Toch zijn ook in onze eigen land bijzondere mineralen te vinden, bijvoorbeeld in de steengroeven van Winterswijk en de Sint Pietersberg bij Maastricht, waar calciet in mooie kristallen voorkomt. Ook diep onder de grond zijn mineralen aanwezig, zoals in de Limburgse steenkoolmijnen.
Afhankelijk van wat je wil verzamelen kan je op het strand, in een rivier of op de heide naar bijzondere stenen gaan zoeken. Ben je geïnteresseerd in onbeschadigde kristallen dan ben je afhankelijk van ontsluitingen in het gesteente zelf. Dat klinkt als, vindt een rotsblok, en raap de kristallen.
Stenen die je o.a. kunt vinden zijn pyriet (goud), amatist, jaspis, bergkristal, agaatboom, roze kwarts en nog veel meer. Wat je vindt mag je houden en in een mooi zakje meenemen naar huis.
Groeiende kristallen
In ondergrondse holtes groeien kristallen door atomen die zich in regelmatige driedimensionale patronen verbinden. Elk kristal begint klein en groeit naarmate er meer atomen worden toegevoegd. Velen groeien uit water dat rijk is aan opgeloste mineralen.
Het meeste kwarts in Nederland zit in zandpakketten. Zand bestaat voor een groot deel uit kwartskorrels. Andere mineralen zijn vaak niet of maar weinig aanwezig. Die mineralen zijn door erosie vergaan tijdens het transport via rivieren vanuit de bergen naar Nederland.
Zwerfstenen in zandgroeves
In de bodem van Noord-Nederland vind je talloze stenen. Ze zijn in de ijstijd met het landijs uit Scandinavië naar hier gekomen. Veel stenen zijn van graniet, gneis of zandsteen. Aan de hunebedden in Drenthe kun je zien hoe groot sommige keien wel kunnen zijn.
De echte edelsteen- landen zijn India, Sri Lanka, Birma, Zuid-Afrika, Brazilië en Australië. Robijn bijvoorbeeld, word het meest in Birma gevonden & Saffieren komen weer het meeste in India & Sri Lanka voor. In Zuid-Afrika wordt diamant gevonden & in Brazilië worden weer smaragden gevonden.
In Nederland kun je veel amethisten kopen die uit Uruguay komen. Het land is een van de grootste handelaren in deze steen. De stenen uit dit land worden geroemd om de hoge kwaliteit.
Top 10 zeldzaamste edelstenen ter wereld
Met stip op 1 staat de Pink Star Diamond, verkocht voor 71,2 miljoen dollar.
1. Blauwe diamant – €3.930.000 per karaat. De duurste edelsteen ter wereld is de prachtige blauwe diamant. Het is enorm zeldzaam om een perfect exemplaar van deze edelsteen te vinden, waardoor de prijs enorm stijgt.
Amethist ontstaat in de binnenkant van een gesteente en blijft daardoor vaak onzichtbaar. Soms kom je stukjes kristal tegen en kan het zijn dat wanneer je een steen breekt, er kristalvorming in de binnenkant te zien is. De meeste kans deze steensoort aan te vinden, heb je in Zwitserland, Frankrijk en Duitsland.
Want perfecte Bergkristallen in kwaliteit A, kosten momenteel €550,- per kilo. Bergkristal is de kleurloze en meest voorkomende variant van het mineraal kwarts (siliciumdioxide, SiO2) De naam 'bergkristal' is afgeleid van het Griekse woord "Krustallos" dat ijs betekent.
De duurste geregistreerde Australische Opal is de "Olympic Australis", met een verbazingwekkende 17.250 karaat. Indrukwekkend! Dit enorme opaalmonster is afkomstig van Coober Pedy in Zuid-Australië en werd gewaardeerd op $ 1,7 miljoen USD, waardoor het het duurste opaal in de Australische geschiedenis is.
Diamant is ook een natuurlijk kristal. Het wordt gevormd in diepe aardlagen door de samenpersing van het mineraal koolstof onder zeer hoge druk. Edelstenen kunnen door de samenstelling en hardheid in fraaie vormen worden geslepen en gepolijst.
Vele edelstenen worden gevonden in oude rivierbeddingen, waar ze door de rivier werden achtergelaten en vervolgens werden bedekt met een laag sediment. Ze worden nu pas ontdekt.
Ons assortiment zit er vol mee, maar wat is precies het verschil? Het woord 'kristal' is een begrip wat breed wordt gebruikt in de sieradenwereld. Officieel is kristal een edelsteen uit de natuur, maar er bestaan ook kunstmatige kristallen. Diamant is bijvoorbeeld een natuurlijk kristal en zirkonia een kunstmatige.
Alle gesteenten op aarde zijn opgebouwd uit kleine deeltjes: mineralen. Soms groeien ze uit tot hele mooie, grote kristallen. Die vind je vooral op plekken waar de mineralen de ruimte hebben gehad om uit te groeien, zoals in bergspleten en grotten.
Hou de steen eens tegen je wang. Te licht van gewicht is nooit goed, maar plastic kun je vrij snel herkennen. Als je iets van naden ziet aan de buitenkant, of bubbeltjes aan de binnenkant dan heb je ook een nepperd te pakken. Edelstenen kunnen wel insluitsels hebben (maar nooit perfecte bubbels.
Zwerfkeien komen eigenlijk vanuit heel Europa. De grotere keien zijn veelal in Noord Nederland te vinden. De rivierkeien kom je veelal tegen in Midden en Zuid Nederland. Deze keien werden destijds door het ijs meegesleept en de kleinere komen via de rivieren ons land binnen.
Een geode is een holle steen. Binnenin zitten fraaie kristallen. Een geode kan wel zo groot zijn als een flink rotsblok. Als de kristallen erin dan groot en mooi zijn, betalen mensen er veel geld voor.
Goud komt inderdaad hoofdza- kelijk voor als zuiver metaal, als wat mineralogen "gedegen goud" noemen: dat is dus een scheikundig element dat zelfstandig (dus niet in verbinding met een ander element) in de natuur voorkomt; andere voorbeelden hiervan zijn ijzer in meteorieten, zwavel en arseen.
Zuid-Amerika - Brazilië, uit Minas Gerais, Bahia en Frans-Guyana. Azië - Historisch bekende vindplaatsen zijn India en Sri Lanka, in de omgeving van Tatnaputi. Iriserend kwarts uit het gebied van de Poona in India en uit Myanmar is een zeldzaamheid. Afrika - Er komen fraaie kristallen uit Kenia en Madagaskar.
Edelstenen groeien in de natuur, heel diep in de aarde, wat begint met magma die afkoelt en dan langzaam, soms in miljoenen jaren, verandert in kristallen. Je kan het groeien van kristallen vergelijken met ijs, kleine stukjes kristal groeien samen tot een groter stuk.