Mungbonen kun je gekookt eten bij zoete aardappelen,verwerken tot soep, pureren tot pap of als drankje gebruiken. Ook zijn ze gepureerd heerlijk door smoothies. Taugé is enorm veelzijdig inzetbaar in salades, wokgerechten, en als decoratie op brood. Als snack zijn ze bovendien ook lekker!
Mungbonen recept
Je kunt het (eventueel met groente) eten als soep, maar ook serveren als bijgerecht met wat basmatirijst en gestoomde groente.
Maar kiemen van peulvruchten zoals kikkererwten, linzen en mungbonen ('sprouty' kiemen en taugé) kun je beter nog even verhitten voor consumptie. Rauwe bonen bevatten namelijk lectine, een natuurlijke gifstof waarmee een plant zich beschermt tegen insectenvraat.
Mungbonen bevatten veel vitaminen (zoals foliumzuur, B-vitaminen), mineralen (zoals mangaan, magnesium, fosfor, ijzer, koper, kalium, zink en selenium) en vezels. Verder zijn ze een van de beste plantaardige bronnen van essentiële aminozuren (zoals leucine, fenylalanine, lysine, arginine, isoleucine enz.)
Mungbonen zijn rijk aan proteïne en vezels, hebben een neutrale smaak en zijn een ideaal basis voor soepen, stoofschotels en andere gerechten.
Kook de mungbonen in water met zout in ca.20 min. gaar.
De teelt van de mungboon stamt uit India. Hij wordt vooral in subtropisch of tropisch Azië, Oost-Afrika en in de Caraïben verbouwd tot op hoogtes van 2000 meter.
Hoe lang moet je mungbonen weken? Dit is een best belangrijk onderdeel: mungbonen zijn gedroogd verkrijgbaar en daarom moet je ze altijd weken. Net zoals met gedroogde kidney- of limabonen hebben ze ook lange tijd in het water nodig: zo'n 24 uur weektijd.
Laat mungbonen het liefst 24 uur ( een nacht) weken. Door de ontkieming worden voedingswaarden enorm verhoogd. Hoe meer ” taugé” er dus ontspruit, hoe hoger de voedingswaarden worden. Mungbonen kun je gekookt eten bij zoete aardappelen,verwerken tot soep, pureren tot pap of als drankje gebruiken.
Wil je eenmaal geweekte bonen nog bewaren voor je ze kookt? Spoel ze goed af, droog ze af en bewaar ze goed afgesloten in de koelkast. Zo blijven ze 3-4 dagen goed. In de vriezer kun je ze zo zeker 3 maanden goed bewaren.
Het is goed om taugé voor gebruik goed te wassen en in ieder geval even snel onder te dompelen in heet water. Taugé is ook rauw eetbaar. Er bestaat een risico dat rauwe taugé (net als alfalfa) besmet is met verschillende bacteriën zoals salmonella of E.coli.
Doe twee eetlepels mungboontjes in een glazen pot.Spoel ze af met water.Doe dit 3 keer op een dag en laat ze ontkiemen. Na 4 dagen heb je tauge!
Taugé wordt gewonnen uit mungbonen, ook wel groene bonen genoemd. Mungbonen zijn oorspronkelijk afkomstig uit India en worden tegenwoordig voornamelijk in Azië en Oost-Afrika verbouwd. Taugé wordt veel gebruikt in de Indische en Chinese keuken en bestaat uit witte knapperige steeltjes.
Bij De Notenshop koop je de beste kwaliteit Mungbonen tegen de scherpste prijs. Kies voor de verpakking van 400 gram of voor 25kg en laat uw mungbonen gemakkelijk thuisbezorgen. Kan mogelijk sporen bevatten van glutenbevattende granen, noten, pinda's, soja en sesamzaad.
De urid bonen worden vaak gezien als familie van de groene mungboon.Vandaar dat deze boon ook wel zwarte mungboon wordt genoemd. In werkelijkheid zijn ze geen familie. De hele urid bonen worden door hun uiterlijk ook wel de urid zwarte linzen genoemd, niet te verwarren met de echte zwarte linzen.
Week gedroogde bruine bonen eerst gedurende 8 - 12 uur in ruim water. Kook ze vervolgens 1 - 2 uur in het weekwater. De weektijden zijn afhankelijk van de leeftijd van de bonen en te controleren door te proeven. Hoe ouder de bonen, hoe langer de weektijd.
Zaai de mungbonen ongeveer één centimeter diep, en zorg dat de bodem een temperatuur van ongeveer 18°C graden heeft. Verwijder grove stenen en houd je moestuin onkruidvrij. Zorg dat de bodem vruchtbaar is door regelmatig te bemesten met compost. Na ongeveer 100 dagen kun je de volledige plant in je garage laten drogen.
Katjang Idjoe (ook wel groene boon genoemd) is het zaad van de Mungboon (Vigna radiata) wat een eenjarige plant is. De kiemen van de Mungboon zijn in de westerse wereld bekend als taugé. Katjang Idjoe heeft een kruidig-nootachtig smaak, is daarbij licht verteerbaar en bevat heel veel vitamine C.
Je kunt de peulvruchten afspoelen voordat je ze gaat koken, maar dat hoeft niet. Linzen hoef je overigens niet te weken. Gooi het weekwater weg. Je gooit dan weliswaar wel wat voedingsstoffen weg, maar ook de anti-nutriënten.
Peulvruchten
Waar het voedingscentrum je adviseert om eenmaal per week peulvruchten te eten, ziet dokter Greger liever iedere dag drie porties bonen, linzen of kikkererwten op je bord. Het klinkt wat veel, maar drie ruime eetlepels hummus tellen al als een portie.
Het weken is nodig, omdat je hiermee de kooktijd verkort en ze krijgen een romigere smaak en een zachtere structuur. Met gekookt water kun je de weektijd verkorten naar 3 uur, doe dan wel de deksel op de pan.
Taugé wordt verkregen door de mungboon te laten ontkiemen in water, de eerste 4 uur blootgesteld aan daglicht en de rest van de dag in het duister. Bij massaproductie in fabrieken wordt gewoonlijk gebruikgemaakt van kunstmatig licht, meestal met gloei- of fluorescentielampen.
Dit is meel van gemalen zwarte mung bonen. Mung bonen meel is onder anderen een goede vervanger voor meel. In de Indiase keuken wordt dit meel gebruikt in curries of als onderdeel van pasteitjes en in de Surinaamse keuken voor het maken van bara's.
Laat een halve kom sojabonen weken in water gedurende 8 uur. Plaats de geweekte sojabonen in glazen beker, die afgesloten is met een gaas. Zet de sojascheuten op kamertemperatuur en niet in direct zonlicht. Laat de sojascheuten 8 - 12 uur verder kiemen en spoel daarna goed met water.