiotica en is extreem voedingsrijk.
Welke melk voor cappuccino: de beste keuze
Welke volle melk je kiest maakt in principe niet uit, zolang de melk maar een hoog proteïnegehalte heeft. Je kunt ook kiezen voor een speciale cappuccino melk, maar het verschil met gewone melk is klein. Het blijft gewone melk, maar dan met wat extra suiker en eiwitten.
Misschien wel de meest klassieke vorm van melk opschuimen: zet een pannetje met melk op het vuur.Tijdens het opwarmen met de garde kloppen tot dat je een mooi melkschuim krijgt. Bij weinig melk helpt het om het pannetje een beetje schuin te houden. Eventueel kun je ook een elektrische mixer gebruiken.
Er zijn meerdere manieren om melk op te schuimen als er geen melkopschuimer in je keukenkastje staat. Heb je zin in een cappuccino of latte macchiato, maar geen melkopschuimer in huis? Klop dan zelf melk op met bijvoorbeeld een garde, staafmixer of cafetière.
Rauwe melk: Verser kan niet!
Maar het probleem is dat de melk niet alleen alle goede stoffen bevat, het kan ook ziektekiemen en vuil hebben. Daarom wordt in Nederland geen rauwe melk verkocht. De VWA (Voedsel en Waren Autoriteit) heeft het zelfs over risico's bij het niet pasteuriseren van melk.
Plaats een pan op het vuur en laat de melk opwarmen totdat er flink wat damp vanaf komt maar zorg dat het niet begint te koken. Zet het vuur uit en houdt de pan wat schuin, begin dan met een garde op hoge snelheid een 'klopbeweging' te maken. Hoe langer je hiermee doorgaat, hoe dikker je schuim zal worden.
Laat de melk sudderen tot er bubbels rond de randen ontstaan, maar laat de melk niet koken. Haal de pan van het vuur en zet hem op een plat oppervlak. Verhoog de snelheid naarmate de melk dikker begint te worden. Blijf mixen tot je het gewenste volume schuim hebt.
Wel is het zo dat de ene melk makkelijker opschuimt dan de andere. In volle koemelk zit zo'n 3,5% vet, in halfvolle koemelk zit 1,5% vet en magere melk bevat slechts 0,5% vet. Vette melk zorgt voor een romige smaak en fluwelig mondgevoel. Hoe meer vet er in de melk zit, hoe zachter de koffie zal smaken.
Het beste is om te beginnen met verse halfvolle melk rechtstreeks uit de koelkast. Giet halfvolle melk in je melkkan, waarbij je genoeg ruimte aan de bovenkant overlaat zodat de vloeistof niet tot de bodem van de schenktuit komt (je hebt die ruimte nodig zodat de melk schuim kan maken!).
Rauwe melk is puur en onbehandeld, rechtstreeks van de koe. Vaak wordt de melk bij de boer gekocht. Er wordt beweerd dat rauwe melk meer antistoffen, vitamines en goede bacteriën bevatten. En dat de smaak beter zou zijn.
Houd er ook rekening mee dat verse melk meestal beter schuimt dan melk die een aantal dagen in de koelkast heeft gestaan . Met andere woorden, als melk niet schuimt, kun je er niet veel aan doen, behalve hopen dat je volgende liter melk betere resultaten oplevert.
Opties voor melk en melk latte
Volle melk is de traditionele keuze voor lattes . Het heeft een romige textuur en een lichtzoete smaak die goed samengaat met koffie. Magere melk heeft een lager vetgehalte dan volle melk, wat het makkelijker kan maken om latte art te maken. Het heeft echter mogelijk niet dezelfde romige textuur als volle melk.
Voor dik melkschuim heb je een melkopschuimer nodig. Dit kan een elektrische melkopschuimer zijn, een stoompijpje van een espressomachine, of zelfs een handmatige melkopschuimer. Elk heeft zijn eigen techniek, maar met de juiste aanpak kun je met allemaal dik schuim creëren.
Barista's gebruiken over het algemeen gepasteuriseerde volle melk. Wanneer de melk ongeveer 3,5 gram vet en eiwitten bevat, is de melk geschikt voor koffie. Volle melk van de Jersey koeien wordt ook wel baristamelk genoemd, aangezien deze een heel hoog percentage vetten en eiwitten bevat.
De melk die wij adviseren is verse volle melk. De smaak van volle melk is wat ons betreft de lekkerste combinatie met koffie. Het volle romige van de melk combineert uitstekend met een espresso. Ieder merk melk heeft ook zo zijn eigen smaak.
1) Nadat de koffie is gezet, meng je de suiker en melk en verwarm je het geheel 2 minuten in de magnetron op de hoogste stand. 2) Klop vervolgens het verwarmde melk/suikermengsel in de blender gedurende ongeveer 1 minuut tot er een luchtig schuim ontstaat. 3) Vul je kopje voor tweederde met de koffie en vul het aan met het verwarmde schuim.
Schud krachtig gedurende 20-30 seconden. Verwarm het melkschuim. Verwijder het deksel en verwarm het melkschuim in de magnetron gedurende 30-45 seconden . Een fornuis of een magnetron is alles wat u nodig hebt om uw melk effectief te verwarmen.
OVERDENKINGEN VOOR JE MELK KEUZE EN SCHUIMLAAG:
De melk moet koud zijn (uit de koelkast) op zo'n 2-5 graden maximaal! De beste melk om te schuimen bevat veel eiwitten (maar ook meer lucht in het schuim). Vettere melk schuimt minder vol maar hecht wel beter de koffie aan de mico bolletjes van je schuim.
Tip 2: gebruik volle melk
De melk schuimt op eiwitten en niet op vetten. Magere melk schuimt daarom beter op dan halfvolle of volle melk. Maar het feit dat het beter schuimt, betekent niet dat de kwaliteit van het schuim ook beter is. Goed schuim bestaat namelijk uit hele kleine luchtbelletjes.
Het enige verschil is dat er aan opschuimmelk suiker is toegevoegd, maar je kunt natuurlijk net zo goed zelf de suikerpot erbij pakken. Dan kun je gewoon zelf bepalen hoe zoet je de koffie maakt. Ander belangrijk verschil is het prijskaartje: volle melk kost 0,95 euro, opschuimmelk gemiddeld 1,75 euro.
Oorzaak. Wanneer het apparaat niet ontkalkt is, kan de schuimlaag bij cappuccino onvoldoende zijn. Wanneer er geen koude halfvolle melk gebruikt wordt, kan de schuimlaag bij cappuccino onvoldoende zijn. Wanneer de melkkan en de uitlaat verstopt zitten, kan de schuimlaag bij cappuccino onvoldoende zijn.
Gebruik een roestvrijstalen kannetje, zodat u de temperatuur van de melk kunt voelen. Om de perfecte cappuccino te bereiden, steekt u het uiteinde van het stoompijpje in de melk.Als het apparaat klaar is, draait u de stoomknop voorzichtig helemaal open. Dan wordt de melk opgeschuimd.