Ja, dat mag. Wanneer iemand met een pacemaker een hartstilstand krijgt dan moet net als bij ieder ander zo snel mogelijk begonnen worden met reanimatie. Reanimatie en defibrillatie is ook bij mensen met een pacemaker de enige manier om te overleven.
De eerste 6 weken na implantatie zijn de meeste sporten niet toegestaan. Daarna zijn de meeste sporten gewoon mogelijk. Alleen met contactsporten, zoals vechtsporten of balsporten, moet je oppassen. Een klap of trap op de plek van de pacemaker is erg pijnlijk.
De voorkeurspositie van AED elektroden is zoals op de afbeelding op de electroden wordt aangeven. Plaatsing van de elektroden mag niet worden vertraagd door de aanwezigheid van een ICD of pacemaker. Indien mogelijk, elektrodes naast de ICD/pacemaker plakken.
Een ICD kan zo hartritmestoornissen opsporen en als het nodig is elektrische pulsen of een elektrische schock geven. Een pacemaker werkt grotendeels hetzelfde. Een pacemaker kan echter alleen ingrijpen als het hartritme te laag is, terwijl een ICD zowel bij een te hoog als bij een te laag hartritme kan ingrijpen.
Een pacemaker is een apparaatje dat het werk van de sinusknoop en/of AV-knoop (de gangmakers van het hart) overneemt, waardoor het hart weer in het normale tempo en ritme gaat pompen/kloppen. Wanneer het nodig is, geeft een pacemaker een klein impuls af, die u niet voelt, hierdoor trekt de hartspier samen.
De risico's die verbonden zijn aan de implantatie van een traditioneel pacemakersysteem, zijn onder andere infectie op de operatieplek en/of allergische reactie op materialen van het systeem, het niet-afgeven van therapie wanneer dat nodig is, of het ontvangen van extra therapie wanneer dat niet nodig is.
Op een forum lees ik dat een pacemaker 3000 tot 8000 euro kan kosten: de prijs hangt af van het merk en de functies van het apparaat. Een ICD zoals mijn opa had, kan volgens een cardioloog in het NRC wel 20.000 euro kosten.
Een ICD kan ingrijpen bij een levensbedreigende hartritmestoornis door een elektrische schok toe te dienen, een pacemaker kan dat niet.
Ook het op hol slaan van de pacemaker door interne of externe factoren is uitgesloten bij de huidige systemen. Alleen het extern plaatsen van een magneet door de pacemakertechnicus kan de pacemaker kortdurend in een sneller ritme brengen, waardoor betere controle van de instellingen kan worden gewaarborgd.
Afhankelijk van welk type ICD er bij u is geïmplanteerd en hoe deze is ingesteld, kan uw ICD een pieptoon laten horen (een waarschuwingssignaal).
Een reanimatiepoging wordt gestopt onder de volgende omstandigheden: - indien de hulpverlener te vermoeid is om de handelingen voort te zetten; - wanneer het slachtoffer normaal gaat ademen of ademt - als professionele hulpverleners de reanimatie overnemen; - als men er niet binnen 20 minuten in slaagt om in contact te ...
Raak het slachtoffer niet aan tijdens de analyse, het opladen en het toedienen van de elektrische schok. Het slachtoffer aanraken tijdens de analyse kan bewegingen veroorzaken die storen bij de interpretatie van het hartritme en de toediening van een elektrische schok kunnen vertragen.
Artsen zijn wettelijk niet verplicht een pacemaker bij een overledene te verwijderen. De wet bepaalt dat pacemakers moeten verwijderd worden voor crematie, maar vermeldt niet door wie dat moet gebeuren.
Als de wond gesloten is met hechtingen mag u 4 dagen niet douchen. U kunt 8 - 10 dagen na de ingreep de hechtingen laten verwijderen door de huisarts. U kunt hiervoor zelf een afspraak maken bij uw huisarts.
Een batterij van een pacemaker gaat ongeveer 8 tot 10 jaar mee. De pacemaker vervangen we als de batterij bijna leeg is. Uw arts overlegt dit met u. Meestal krijgt u dan een nieuwe pacemaker die we aansluiten op de oude pacemakerdraden.
Een gezond hart slaat 60 tot 100 keer per minuut. Deze frequentie is nodig om zuurstofrijk bloed naar uw lichaam te pompen. Patiënten met bradycardie hebben een hartslag die langzamer is dan 60 slagen per minuut, wat vaak duizeligheid, kortademigheid en zelfs flauwvallen tot gevolg heeft.
Wat de maximale hartslag is, verschilt per persoon. Normaal ligt de hartslag van een volwassene in rust tussen de 60 en 100 slagen per minuut. Bij inspanning kan deze oplopen naar 180, soms zelfs boven de 200. Het is geen probleem als je hartslag niet te snel oploopt en na afloop weer geleidelijk afzakt.
Zo was een harslag in rust tussen 51 en 80 slagen per minuut gelinkt met een 40 tot 50 procent hoger risico op een vroege dood, in vergelijking met degene met een hartslag onder de 50 slagen.
In principe kun je met een ICD of een pacemaker gewoon op vakantie. Reizen per auto, boot, trein of vliegtuig geeft geen enkel probleem. Neem bij reizen naar het buitenland een verklaring mee in de taal van het land (of in het Engels) waarin staat dat u een pacemaker of ICD draagt.
De eerste pacemakercontrole vindt meestal zes tot twaalf weken na de implantatie plaats. Daarna zult u elke drie tot zes maanden bij uw arts op controle gaan. Met behulp van een speciaal programmeerapparaat kan uw arts uw pacemaker uitlezen en controleren of deze nog naar behoren functioneert.
Pijn en aanhoudende klachten
De eerste drie maanden kan de pocket nog pijnlijk blijven. De plaats van de pacemaker kan beurs aanvoelen. De huid kan pijnlijk zijn.
Uw wond moet nog genezen en u moet nog wennen aan een pacemaker. U mag weer autorijden na ongeveer 14 dagen. Voor personenauto's (rijbewijzen van groep 1) is het niet nodig om bij het CBR te melden dat u een pacemaker heeft.
Normaal slaat je hart in een regelmatig tempo. Hoe hoog je hartslag is, hangt af van wat je aan het doen bent. Zo is de hartslag in rust lager dan wanneer je je inspant. Over het algemeen is de hartslag bij volwassenen in rust tussen de 60 en 100 slagen per minuut.
De implantatie van een pacemaker duurt meestal kort. Er is geen openhartoperatie nodig en de meeste mensen mogen binnen 24 uur weer naar huis. Vóór de operatie krijgt u waarschijnlijk medicatie toegediend waardoor u slaperig en rustig wordt. De procedure wordt onder plaatselijke verdoving uitgevoerd.