Het zelf masseren van lymfeklieren. Met platte gesloten vingers maakt u een draaiende beweging op de plek van de lymfeknoop. Het moet een soort rustige pompende draaibeweging zijn, waarbij u in het weefsel duwt in de richting van uw pink. Probeer de huid mee te nemen en niet over de huid heen te schuiven.
Voor optimale ontgifting is het nodig dat de lymfe in je lichaam blijft circuleren en dat je lymfeknopen niet overbelast raken. In beweging blijven is dus belangrijk en ook voldoende water drinken en het vermijden van gifstoffen zijn behulpzaam bij het onderhoud van je lichaam.
Voor een lymfedrainage kun je terecht bij de kinesist of bij de schoonheidsspecialiste, maar je kunt de massage ook gemakkelijk thuis bij jezelf of bij je partner toepassen.
Manuele lymfedrainage is een specialistische massagetechniek waarbij de huidtherapeut met specifieke handgrepen de beweeglijkheid van het lymfvatenstelsel activeert en stimuleert. Door zachte, ritmisch pompende bewegingen in het oedeemgebied neemt de afvoer van lymfevocht via de lymfevaten toe.
Manuele lymfedrainage is een zeer rustige en zachte massagetechniek. De fysiotherapeut past speciale zachte aanrakingstechnieken toe om de lymfeklieren te stimuleren het vocht en daarmee de afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen. De massage heeft een 'drukfase' en een 'drukloze fase'.
Masseren van het oedeem zorgt voor een verbeterde lymfatische afvloed en daardoor vermindering van het oedeem.
Het lymfevocht gaat via een eigen vaatstelsel (het lymfevaatstelsel) weer terug in de richting van het hart. Hierbij gaat het langs meerdere 'stations' die het lymfevocht controleren: de lymfeklieren. Als er problemen ontstaan bij de afvoer van lymfevocht, wordt dit 'lymfoedeem' genoemd.
Een behandeling duurt gemiddeld 45 minuten. De beste resultaten worden verkregen na een intensieve start van de behandeling. Dit betekent, dat de patiënt de therapeut in het begin 3 tot 5 maal per week bezoekt.
Lymfoedeem is een opeenhoping van water en afvalproducten in het weefsel net onder de huid. Het ontstaat als het lymfestelsel dit vocht niet goed kan afvoeren doordat de lymfebanen en/of lymfeklieren beschadigd of geblokkeerd zijn. De lymfe voert de eiwitten, de afvalproducten en het vocht af uit het weefsel.
Zout. Vaak wordt geadviseerd om minder zout te nuttigen, omdat het lichaam dan extra vocht verliest. Bij lymfoedeem ligt echter het probleem in het afvoeren van vocht, niet in het het vasthouden daarvan.
Lymfedrainage kent eigenlijk geen complicaties. Wel moet een oedeembehandeling altijd door een gespecialiseerde huidtherapeut worden uitgevoerd. Het oedeem kan namelijk bij een niet goed uitgevoerde behandeling verergeren. In sommige gevallen mag oedeem niet behandeld worden met drainage.
Hoeveel lymfedrainge kost, hangt af van verschillende factoren zoals het aantal sessies en de tijdsduur. De prijs voor een lymfedrainage sessie van 30 minuten bedraagt ongeveer € 25.
Een lymfeklier met een uitzaaiing doet geen pijn, voelt aan als een harde knikker. U kunt de uitzaaiing voelen als deze ongeveer een centimeter groot is. Een lymfeklier wordt ook groter bij een infectie. Het verschil: dan is de klier wel pijnlijk en slinkt meestal na enkele weken.
Wanneer lymfeklieren opzetten, komt dit door ontstekingen. Van stress is bewezen dat dit het immuunsysteem kan aantasten. Omdat je immuunsysteem en lymfeklieren sterk met elkaar in verband staan, kan stress ervoor zorgen dat die klieren opspelen.
Lymfeklieren in uw hals kunnen opzwellen bij een ontsteking van keel, neus, oor, kaak of huid. Ze zorgen ervoor dat de ontsteking niet verder gaat naar de rest van uw lichaam. Een vergrote lymfeklier in de hals kan meestal geen kwaad. Deze verdwijnt vanzelf zodra de ontsteking voorbij is.
Lymfoedeem ontstaat door een gedaalde transportcapaciteit van het lymfestelsel, al dan niet in combinatie met een toename van de belasting op het lymfestelsel, bijvoorbeeld door hoge bloeddruk of infectie. Ook de opname of de afvoer van vocht in het lymfevatenstelsel kan verminderd zijn, net als de aanmaak.
Samengevat kunnen we stellen dat lymfoedeem niet volledig te genezen is. Er kunnen echter goede resultaten worden bereikt met complexe fysieke ontstuwingstherapie.
Hoe werkt manuele lymfedrainage? Manuele lymfedrainage therapie maakt gebruik van zachte massage en bepaalde massage handgrepen om zo de eigen beweeglijkheid van het lymfevatensysteem te activeren en stimuleren. Dit heeft de volgende voordelen: Vergroten van de afvoermogelijkheden van lymfe.
Als lymfoedeem eenmaal ontstaat gaat het niet vanzelf weer weg en het kan zeer hinderlijk zijn. De klachten die kunnen ontstaan bij lymfoedeem zijn: zwelling, een vermoeid en zwaar gevoel, pijn of tintelingen, beperkingen in de bewegingen en of beperkingen in het dagelijks functioneren, huidafwijkingen en infecties.
Hoe herken je lymfoedeem? Je kunt lymfoedeem herkennen door een zwelling in je lijf of veranderingen aan je huid. Maar ook een zwaar, moe gevoel in bijvoorbeeld je arm of been kan duiden op lymfoedeem.
Wanneer een persoon met oedeem overlijdt, blijft het extra vocht aanwezig in het lichaam. Deze vochtophoping zorgt tijdens de opbaring vaak voor problemen. Doordat de huid na overlijden poreus wordt, krijgt het vocht een weg naar buiten. Dit gebeurt vooral in de armen, benen en rug.
Manuele Lymfe Drainage is een massage techniek die het lymfestelsel activeert, met als doel het uiterst essentiële afvoersysteem te zuiveren en te reguleren en zo het menselijk lichaam te versterken.
Lymfoedeem is een opeenhoping van lymfe vocht in uw arm, been, bekken, romp, hals of gezicht. Het ontstaat als de lymfevaten dit vocht niet goed kunnen afvoeren. Dit kan tijdelijk of voor altijd zijn. Lymfoedeem kan snel na de behandeling ontstaan, maar ook jaren daarna.
Het lymfoedeem kan bijvoorbeeld in je benen, voet of arm zitten, maar bijvoorbeeld ook in je buik. De aandoening lymfoedeem is een ongewenste ophoping van lymfevocht. Lymfevocht ontstaat als een deel van je bloed (het bloedserum) buiten je kleine bloedvaten stroomt en in je weefsels komt.