Verse munt heeft de meeste smaak. Laat de blaadjes daarom niet meekoken, maar voeg ze aan het eind van de bereidingstijd toe.
Je kan het gebruiken voor een verse muntthee, maar ook toevoegen in een verse salade of dressing. Vooral in de zomer erg lekker en fris! Munt wordt ook veel gebruikt in de Midden Oosterse keuken. Zo is munt lekker in couscous, lamsgerechten of in combinatie met vijgen.
Pluk een handvol muntblaadjes. Wrijf ze fijn tussen je handen en leg de bladeren op je voorhoofd. Krik je immuunsysteem op: Muntblaadjes zitten vol calcium, fosfor, vitamine C en E en kleine hoeveelheden vitamine B-complex.Deze stoffen ondersteunen je immuunsysteem en bieden bescherming tegen ontstekingen.
Het beste is om dagelijks 12-15 verse muntblaadjes te eten.
Als munt rauw is, heeft het een intense en verfrissende smaak, met sterke tonen van menthol die een aangenaam tintelend gevoel op de tong achterlaten. De smaak is niet overweldigend, maar eerder opwekkend en verkwikkend, waardoor munt een veelzijdig kruid is dat goed samengaat met verschillende ingrediënten.
Toch is munt veilig voor de meeste mensen en veroorzaakt het consumeren ervan doorgaans geen bijwerkingen. Hoewel munt of muntwater kan helpen bij sommige symptomen van spijsverteringsaandoeningen, tonen onderzoeken aan dat het gastro-oesofageale refluxziekte kan verergeren. Mensen met GERD moeten munt en muntwater vermijden, omdat ze hun symptomen kunnen triggeren.
Om een slechte adem te behandelen, kan je het beste verse of gedroogde bladeren eten. Voor verbetering van de hersenfunctie en verkoudheidssymptomen, is het aangewezen om essentiële oliën te inhaleren. Bij pijn in de tepels tijdens borstvoeding brengt men doorgaans munt aan op de huid.
Consumptie van muntblaadjes helpt de gezondheid van de hersenen te bevorderen . Het wordt beschouwd als een hersentonicum. Volgens uitgevoerd onderzoek kunnen muntblaadjes uw alertheid en cognitieve functie verhogen. Een ander onderzoek toonde aan dat muntextracten kunnen helpen de symptomen van Alzheimer te verminderen.
Maar wist je dat je de blaadjes van deze kruidenplant in allerlei recepten kunt gebruiken? De frisse muntsmaak is perfect als garnering van toetjes, als smaakmaker in combinatie met fruit en wordt veel gebruikt in de Marokkaanse keuken. Van pepermunt, akkermunt, citroenmunt tot groene munt, de keuze is een reuze!
Het drinken van muntthee kan helpen om je adem te verfrissen, zegt Azzaro. Munt heeft antibacteriële en antischimmeleffecten, wat kan helpen om de mondgezondheid te ondersteunen. Het is belangrijk om op te merken dat muntthee de mondgezondheid kan ondersteunen, maar het is geen vervanging voor regelmatig poetsen, flossen en tandartscontroles.
Zoals al eerder is genoemd werd munt al heel vroeger gebruikt voor pijnstillende werking. Zo kan muntthee helpen buik- en darmklachten verzachten. Het kan helpen bij winderigheid, een opgeblazen gevoel, buikkramp en prikkelbare darm syndroom (PDS) gerelateerde klachten. Ook zou muntthee kunnen helpen bij misselijkheid.
Sommige onderzoeken tonen aan dat pepermunt ook uw bloedsuikerspiegel en bloeddruk kan verlagen , dus het wordt niet aanbevolen voor mensen die medicijnen nemen voor diabetes of bloeddrukproblemen. Pepermunt kan helpen om een goede nierfunctie te bevorderen, maar het wordt niet aanbevolen voor mensen met nierstenen.
Munt in de keuken
Er zijn wel 25 verschillende muntsoorten, maar het meest bekend zijn Marokkaanse munt en pepermunt. Alle munt is eetbaar. De groene variant is favoriet om thee van te zetten. Verder wordt het kruid veel gebruikt in de Turkse, Griekse, Arabische en Indiase keuken.
Munt is een geurige en heerlijke plant die een ingrediënt is in veel voedingsmiddelen en dranken. Het heeft ook gezondheidsvoordelen, waaronder het verlichten van indigestie, het verbeteren van de hersenfunctie en het maskeren van slechte adem .
De Marokkaanse muntplant is een variëteit van gewone munt, met een iets meer uitgesproken smaak. De teelt is het zelfde als gewone munt. Muntblaadjes geven een verassende, frisse smaak aan allerlei gerechten. Het past goed bij salades, dipsausen, nieuwe aardappelen, lamsvlees, enz.
Munt. Maak je er thee van, dan kun je de takjes ook gebruiken, maar verwerk je munt in een gerecht, dan kunnen de harde stelen beter worden weggelaten. Muntblaadjes doen het goed in gerechten met lams- en kalfsvlees, vis, gevogelte, soepen, sauzen, fruitsalades en als garnering bij een dessert.
De geur van muntplanten zal vervelende insecten zoals mieren, muggen, vliegen, etc. afschrikken . Het feit dat munt een natuurlijk insectenwerend middel is, is een groot voordeel voor elke tuinier of huiseigenaar. Hoewel munt de vervelende insecten kan afstoten, kan het ook de nuttige insecten aantrekken.
Je kan het gebruiken voor een verse muntthee, maar ook toevoegen in een verse salade of dressing. Vooral in de zomer erg lekker en fris! Munt wordt ook veel gebruikt in de Midden Oosterse keuken. Zo is munt lekker in couscous, lamsgerechten of in combinatie met vijgen.
In de diepvries kun je munt in een goed gesloten plastic zakje tot 12 maanden bewaren. Munt kun je ook invriezen of drogen.
Munt bevat menthol, waarvan is aangetoond dat het cholesterolverlagende effecten heeft, wat helpt de hoeveelheid vet die zich ophoopt in de lever te verminderen . Door te helpen het cholesterolgehalte te reguleren, kan munt-gemberthee verdere vetophoping in de lever voorkomen, wat een gezondere leverfunctie bevordert.
Uw zeer lage ijzergehalte kan inderdaad bijdragen aan uw hunkering . IJzer- of zinktekort wordt soms geassocieerd met een aandoening die pica wordt genoemd. Dit is de medische term voor het hunkeren naar en eten van niet-eetbare stoffen. Terwijl muntkoffie of koekjes als voedsel worden beschouwd, geldt dat zeker niet voor lippenbalsem met muntsmaak!
Zeker! Blaadjes kun je los plukken en gebruiken. let op de snoeivoorschriften want oude muntblaadjes, die smaken gewoon niet zo. Meng de blaadjes is heet water voor een kopje thee.
De Mentha suaveolens wordt in het Nederlands ook wel Appelmunt of Witte Munt genoemd. Het blad is groot, ovaal en behaard en is groengrijs van kleur. Deze winterharde vaste plant wordt veel in de keuken gebruikt.Zo kunt u de blaadjes gebruiken in desserts, salades, sauzen en zomerdrankjes of alleen als garnering.
Wanneer je veel blaadjes van de munt plant plukt is het goed om de plant te gaan stekken. Snij ongeveer 9 cm van de top van de munt af. Knip een klein stukje van het bovenste topje af. Snij nu een stukje van de onderkant recht af, net onder 2 blaadjes.
Het regelmatig drinken van muntthee kan bijdragen aan het versterken van het immuunsysteem en het beschermen van cellen tegen schade. Het is belangrijk te vermelden dat, hoewel muntthee veel voordelen biedt, overmatige consumptie bij sommige mensen maagklachten kan veroorzaken.