In de Uitvoeringsrichtlijn voor metselwerkconstructies (SKG-IKOB Nr. PBL0357) is in art. 5.5.1 Klimaatomstandigheden over het metselen van stenen, blokken en elementen, het volgende opgenomen: Verwerking van de metsel- of lijmmortels bij temperaturen lager dan – 3 ºC ter plaatse van het metselwerk is niet toegestaan.
Bij een luchttemperatuur van 0 ºC of lager adviseren wij niet te metselen. Uitharding van de mortel komt onder het vriespunt niet tot nauwelijks tot stand wat hechtingsproblemen kan veroorzaken.
Cementgebonden mortels hebben een temperatuur van minimaal 5°C nodig om te kunnen uitharden. Overdag moet deze temperatuur minimaal 2 tot 3 uur bereikt worden. Tijdens het metselen en het verhardingsproces van de mortel mag de omgevingstemperatuur niet lager zijn dan 5°C en niet hoger dan 30°C.
De chemische reactie van cement met water staat nagenoeg stil bij temperaturen onder 5 ˚C, het gevolg hiervan is dat er nagenoeg geen sterkteontwikkeling plaatsvindt. Bevriezing kan vervolgens tot vorstschade leiden.
Als regen niet in het verse metselwerk kan dringen zullen vroege witte uitslag en uitslag door kalkdelen niet ontstaan. Bescherm daarom vers metselwerk, zeker de eerste 48 uur.
En dat kan helaas, want zowel bakstenen als metselspecie zijn van nature niet waterdicht. Het materiaal heeft poriën waar water in kan trekken. Het effect is dat de stenen en het metselwerk vocht en vuil opzuigen.
'Voorkom het optreden van uitslag, cementsluier en hechtingsverlies door het verse metselwerk minimaal 48 uur en bij voorkeur nog langer afdoende te beschermen tegen uitdroging en inwatering. Voorkom tevens het nat worden van isolatiemateriaal tijdens en na de uitvoering.
Verwerken bij de juiste temperatuur
Het is belangrijk dat de verse mortel een temperatuur heeft van boven de 3°C. De aanmaak met water van de juiste temperatuur is de basis. Zo werk je met verwarmde specie (≥5°C). Daarnaast kun je de werkplek verwarmen en/of de stenen (±10°C).
Werken met stortklaar beton in de winter is geen evidentie. Zodra het minder dan 5°C is, moet je voorzorgsmaatregelen treffen. Bij lagere temperaturen wordt het immers moeilijker om stortklaar beton te plaatsen en te verwerken. Bij vriestemperaturen kunnen er zelfs vorstschade en scheuren ontstaan bij jong beton.
De droogtijd van bijvoorbeeld een zandcementvloer is circa 1 centimeter per week. Dus wanneer de dikte van uw vloer 6 of 7 cm is, is de droogtijd doorgaans 6 tot 7 weken. Dit is echter niet altijd het geval omdat de juiste temperatuur en relatieve luchtvochtigheid ook van belang zijn.
Als binnen 24 uur na het aanbrengen van de voegmortel kans op bevriezing bestaat en/of de temperatuur ligt onder de 0 °C, mag er niet worden gevoegd. Voegmortel verwerken tot een omgevingstemperatuur van 0 °C, waarbij de morteltemperatuur ≥ 5 °C moet zijn.
Als een metselaar goed door kan werken kan een metselaar ongeveer 1000 stenen per dag wegleggen. Een metselaar zal niet hoger dan één meter per dag metselen, omdat anders de kans bestaat dat de muur instabiel wordt. Dit komt doordat de specie dan nog niet voldoende uitgehard is.
Voorkomen van uitbloeiingen, uitlogingen en cementsluiers
Dek op het einde van de werkdag het verse metselwerk af met een laag plastic. U wilt immers vermijden dat het metselwerk verzadigd raakt door regen, want dat betekent een hoger risico op uitlogingen, cementsluiers en uitbloeiingen.
Bij een nieuwe muur is het verstandig om minimaal 2 weken na het metselen van de muur te wachten met voegen. Hiermee voorkomt u krimp- en zetscheuren of witte aanslag. Het kan ook zijn dat u een bestaande muur opnieuw wilt voegen. Dan kunt u beginnen zodra de oude voeg is verwijderd.
Iedereen kan metselen met de juiste tips en adviezen! De mortel tussen de stenen houdt de muur als het waren bij elkaar. Deze voegen kunnen op verschillende manieren gevormd worden.
Wil jij zelf een muur leren metselen? Dit is helemaal niet zo moeilijk als het lijkt, vooral als je de techniek eenmaal onder de knie hebt. Bovendien geeft je dit ook de mogelijkheid om met veel verschillende projecten aan de slag te gaan. Begin wel eerst klein, zodat je de kans hebt om de nodige ervaring op te doen.
De prijs van beton laten storten per m³ hangt af van een aantal factoren. Je hebt in elk geval te maken met de prijs van het beton zelf (1 m³ standaard beton bij je thuis bezorgd met de betonwagen kost gemiddeld tussen de € 95,00 en € 145,00 inclusief BTW. Deze kosten zijn zonder de bouwvakkers om te storten.
Alhoewel er niet een bepaalde tijd gesteld kan worden, omdat deze volledig afhankelijk is van diverse factoren, kan globaal gesteld worden dat beton optimaal gedroogd is na 28 dagen. Na 2 dagen is beton echter al beloopbaar, maar nog niet maximaal te belasten.
Kan ik beton storten wanneer het regent? Een beetje regen tijdens het storten en verwerken is geen probleem maar wanneer het hard gaat regenen kan dat wel een probleem opleveren. Het regenwater kan zich vermengen met het beton of kraters in het oppervlak slaan.
Betonblokken zijn een populair bouwmateriaal bij doe-het-zelvers. Een muurtje metselen uit betonblokken is een haalbare klus. Ook als je nog nooit een truweel in je handen hebt gehad.
190-210°C waarna het gewelf terug afkoelt tot ongeveer de buitentemperatuur. De volle bakstenen gemaakt van klei en gebakken bij 900-1100°C, kunnen makkelijk temperaturen tot 500°C verdragen.
Bij een temperatuur onder 5 °C komt de chemische reactie van cement en water namelijk nagenoeg stil te liggen. Het gevolg hiervan is een verminderde sterkteontwikkeling van de cementgebonden lijm, wat dus ten koste gaat van de totale kwaliteit. Bij bevriezing kan het zelfs tot vorstschade leiden.
Hoe hoog mag ik de tuinmuur laten metselen? Er zijn officiële regels voor hoe hoog u de tuinmuur mag laten metselen. Een muur naast of achter het huis mag maximaal 2 meter hoog zijn.Een tuinmuur voor het huis mag maximaal 1 meter hoog zijn.
Een metselaar metselt gemiddeld tussen de 500 en de 1000 stenen per dag dus uw muur zal er sneller staan dan u denkt.
Meer water = slappere mortel
De ideale watercementfactor of verhouding water ten opzichte van cement ligt tussen 0.4 en 0.6. Soms moet echt zelf even uitproberen of dat je iets meer of minder water nodig hebt. Werk je bijvoorbeeld met vochtig zand, dan je al minder water nodig hebben.