Een boorhamer is de aangewezen machine voor boren in beton. Met een gewone boormachine of een klopboormachine lukt dat niet of nauwelijks. Boren in baksteen, hout en metaal daarentegen gaat prima met een klopboormachine, terwijl een boorhamer met zijn veel grotere kracht zachtere materialen snel kan beschadigen.
Je gebruikt een boorhamer voor het boren in harde steensoorten en beton. Ga je aan de slag met zachte steensoorten, hout en metaal? Dan is een klopboormachine de beste keuze. Let bij het kopen van bijpassende boren erop dat je het juiste type kiest.
Met een 550 watt vermogen kan deze boorhamer moeiteloos boren, schroeven...
Let op: gebruik geen klopboormachine voor beton. Een klopboormachine heeft specifieke kenmerken en bijbehorende voordelen, maar het is helaas niet geschikt om in beton te boren. Voor andere materialen, voornamelijk de zachtere materialen, is een klopboormachine wel uitermate geschikt.
Het verschil tussen een boorhamer en een combihamer is dat een combihamer een draaistop heeft en een boorhamer niet. Het voordeel van een draaistop is dat als je er een beitel op plaatst, de combihamer ook gebruikt kan worden voor licht breekwerk. Zo kun je bijvoorbeeld tegels van je muur af beitelen.
Een algemene richtlijn als volgt: – Boorhamers met minder dan 2 Joule slagkracht zijn geschikt voor lichte boorwerkzaamheden. – Boorhamers met een slagkracht tussen de 2 en 3 Joule zijn geschikt voor gemiddelde boorklussen. – Boorhamers met een slagkracht boven de 3 joule zijn geschikt voor het zwaardere boorwerk.
Een boorhamer is de aangewezen machine voor boren in beton. Met een gewone boormachine of een klopboormachine lukt dat niet of nauwelijks. Boren in baksteen, hout en metaal daarentegen gaat prima met een klopboormachine, terwijl een boorhamer met zijn veel grotere kracht zachtere materialen snel kan beschadigen.
Bij het boren van een gat in de muur is het belangrijk dat je rekening houdt met de gewenste diepte van het gat. Leg daarvoor de plug naast de boor en teken door middel van een stukje tape de boor af, tot het punt waar je wilt boren. Op die manier boor je rustig een gaatje, tot je het stuk tape bereikt hebt.
Tip 3: Boor niet te diep
En de plug moet passen bij de schroef die in het gat gezet wordt. Maar ook de diepte van het geboorde gat is van belang. Als het gat niet diep genoeg is geboord, past de plug er niet volledig in. Is het gat juist te diep, dan gaat de plug er te diep in waardoor hij zijn werking verliest.
Als je in steen, zoals baksteen, gaat boren gebruik je een steenboor. Wil je boren in beton? Gebruik dan een speciale betonboor. Boor grote gaten in steen of beton altijd eerst voor met een 4 mm steenboortje.
Je kunt schroeven natuurlijk met een schroevendraaier aandraaien, maar een boormachine voorzien van een bit werkt stukken sneller. Daarnaast gebruik je bitjes voor het schroeven zonder voorboren in zacht hout en voor meubelmontage.
Dingen waar je bij aanschaf op moet letten zijn het vermogen, het koppel en bij accumachines de capaciteit. Een vermogen van 450 – 600 Watt is voor de meeste klusjes toereikend en een accu van 1,5 Ah (Ampère per uur) levert lang genoeg stroom om die klusjes in één keer af te ronden.
Zo volstaan accuschroefboormachines tot 12V voor lichte klussen zoals schroeven en kleine gaten boren in hout. Maar voor zwaardere klussen, bijvoorbeeld schroeven in hout én staal, heb je een toestel van 18V - 20V nodig. Bij een accuboorhamer ligt het voltage het best rond 40V.
Q: Kan ik ook gewone boortjes gebruiken in combinatie met een boorhamer? A: In een SDS boorkop passen alleen special SDS boren. Er zijn echter machines waar een 2e boorkop bijgeleverd wordt, dit is dan een gewone snelspan boorhouder, deze 2 boorkoppen zijn dus verwisselbaar.
Dankzij de klopfunctie van een klopboormachine kan je makkelijk schroeven en boren in stevige materialen zoals houten planken, staal en metselwerk. Een juiste instelling van de klopfunctie, het koppel en de versnellingen en een aangepaste keuze van bits en boren zijn ook hier belangrijk.
Een boormachine is een apparaat om (meestal) ronde gaten in materialen te maken zoals hout, steen, beton en metaal. De gaten worden gemaakt door een ronddraaiende beitel die ook wel de boor wordt genoemd. De groeven in de boor zorgen er voor dat het overtollige materiaal in het gat naar buiten wordt afgevoerd.
Leidingzoekers. Een leidingzoeker helpt je met het vinden van elektrische leidingen in een muur. Hiermee kan je bijvoorbeeld in een muur boren zonder bang te zijn een leiding te raken. Sommige leidingzoekers kunnen ook hout- en staalconstructies in de muur, vloer of het plafond vinden.
De kleur van het boorstof verraadt uit welk materiaal de muur bestaat: Is het boorstof wit tot grijs en heel fijn? Dan heb je een betonmuur. Rood boorstof duidt onmiskenbaar op een bakstenen muur. Wit, zanderig boorstof zie je bij kalkzandsteen (ook wel gasbeton genoemd).
Betonhaakjes zijn, zoals het woord al doet vermoeden, met name geschikt om iets op te hangen aan betonnen muren. Je hoeft niet te boren, maar wees je er wel van bewust dat je alsnog gaatjes in de muur maakt.
Waar lopen leidingen? Gas, water en elektriciteit worden via leidingen de woning binnengebracht. De leidingen zijn soms goed zichtbaar, maar ze lopen ook achter of in de muur en onder of in de vloer te vinden. Ook in het plafond zijn leidingen aanwezig.
Een betonboor gebruik je meestal in combinatie met een klopboormachine. Hiermee heb je voldoende kracht om in een harde betonnen muur te boren. Om grote gaten te boren in beton kun je gebruikmaken van een diamantboor. Je hebt hierbij de keuze voor watergekoeld boren of droog boren.
Voor de meest voorkomende klussen in huis, zoals boren in metaal, kunststof en baksteen, gebruik je best een boormachine met een vermogen tussen 600 en 900 Watt. Voor zware klussen met harde steensoorten is 900 Watt of meer de beste oplossing. Hier kan je zeker ook overwegen om voor een boorhamer te kiezen.
De juiste boor voor natuursteen en metselwerk is altijd een steenboormachine met carbide. Voor beton, zoals het vaak op plafonds en vloeren te vinden is, is in ieder geval een betonboor nodig.
Heb je meerdere zware klussen te doen, zoals het boren in beton, breekwerk of werken met een platte beitel? Dan is de Makita BITFIX HR2470 de beste koop voor een boorhamer. Deze combihamer is ook nog eens duurzaam.