Je kunt munt in principe uit zaad opkweken, maar het is veel eenvoudiger om stekken te nemen van een bestaand plantje. In de zomer kun je munt stekken uit de zachte stengels, omdat die dan erg groeikrachtig zijn. Maar in het najaar kun je het beste stekjes maken van de wortels en de ondergrondse stengels.
Zet jouw munt stekken in water. Zoals hierboven al aangegeven is het belangrijk dat er geen blad onder water zit. Zet de stekken op een lichte plek, maar niet in de volle zon. Veel licht is belangrijk voor de ontwikkeling en groei van de jonge plantjes.
Dek de zaden af met een dun laagje (maximaal 0,5 centimeter) vermiculiet, zand of potgrond/zandmengsel. De zaden zullen binnen ongeveer 2 tot 3 weken kiemen. Als je munt van een takje wilt stekken snijd je het takje onder een blad schuin af, verwijder de onderste blaadjes en doop de onderkant in stekpoeder.
In volle grond heeft munt niet al te veel water nodig. Houdt 'm wel in de gaten in drogere periodes. Zorg dan dat je in de vroege ochtend of avond in een keer veel water geeft. Tuinier je in potten, zorg dan dat je de aarde licht-vochtig houdt.
Plant ze in een bodemloze pot die je tot zeker 30 cm diep de grond in graaft. Laat een stukje van de pot boven de grond uitsteken, zodat de wortels niet verder kruipen. Munt is ook heel goed in potten te kweken. Kies een ruime pot die je vult met goede potgrond gemengd met compost en zet hem in de zon of halfschaduw.
Munt als plant
De plant sterft elke winter af en loopt in het voorjaar weer uit. Eenmaal geplant komen je muntplantjes elk voorjaar weer op. Bij een goede verzorging kan een muntplant dus jaren meegaan. Omdat het een makkelijke, snelgroeiende plant is, is hij erg geschikt voor een beginnende tuinier.
Munt, ook wel Mentha, valt onder de meerjarige planten uit de lipbloemenfamilie, de Lamiaceae.
Snoei de munt na de bloei terug tot net boven de grond en geef de plant wat voeding om ervoor te zorgen dat hij nog een goede herfstoogst heeft. Vermeerder de planten in de herfst door ze te scheuren. Schep de plant uit de grond en hak hem met een spade in stukken.
Muntplantjes vanaf april / mei in de tuin planten
Kies een plekje in de zon of in de halfschaduw. Munt houdt van vocht en nattigheid en heeft graag een alkalische grond, rijk aan compost. Extra meststof geven hoeft bij deze plant niet, munt groeit van nature al ontzettend hard.
Planten in volle grond (standplaats)
Kies voor een standplaats met voldoende licht, zonder dat de grond uit kan drogen. Een plek waar in de ochtend volop zon is en vanaf de middag halfschaduw is perfect voor het kweken van munt. Halfschaduw zorgt ervoor dat de grond niet uitdroogt.
Mentha ×piperita, beter bekend als munt of mint, is een fris kruid dat muggen weert en heerlijk is in de thee of in je mojito cocktail. Je kunt munt binnen kweken of op een zonnig plekje in de tuin.
Maak zelf muntsiroop
Spoel de muntblaadjes. Breng het water met de kristalsuiker en de muntblaadjes aan de kook en laat het mengsel 5 minuten zachtjes koken. Neem de siroop van het vuur en laat 30 minuten staan zodat de smaken kunnen intrekken. Zeef de siroop en breng hem opnieuw aan de kook.
Koop je toch een kruidenplantje in de supermarkt en wil je deze een goede kans geven? Houd dan het folie er dan omheen als je hem in huis hebt staan. Knip de helft van de stengels eruit en zet ze in een glas water. Wacht tot ze wortels krijgen en plant ze dan in een ruime pot.
Voor verse muntthee worden vaak bladeren van de kruizemunt (Mentha spicata) gebruikt. Van deze soort bestaan verschillende subsoorten zoals groene Marrokaanse munt (Mentha spicata Marrakech) en zwarte pepermunt (Mentha piperita Nigra). De eerstgenoemde wordt in Nederland het meest gebruikt voor muntthee.
Marokkaanse munt is een variëteit van gewone munt, met een iets meer uitgesproken smaak. Qua teelt zijn de twee 100 % vergelijkbaar en het hangt dus gewoon van de smaak van de gebruiker af voor welke variëteit hij kiest.
Het is gezond om muntthee te drinken. De drank is namelijk zeer calorie arm en bevat bovendien geen cafeïne of theïne. Daarnaast zorgt de sterke muntsmaak ervoor dat je eetlust wordt onderdrukt. Hierdoor is deze 'thee' dus op indirecte wijze goed voor de lijn.
Plantafstand: 12 centimeter Munt is een plant dat van ruimte houdt door de groei via de wortels. Op een gegeven moment is de pot die je eerder gebruikt hebt te klein. Munt houdt er niet van als de pot te vol zit met wortels en gaat er dan zielig uit zien (hoeveel water je de plant ook geeft).
Bemesten is niet nodig, munt groeit toch wel. Planten in pot moet je regelmatig water geven, op warme dagen mag dat gerust elke dag. Van april tot begin oktober kun je blaadjes van je plant oogsten. Hoe vaker je plukt, hoe meer nieuwe scheuten de plant maakt (eigenlijk is het plukken een vorm van snoeien).
Munt moet na de bloei in augustus licht teruggesnoeid worden. Ook de bloemen moet je afknippen. Kort hem vanaf de bovenkant ongeveer met 1/3 in. Je zult zien dat er na zo'n snoeibeurt weer snel jonge scheuten aan de plant zullen verschijnen.
De blaadjes van de muntplant (Mentha) bevatten stoffen met een verfrissende geur en smaak. Het bekendste stofje in munt is menthol. Er zijn verschillende soorten munt zoals pepermunt, watermunt, aarmunt en kruizemunt. Munt kan gebruikt worden als smaakmaker in gerechten, maar ook om er thee van te zetten.
In de diepvries kun je munt in een goed gesloten plastic zakje tot 12 maanden bewaren. Munt kun je ook invriezen of drogen.
Naast de klassieke muntplant, zijn er vele hybrides die naast munt ook smaken en geuren naar bijvoorbeeld aardbeien, gember of citroen.
Plant munt in universele potgrond, die verrijkt is met een langzaam werkende meststof. Ook kun je de planten tijdens het groeiseizoen wekelijks wat voeding geven.
Wanneer de blaadjes niet goed meer zijn, worden deze slap en bruin/geel. Kijk en ruik dus goed aan je munt of muntplant. Heb je slappe, zwarte, rotte blaadjes? Gooi de munttakjes dan weg of knip de vieze takjes van de plant.