Kunnen mensen luzerne eten? Ja, mensen kunnen luzerne eten. Luzerne is niet alleen eetbaar, maar het is ook een uitstekende bron van vitamines, eiwitten en mineralen, enz. Als je naar specifieke Aziatische landen bent gereisd, heb je waarschijnlijk luzernestelen gegeten in salades, sandwiches, soepen en ander voedsel.
Luzerne is inheems in Europa en wordt wereldwijd verbouwd als veevoer. In Nederland wordt luzerne hoofdzakelijk kunstmatig gedroogd voor de productie van eiwitrijk veevoer. Er wordt drie tot vier maal per jaar gemaaid. De inzaai vindt plaats zowel met als zonder dekvrucht.
Gewas. Lucerne / luzerne / Alfalfa (Medicago sativa) is een 2-3 jarig gewas dat valt onder de vlinderbloemige planten. Vlinderbloemigen bevatten in vergelijking met gras meer stikstof een hoger calciumgehalte en een hoger caroteengehalte (voorloper van vitamine A).
Alfalfa wordt gebruikt in salades, sandwiches en als decoratie bij schotels. Alfalfa is eigenlijk altijd lekker bij gerechten waar je sla, paddenstoelen, paprika, komkommer, prei of ijsbergsla bij gebruikt. Gebruik het bijvoorbeeld eens in een salade met frisée, tonijn en ei.
Luzerne is een vlinderbloemige plant die al meer dan 2.000 jaar voor veevoederdoeleinden wordt verbouwd. Het gewas zorgt voor natuurlijk krachtvoer en is een van de beste bronnen van hoogwaardige eiwitten, vitaminen en mineralen.
Luzerne houdt de kippen actief en het geeft ze afleiding. Luzerne leert de kippen scharrelen, bodemgericht zijn en om stofbaden te nemen. Door luzerne aan te bieden gaan de kippen minder veren pikken. Luzerne zorgt mede voor een gezonde darmflora en goede weerstand.
Voor een maximale opbrengst (bijvoorbeeld voor hooi) kan het beste halverwege de bloei (50% in bloei) worden gemaaid. Het maaimoment baseren op de groeifase in plaats van op de kalender, geeft een meer consistente opbrengst en kwaliteit. Luzerne is gevoelig voor rijschade, daarom wordt maaien bij nat weer afgeraden.
Alfalfa is de naam van een heerlijke kiemgroente. Alfalfa wordt gebruikt in allerlei gerechten en op luxe broodjes. Alfalfa ziet er uit als een soort mini taugé en is enorm gezond, want het zit boordevol plantaardige eiwitten, vitamines (C, D en E) en mineralen.
Op kiemgroenten als taugé of alfalfa, kunnen schadelijke bacteriën voorkomen, zoals salmonella en E. coli. Deze bacteriën worden gedood door hitte. Door taugé en andere kiemgroente onder te dompelen in kokend water of mee te wokken met de maaltijd, voorkom je een voedselinfectie.
Van nature komt Luzerne in onze streken voor op tamelijk vochtige, kalkhoudende grond in grasland, of omgewerkte en verplaatste grond op klei, löss en kalk. Het zijn bodems die matig stikstofrijk, humusarm en basenrijk zijn. De natuurlijke standplaats bestaat uit omgewoelde kiezel- en gruisbodems langs rivieren.
Schapen zijn grazers. Ze eten het liefst kort, zacht grasland heel dicht bij het veldoppervlak. Met de term grasland definiëren we een breed scala aan plantensoorten: gras, klaver, luzerne (Medicago sativa), witlof, peulvruchten, heesters, etc. Luzerne vormt een zeer sterke basis voor een goede weide.
Wil je echt extra energie en eiwit geven, dan is het nodig om een volwassen paard van 600 kg in ieder geval 1,5 – 3 kg luzerne te voeren. Dat zijn 1 tot 2 volle emmers per dag. Compenseer in dat geval de scheve calcium-fosforverhouding met speciale supplementen voor paarden.
Luzerne is een vlinderbloemige plant die al meer dan 2000 jaar voor veevoer wordt verbouwd. Luzerne (Herbe Medica) was het voer voor de cavalerie en de trekpaarden van van de oude Grieken en Romeinen en is erkend als een uitstekend groenvoer.
Luzerne wordt ook veelvuldig gevoerd aan koeien, runderen en hun kalveren en wel om de volgende redenen: Hoge eiwitgehalte wat de belangrijkste bouwstof is voor het dier en met name goed voor kalveren in de groei. Bevat veel vitaminen en mineralen en essentiële aminozuren.
Alfalfa schoonmaken
coli. Vooral kleine kinderen, ouderen en mensen met verminderende weerstand moeten hierop letten. Zo verminder je het risico: Het is belangrijk om alfalfa voor gebruik goed te wassen onder stromend water.
Ontkiemde gierst, quinoa, diakonzaad en broccolizaad leveren de grootste gezondheidsvoordelen op. De gemakkelijkste soorten om zelf te ontkiemen zijn: adukibonen, alfalfa, fengriekzaad, groene erwten, rode erwten, klaverzaad, linzen, mungboontjes, quinoa, radijszaad en tarwekorrels.
Alfalfa is een bom van voedingsstoffen
Alfalfa zit vol met vitamine C, met vitamine K, met foliumzuur én met mangaan. Daarnaast zijn alfalfa kleine vezel- en eiwitbommetjes, en dat voor van die kleine kiemgroenten.
Welke soorten kiemgroenten zijn er? Taugé, de kiem van de mungboon. Alfalfa, de kiem van luzerne. Kiemen van kikkererwten, linzen, bonen, rode bieten, radijs, prei en broccoli.
Zo kunnen ze op een soepje, door een salade, als garnering bij vis- en vleesgerechten, bij een wokmaaltijd, op een broodje met vleeswaren, kaas, op hummus, kruidenboter, in een smoothie of eet ze als snack door ze te roosteren. Kiemen zijn zo makkelijk.
'Kiemgroenten bevatten ook mineralen zoals zink, calcium, mangaan en koper. ' Je moet dus een beetje zo zien: in plaats van een hele broccoli op je boterham met hummus te mikken, kun je dus wat kiemgroenten toevoegen en krijg je alsnog een hele bups goede stoffen binnen.
Door de trage beginontwikkeling van luzerne krijgen onkruiden de kans zich te ontwikkelen. Het aanleggen van een vals zaaibed helpt om de opkomst van onkruiden in het gewas te verminderen. Een andere manier om onkruid te bestrijden is door het te maaien wanneer het boven het gewas uitgroeit.
Een goede teelt luzerne levert jaarlijks 11 tot 16 ton ds/ha, met een eiwitgehalte van 19%. Dat is bij 12 ton ds al 2.280 kg eiwit/ha, fors meer dan gras, dat bij 11 ton ds/ha en 16% eiwit 1.760 kg eiwit oplevert.