Elke kaas heeft een verschillend smeltpunt. Voor zachte kazen zoals mozzarella ligt dat al rond de 55°C, hardere kazen zoals pecorino smelten meestal pas rond de 80°C.
Er zijn verschillende methoden om mozzarella kaas te smelten. Op basis van de hoeveelheid tijd die je hebt en hoe gemakkelijk je dit proces wilt, kan mozzarella-kaas smelten in de magnetron of op de kookplaat, en zelfs in de oven.
Doe de mozzarella met vocht in een magnetronbestendige kom en verhit deze op de hoogste stand. Ik heb de mozzarella 2.30 minuten verhit, dit wil natuurlijk verschillen per magnetron. De mozzarella moet in ieder geval goed gesmolten zijn, bij mij was de mozzarella nog ietsje elastisch, maar dat werkte prima.
Hoe lang voordat mozzarella smelt? Hoe lang duurt het voordat mozzarella smelt? 2 minuten in de afkoelende oven, zodat de mozzarella begint te smelten, maar laat de mozzarella in geen geval bruin worden; hij moet romige plasjes vormen.
Onderzoekers van de universiteit van Auckland in Nieuw Zeeland hebben wetenschappelijk bewezen wat de Italianen al lang weten: van alle kazen waar je een pizza mee kan beleggen, smelt, bubbelt en bruint mozzarella veruit het beste.
Een aantal kazen – zoals verse geitenkaas, paneer, queso blanco, en ricotta – zullen nooit smelten. In tegenstelling tot de meeste kazen, die gestremd worden met stremsel, worden deze gestremd met zuur.
Jonge, zachte, vette, vochtige kazen met een pH-waarde tussen 5,0 en 5,5, zoals jonge Goudse of cheddar, smelten dus het beste.
Van alle kazen die vaak op pizza worden gebruikt is mozzarella een absolute favoriet. Het is zelfs wetenschappelijk aangetoond dat mozzarella van alle kazen het beste smelt, kleurt en bubbelt. In Nederland hebben we het vaak over mozzarella.
Ook kan de kaas – die er wit uit hoort te zien – verkleuren of schimmelvlekjes vertonen. Bij normale kaas kun je de beschimmelde stukjes wegsnijden en de rest nog op eten, maar bij zachte kazen kan dit niet. Je moet een mozzarella dan ook weggooien als er beschimmelde plekjes op zitten.
Kies een koekenpan met een antiaanbaklaag om de kaas te smelten en dit probleem te voorkomen. Zet de kaas op een laag vuur. Zet de kaas op een laag vuur op het fornuis. Snij de kaas in plakken van 0,5 cm en laat deze smelten in een koekenpan op middelhoog vuur.
Kaas kan worden gesmolten op het fornuis of in de magnetron. Zorg ervoor dat je een kaassoort kiest die echt smelt en voeg wat zetmeel en vloeistof toe om te voorkomen dat de kaas vezelig wordt. Verwarm de kaas op een laag vuur of in kleine stappen in de magnetron tot hij net begint te smelten.
Soep opwarmen in magnetron
Haal de folie van de soepbeker en giet de soep over in een soepkom. Stel de magnetron in op 800 - 1000 watt en verwarm de soep ongeveer 1-2 minuten.
Ovenschotel en lasagne
Maak jij regelmatig een ovenschotel of een lasagne, dan heb je een combi magnetron met een heteluchtfunctie nodig. Zo voorkom je dat er harde stukjes lasagnebladen in de lasagne zitten. Door een ventilator circuleert de hete lucht door de ovenruimte.
Niet voor niets staat cheddar op nummer 1 wat betreft nacho kaas. Deze kaas smelt als de beste. Een jonge, ongerijpte cheddar, heeft de juiste smeltbaarheid omdat deze kaas een hoog vochtgehalte heeft. Cheddar, samen met de ingrediënten in je nachoschotel, brengt het gerecht bij elkaar.
Er zijn drie factoren die zorgen dat een kaas goed smelt: de vetten, vocht en de leeftijd. Hoe vetter een kaas is, hoe makkelijker hij smelt. Een 30+ kaas smelt bijvoorbeeld minder goed dan een 48+ plakje. Als een kaas meer vocht bevat, lossen de eiwitten als ze warm worden makkelijk op in het vocht.
Laat de kaas 15 minuten bakken in een voorverwarmde oven van 180°C tot hij gesmolten is en serveer met knapperige stukjes brood en groenten. Hoe kaasfondue maken?
Mozzarella is misschien wel de bekendste Italiaanse kaas buiten de grenzen van de laars. We eten hem met tomaat en basilicum in een salade caprese of gesmolten op een pizza. Al wordt in het laatste geval vaak mozzarella van koemelk gebruikt, ook wel fior di latte genoemd.
Net als elke kaassoort heeft mozzarella een hoop gezonde eigenschappen. Kaas bevat hoogwaardige eiwitten en is rijk aan vitamine A, vitamine B12 en B12 en mineralen als calcium, fosfor, magnesium, selenium en zink. Je moet met kaas wel in de gaten houden dat je niet te veel verzadigde vetten en zout binnenkrijgt.
De Italiaanse kaas wordt gemaakt door stremsel toe te voegen aan (buffel)melk. Hierdoor klonteren de eiwitten samen en scheiden ze zich af van het melkvocht (ook wel wei genoemd). De wrongel die hierdoor ontstaat, wordt vervolgens in kokend water gelegd en met een stok gevormd tot een dikke, elastische massa.
De smaak is vrij neutraal. Voor pizza gebruik ik het liefst koemelkmozzarella en geen buffelmozzarella. Buffelmozzarella bevat namelijk veel vocht en dit wil je liever niet op je pizza. De mozzarella dep ik eerst altijd goed droog in een stukje keukenpapier en daarna scheur ik hem met de hand in stroken.
Mozzarella. Vrijwel al onze pizza's zijn belegd met de lekkerste mozzarella, afkomstig uit Frankrijk. We maken gebruik van de allerbeste ingrediënten en daarom wordt er 100% mozzarella gebruikt. 100% mozzarella houdt in dat er uitsluitend koemelk wordt gebruikt voor de lekkerste smaak!
We gebruiken alleen 100% Mozzarella kaas op onze pizza's. Omdat wij vinden dat alleen de beste kaas goed genoeg is voor Domino's pizza's.
Elke kaas heeft een verschillend smeltpunt. Voor zachte kazen zoals mozzarella ligt dat al rond de 55°C, hardere kazen zoals pecorino smelten meestal pas rond de 80°C.
Zachte kazen op basis van koemelk (brie, camembert, epoisses, Chaumes, reblochon, mozzarella…) zijn van zichzelf al wat romiger. Ze zijn daardoor uitstekend geschikt om te smelten.