Volledig platgetrapte of ingedeukte blikjes kunnen niet worden ingenomen omdat de inname-apparaten de barcode dan niet kunnen lezen. Huisvlijt d.m.v. het plakken van een code op een stukje karton wordt niet beloond omdat het blikje nog (enigszins) als blikje herkenbaar moet zijn voor het inname-apparaat.
2. Alles over inleveren. Waar kan ik mijn statiegeldflessen en -blikjes inleveren? U kunt uw statiegeldflessen en -blikjes (vanaf 1 april 2023) inleveren bij verschillende innamelocaties verdeeld over heel Nederland.
U kunt een statiegeldblikje inleveren wanneer:het statiegeldlogo op het blikje staat;het blikje een onbeschadigde barcode heeft; en. het blikje in een goede staat verkeert.
Sinds de invoering van het statiegeld op blikjes, zijn de blikjes vernieuwd en hebben ze een speciaal statiegeldlogo. Je oude blikjes, van vóór 1 april, inleveren voor statiegeld kan dus niet.
De statiegeldverplichting betreft alle metalen drinkverpakkingen met een inhoud van 3 liter of minder. Bij het inzamelen is het belangrijk dat de blikjes een onbeschadigde streepjescode hebben. De blikjes moeten in een goede staat verkeren. De blikjes mogen niet plat of beschadigd zijn.
De ingeleverde blikjes worden gerecycled en omgezet in nieuwe materialen.
De Möbius-loop is terug te vinden op producten in heel Europa en dit logo geeft aan dat het product gerecycled kan worden. Het symbool van de achtervolgende pijlen wordt niet alleen gebruikt op bedrukte verpakkingen, maar is soms ook te zien in de mallen van producten van glas, metaal, papier of plastic.
Welke blikjes kun je inleveren? Alle blikjes met drinken kun je vanaf nu inleveren. Op blikjes met vloeistoffen die niet bedoeld zijn om rechtstreeks uit te drinken, zoals limonadesiroop, diksap en soep, zit geen statiegeld. Ook op andere blikjes, met bijvoorbeeld knakworsten en groenten, zit geen statiegeld.
Wanneer je een blikje inlevert gaat deze naar een recyclingbedrijf. Daar worden de blikjes in een oven omgesmolten om weer nieuwe blikjes van te maken. Statiegeld zit op veel glazen en plastic flesjes en sinds april dit jaar ook op blikjes. Statiegeld.
Per blikje wordt € 0,15 statiegeld gerekend. Net als voor kleine plastic flesjes. Inleverapparaten zijn te vinden op ruim 27.000 innameplekken.
Vanaf 31 december komt er ook statiegeld op blikjes in Nederland. Per blikje zal dat, net als de kleine flesjes, om 15 cent gaan. In Duitsland gaat het zelfs om 25 cent per blikje. Flesjes en blikjes die gekocht zijn in Nederland kun je niet inleveren in Duitsland en andersom evenmin.
Tachtig drankblikjes maakt ongeveer een kilo. En dat levert vandaag de dag zo'n 50 cent op (prijzen fluctueren nogal). Tenminste, als het om aluminium zijn. Drankblikjes van sommige biermerken kunnen ook van ijzer zijn.
Om je 15 cent te krijgen is het wel cruciaal dat het etiket met streepjescode nog op de fles zit. "De innamemachines in supermarkten scannen die streepjescode, staat die er niet op dan wordt de fles niet geaccepteerd", zegt Raymond Gianotten van Statiegeld Nederland.
Blik is 100% recyclebaar. Een leeg blikje mag je gewoon in de afvalbak weggooien.
Conform de wens van ook de Tweede Kamer zal het eerdere kabinetsbesluit voor statiegeld op blik eind 2022 van kracht worden. Dit geeft de sector ook de benodigde voorbereidingstijd. Per blikje wordt straks 15 eurocent statiegeld gerekend. Net als voor kleine plastic flesjes.
"We verwerkten zo'n 1,5 miljard petflessen per jaar. Daar komen uiteindelijk 2,5 miljard blikjes bij. Nu zijn dat er dit jaar nog 1,2 miljard. Alleen al sinds april zijn er naar schatting zo'n 300 miljoen blikjes binnengekomen.
Toch is hij de klos. De ondernemer verwacht maar liefst 50 procent omzet mis te lopen. Zijn situatie is absoluut uitzonderlijk, omdat de pal aan de grens met Nordhorn gevestigde winkel, gericht is op de Duitse klant. Bij onze oosterburen geldt al sinds 2003 statiegeld op blik.
In Nederland zit statiegeld op plastic flesjes en blikjes. Dit is geregeld in het Besluit beheer verpakkingen. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) houdt hier toezicht op.
Op welke flessen zit statiegeld? Vanaf 1 juli 2021 betaal je 0,15 cent statiegeld per PET-fles met een inhoud tot 1 liter. Dit zijn alleen de plastic flesjes voor frisdrank en water. Er komt nog geen statiegeld op flesjes voor smoothies, sap of zuiveldranken, maar wij blijven ons ervoor inzetten dat dit er ook komt.
Statiegeldlogo. Het gebruik van het statiegeldlogo is verplicht op plastic flessen en blikjes, die belast zijn met statiegeld en zijn geregistreerd in het statiegeldsysteem. Het logo maakt voor de consument en het inzamelpunt herkenbaar of er op een verpakking statiegeld zit.
Een behandelingsetiket met het symbool van een paraplu. Dit betekent dat de doos niet in de regen achtergelaten moet worden omdat de verpakking niet waterdicht is. Het behandelingsetiket met een breekbaar symbool, wordt afgebeeld in de vorm van een glas.
Uiteraard kun je alle statiegeldflessen en kratten bij Jumbo inleveren.
Ja, lege (klap)kratten flessen en blikjes kan je meegeven aan de bezorger. Plastic tasjes van vorige bestellingen kan je ook inleveren.
Een deukje mag, als de barcode op het blikje maar goed leesbaar is. De barcode moet leesbaar zijn, zodat het systeem weet of er al dan niet statiegeld voor het blikje is betaald en of dit dus terugbetaald kan worden. In de landen om ons heen is al jaren statiegeld op blik.
Maar je kunt statiegeldflessen en (per 1 april) drankblikjes ook bij diverse bemande tankstations, bioscopen en sportverenigingen inleveren. Maar, niet elke plek die statiegeldflessen of -blikjes verkoopt, geeft de consument ook statiegeld terug; denk bijvoorbeeld aan bioscopen of drogisterijen.