Kun je de luchtwortels van je Monstera afknippen? In het uiterste geval kun je er ook voor kiezen om de luchtwortels af te knippen. Dit is niet het beste voor je plant, maar is esthetisch misschien wel mooier.
Heb je een Monstera die om een mosstok groeit? Dan kun je de luchtwortels ook in de mosstok laten groeien voor extra stevigheid. Leg het puntje van de luchtwortel tegen de mosstok aan en laat de natuur haar werk doen! Je kunt wel een handje helpen door de mosstok goed vochtig te houden.
Luchtwortels halen voedingsstoffen uit de lucht
Maar deze groeien niet voor niets aan de plant. Monstera's zijn tropische planten, met deze luchtwortels halen ze voedingsstoffen uit de rijke lucht in bijvoorbeeld een regenwoud. Ook zet de plant zich met deze wortels vast aan de boomstammen waar ze tegenaan groeien.
De plant krijgt ook luchtwortels. Dat zijn de lange, witte wortels die uit de stengels van de plant groeien. In het wild helpen die de plant om zich vast te hechten aan bomen. Je kamerplant krijgt echter al voeding via de wortels in de grond, dus je kan de luchtwortels afknippen als je ze niet mooi vindt.
Monstera Laten Klimmen. Om een Monstera goed te laten klimmen is het dus zaak een mosstok te plaatsen. Kies er een die op de groei is, dus een beetje een grote of kies voor de uitschuifbare mosstokken. Deze mosstok zet je in de aarde wanneer je de Monstera gaat verpotten.
Zo krijgen de bladeren van jouw Monstera gaten
Zoveel mogelijk indirect licht en eventueel een klein beetje direct zonlicht in de ochtend of aan het einde van de dag. Als je je plant een mosstok geeft om te laten groeien, gaat het nog sneller, maar dat is niet essentieel.
Om de groei van de luchtwortels aan de mosstok te bevorderen is het belangrijk dat de mosstok continu licht vochtig is. De luchtwortels gaan dan op het vocht af en zullen zo in en rond de mosstok groeien.
De wortels, die naast de pot groeien, zijn luchtwortels. Ze hebben als het ware de pot gemist. Omdat ze geen functie vervullen, kunt u ze gewoon afknippen. Dit is echter niet noodzakelijk.
Monstera heeft ongeveer eens per week een flinke scheut water nodig – bij temperaturen boven de 20 graden wel twee keer per week. Ook is het goed om regelmatig vloeibare plantenvoeding mee te geven met het water. Doe dat ongeveer eens per maand in de winter, en eens per twee weken of eens per week in de zomer.
Monstera bladeren krullen
Wees geduldig en blijf er vanaf. Gaan volwassen bladeren krullen dan kan dit komen door te droge lucht. Bladeren kunnen dan bruine randen krijgen en/of gaan krullen. Plaats in dit geval bakjes water op de verwarming, of besproei je plant.
In de nacht zijn de poriën van het blad dicht en verdampt een plant geen water. Maar de wortels nemen nog wel water op, waardoor er een overdruk van vocht in de plant ontstaat. Om dat overtollige vocht te verliezen, zijn er speciale waterklieren in de punt van het blad, waar je de waterdruppels ziet ontstaan.
De bladeren van de Monstera kan je gewoon afknippen. Gebruik wel een scherpe snoeischaar voor deze klus en wees voorzichtig. Het sap van de bladeren kan voor irritatie zorgen op de huid dus draag handschoenen als je gaat snoeien. Knip de bladeren af tot aan de stam.
Af en toe een geel of bruin blad aan een Monstera is niet zo erg. Maar zijn er meerdere gele of bruine bladeren aan de plant, dan is het verstandig om meer of juist minder water te geven. Bruine bladeren wijzen over het algemeen op te weinig water. Terwijl geel blad een kenmerk is van te veel water.
In de stengel van het blad groeit alweer de volgende stengel met blad. Snoei jouw Monstera blad dus niet helemaal af aan de potgrond, maar snoei de stengel tot waar de nieuwe stengel begint. Hierdoor zal het nieuwe blad minder zwaar worden, mooi omhoog groeien en blijft jouw Monster mooi compact.
De Monstera Minima is werkelijk een bijzondere kamerplant. Oorspronkelijk komt hij uit de zuidelijke gedeelte van Azië, waaronder Thailand. Daar slingert de plant zich om hoge bomen heen en kan daar wel 6 meter lang worden! Deze snelle groeier doet het ook prima in ons klimaat.
Zet de orchidee vervolgens in een koelere ruimte dan waar die normaal stond en blijf 'm verzorgen zoals je voorheen ook deed. Vanaf het moment van het afknippen van de takken zal het zo'n 100 dagen duren tot de orchidee weer opnieuw bloeit.
Een uitgebloeide Phalaenopsis kan je snel opnieuw in bloei krijgen door de bloemstengels net boven het derde oog af te snijden en de plant enkele weken op een iets koelere plaats te zetten (tussen de 15 en 18°C).
De meeste orchideeënsoorten bloeien één keer per jaar zo'n zes tot tien weken. De bekende Phalaenopsis (ook wel vlinderorchidee of maanorchidee genoemd) is een uitzondering. Deze orchidee bloeit zo'n twee tot zes maanden en soms wel twee tot drie keer per jaar!
De luchtwortels kun je vaak op verschillende plekken op de stengel vinden. Dat komt omdat deze wortels in de natuur een heel andere functie hebben. Ze helpen planten namelijk met klimmen door vast te groeien aan bomen en muren om zo wat meer zonnestralen op te kunnen vangen.
Zodra je plant weer een groeispurt heeft gehad en de mosstok is ontgroeid, dan kan je mosstokken zoals je die in de winkel hebt gekocht makkelijk verlengen. Het enige wat je hoeft te doen is een nieuwe mosstok te kopen en deze in de oude te schuiven, ze aan elkaar te bevestigen.
Als je plant nog jong is, heeft ie misschien nog geen luchtwortels. Heeft ie ze wel, dan kan je ze ook om je mosstok laten groeien. Als ze erg lang zijn, kan je ze voorzichtig om de mosstok heen wikkelen, maar je kan ze ook gewoon met touw vastbinden.
Maak bij een gietbeurt de grond licht vochtig. Tussen de gietbeurten door laat je de kluit bijna helemaal uitdrogen voor je weer water geeft. Waarschijnlijk heeft je (Philodendron) Monstera deliciosa in de lente en zomer één of twee keer per week water nodig en in de winter een keer per week.
Snij de stengel dan een paar centimeter boven de plek waar eerst een blad zat door. Ook hieruit kan je plant opnieuw uitlopen met wat geduld. Het deel dat je afknipt kun je natuurlijk gebruiken om te stekken. Voor een succesvolle stek heb je een stuk steel met een luchtwortel en bladknop nodig.
Als je de plant te weinig water hebt gegeven, zullen de bladeren geel worden, gaan hangen en uiteindelijk afsterven. Onze grote plant heeft dus water nodig. Deze tekenen zul je snel zien als zowel de grond te droog is en de plant in droge lucht staat. Een luchtbevochtiger kan dan zeker uitkomst bieden.