U vraagt of het mogelijk is om isofix in uw auto te (laten) monteren. Isofix monteren kan alleen indien de auto hier ook op is voorbereid. Deze bevestigingspunten zijn alleen veilig wanneer ze door de fabrikant zijn aangebracht en dus goedgekeurd zijn door middel van botsproeven.
Isofix is de veiligste en makkelijkste methode. Als jouw auto geen Isofix aansluiting heeft, dan kun je gebruik maken van een base die je met de 3-punts autogordel monteert.
Kunnen Isofix autostoeltjes in alle auto's met Isofix gebruikt worden? Nee. Er zijn niet-universele Isofix autostoeltjes en universele Isofix-stoeltjes. Een niet-universeel Isofix-zitje mag alleen gebruikt worden in de daarvoor vrijgegeven auto's.
Omdat het autostoeltje met Isofix direct aan de auto vastklikt, zit er vaak minder speling in dit bevestigingssysteem dan bij het gebruik van een gordel. Dit is over het algemeen veiliger.
Nieuwe norm: R129 i-Size met ISOFIX
Ook mogen kinderen alléén nog achterstevoren in een kinderzitje voorin de auto worden vervoerd mits de airbag van de bijrijdersstoel wordt uitgeschakeld.
Hoe gek het ook klinkt: daar zit geen leeftijd aan vast. Kinderen van alle leeftijden mogen in Nederland voorin de auto zitten.
Kinderen tot 1,35 meter moet u in een goedgekeurd autokinderzitje vervoeren. Zowel voorin als achterin de auto. Dit moet altijd, of uw kind in uw eigen auto zit, of bij iemand anders in de auto. Zet een baby alleen in een autozitje op de voorstoel als de airbag is uitgeschakeld.
Gebruik de Maxi-Cosi niet als stoeltje thuis of als je op visite bent. Een baby is pas te groot voor het autostoeltje als de bovenkant van zijn hoofd boven de rugleuning uitkomt, hij meer dan 13 kilo weegt of groter is dan 83 cm (dat is circa 15 maanden oud).
De Isofix-base kan worden gebruikt voor de Maxi Cosi autostoeltjes Pebble, Cabriofix en Pearl. Dit zijn de oudere modellen Maxi Cosi's . Hierdoor kan de base in 2 fases gebruikt worden: van 0-13 kg met de Cabriofix en Pebble, en van 9-18 kg met de Pearl autostoel.
Wanneer je een autostoeltje met behulp van het isofix systeem in je auto wilt bevestigen heb je een isofix base nodig. Deze Isofix base moet geschikt zijn voor jouw autostoeltje en misschien ook wel voor het opvolgende stoeltje. De isofix base bevestig je eenmalig aan de Isofixhaken van de autostoel isofix.
De FamilyFix is een praktische en gebruiksvriendelijke Isofix-basis die toelaat zowel voor- als achterwaarts te vervoeren. De audiovisuele feedback geeft aan of de basis en autostoel goed geïnstalleerd staan. Omdat de FamilyFix zelf ook enkele upgrades kreeg (FamilyFix2 en FamilyFix3) is het een goedkopere basis.
De beste manier om dat te controleren is door in de handleiding van je auto te kijken. Als jouw auto ISOFIX heeft, vind je een ISOFIX-logo of -label op je autostoel achterin de auto.
Een Isofix-autostoeltje heeft naast de twee Isofix-haken die je in de rugleuning en zitting klikt, ook een derde bevestigingspunt. Dit kan een extra gordel zijn bovenop de stoel: de 'Top Tether' aansluiting. Deze wordt bevestigd aan een ankerpunt in de kofferbak of achterop de rugleuning van de stoel.
Bijna alle autostoeltjes met Isofix kun je ook met de autogordel bevestigen in plaats van met de Isofix-bevestigingspunten. Zo kun je deze autostoeltjes bevestigen in alle auto's. Dit kan handig zijn als je het autostoeltje bijvoorbeeld in een tweede auto wilt gebruiken die geen Isofix-bevestigingspunten heeft.
Alle nieuwe modellen van kinderzitjes worden in de auto vastgeklikt met een Isofix-systeem. Alle recente auto's zijn voorzien van Isofix-verankeringspunten tussen het zitgedeelte en de rugleuning van de zetels.
De FamilyFix is een IsoFix bevestigingsplatform van het topmerk Maxi-Cosi en is geschikt voor de autostoelen Pebble, CabrioFix en Pearl van Maxi-Cosi. Dit betekent dat de FamilyFix één base is voor twee opeenvolgende autostoeltjes van baby naar peuter. Hierdoor kunt u dus jarenlang van de FamilyFix gebruik maken.
Wij bij Maxi-Cosi raden je aan om je autostoeltje op de achterbank te plaatsen, bij voorkeur in het midden. Maar je kunt ook een andere plek overwegen als je bijvoorbeeld meerdere autostoeltjes moet plaatsen of als je auto niet geschikt is om het stoeltje in het midden te plaatsen.
Heeft jouw auto geen isofix maar wil je wel graag gaan voor de veiligheid en het gemak van een base? Dan is er de Maxi-Cosi Easybase 2 voor de Maxi-Cosi Pebble en CabrioFix die je met de gordel installeert. Een base is extra veilig voor het vervoeren van je kind omdat het risico op verkeerde bevestiging is uitgesloten.
De Isofix-base kan worden gebruikt met de autostoeltjes Pebble, Cabriofix en Pearl. De base is te gebruiken vanaf te geboorte tot ongeveer 4 jaar.
Je baby mag niet langer dan twee uur per dag in de Maxi-Cosi. In de Maxi-Cosi worden de bewegingen van je kindje beperkt, waardoor zijn arm-, rug-, en nekspieren geen kans krijgen zich goed te ontwikkelen. Bij te weinig vrije beweging en stimulatie kan ook de motoriek zich niet goed ontwikkelen.
LONDEN (ANP) - Baby's tot ongeveer een jaar oud zouden niet te slapen moeten worden gelegd in autostoeltjes, zoals een maxi-cosi. De kinderen lopen dan een verhoogd risico te overlijden door verstikking. Dat zeggen onderzoekers in de British Medical Journal van deze week.
Veel ouders vragen zich af hoe lang een baby in een autostoeltje mag zitten. Het algemene advies is dat je baby niet langer dan twee uur achter elkaar in een autostoeltje mag zitten/slapen.
Bij het vervoeren van kinderen tot 12 jaar op de passagiersstoel is het raadzaam om de airbag uit te schakelen omdat ze in veel gevallen nog niet de lichaamslengte hebben voor een airbag. Wanneer je de airbag voorin niet kunt uitschakelen, zet dan de passagiersstoel zo ver mogelijk naar achteren.
Iedereen die kleiner is dan 1,25 meter moet in een goedgekeurd kinderzitje zitten. Tot 1,35 meter is een zitverhoger verplicht.
Laat de baby bij lange autoritten maximaal 2 uur achter elkaar in zo'n stoeltje. Daarna moet het kind er minstens een kwartier uit gehaald worden zodat hij kan bewegen en de armpjes en beentjes strekken en de rugspieren gebruiken. Leg de baby bijvoorbeeld op een speelmat of in een reiswieg/campinggebedje.