Het leidingwater in België is zonder gevaar voor de gezondheid te drinken. Toch vinden veel Nederlanders het drinkwater thuis lekkerder, dat komt door de lichte chloorsmaak wat heeft water kan hebben in België. Er zijn restaurants waar je gratis kraanwater kunt krijgen in plaats van de dure fles mineraalwater.
Kraantjeswater is veilig
Heel wat Vlamingen denken dat kraanwater onveilig is. Maar dat is een hardnekkig misverstand. Je kan op twee oren slapen: het is helemaal veilig. De Vlaamse watermaatschappijen controleren kraanwater élke dag.
Het drinkwater dat via de waterleiding in uw woning binnenkomt, is absoluut veilig en gezond. Wel verschilt de hardheid (de opgeloste hoeveelheid kalk in het water) sterk van streek tot streek. Zacht water, dat helemaal geen kalk bevat, komt in België niet voor.
Drinkwater. Het leidingwater in Antwerpen (en heel België) is zonder gevaar voor de gezondheid te drinken. De smaak van het kraanwater is net als in Nederland uitstekend.
Kun je in de Ardennen water uit de kraan drinken? Het kraanwater is in België van een uitstekende kwaliteit en kun je gerust drinken.
In België zijn dergelijke investeringen niet gedaan. Om te garanderen dat het water schoon uit de kraan komt wordt er chloor gebruikt. Voor Vanoppen is chloor op zich geen reden om naar flessenwater te grijpen. “Het gebruik hiervan is minimaal en het heeft geen enkel effect op je gezondheid.
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie verminderen fluoriden de kans op cariës en is er substantieel gezondheidsvoordeel te behalen met fluoridering. In Nederland is er fluoride aanwezig in drinkwater in natuurlijke hoeveelheden, het wordt niet toegevoegd; in België is het drinkwater niet gefluorideerd.
Gemiddelde prijs, gemiddeld verbruik
In Vlaanderen betaal je ongeveer 4,3 euro voor 1 kubieke meter (m³) water, inclusief BTW. Een alleenstaande persoon gebruikt ongeveer 99 liter water per dag. Een gezin van 4 personen verbruikt gemiddeld 348 liter water per dag. Dat is 127 m³ per jaar.
De jury, bestaande uit vier sommeliers, koos het Oostenrijkse kraanwater als winnaar. Vlak achter Oostenrijk volgde Nederland. Engeland en Frankrijk eindigden op een gedeelde derde plaats. Op een laatste plek belandde het kraanwater uit Portugal met een 'uitgesproken vieze chloorsmaak'.
Water is toch gewoon gratis? "Water is niet gratis. Water kost geld; voor consumenten en dus ook voor een horecaondernemer. Daarnaast betaalt hij niet alleen het waterleidingbedrijf, maar ook de huur van het pand, de schoonmaker, de bediening en de afwas."
Zwitserland biedt het beste kraantjeswater aan ter wereld. Het evenaart zelfs de kwaliteit van flessen mineraalwater, alleen is het bijna vijfhonderd keer goedkoper. De Noren hebben een speciaal systeem ontwikkeld om grondwater optimaal te beschermen.
In Brugge staan op diverse plaatsen drinkwaterfonteintjes. Kraanwater is perfect veilig en ecologischer dan flessenwater.
Het leidingwater is in België van uitstekende kwaliteit. Je kunt daarom het kraanwater in Brussel zonder enige problemen drinken. De smaak is vrij neutraal. Natuurlijk kun je er altijd voor kiezen om mineraalwater uit een fles(je) te kopen, maar nodig is het niet.
Flessenwater is niet gezonder dan water uit de kraan. Maar veel mensen verkiezen de smaak van flessenwater, omwille van het chloorluchtje van leidingwater. Flessenwater is wel veel duurder en de flessen zorgen voor een gigantische afvalberg.
Spa blauw is aan te merken als gezond water zonder afvalstoffen en weinig elektrolyten, maar ook een waterzuiveringssysteem kan hierbij helpen. Een waterzuiveringssysteem filtert de schadelijke stoffen en verminderd de hoeveelheid elektrolyten.
Water kan een (rood)bruine kleur krijgen als de kraan en leidingen al even niet meer gebruikt zijn. Dan kan er wat roest of ijzer in het water zitten wat de (rood)bruine kleur geeft. Laat het water even lopen en het zal vanzelf weer helder worden.
Acqua di Cristallo Tributo a Modigliani is de duurste fles water. Deze glazen fles is bedekt met 24-karaats goud en is gebaseerd op kunstwerken van de overleden Italiaanse kunstenaar Amedeo Clemente Modigliani. Het water is afkomstig van Frankrijk of Fiji.
Dit zijn de plaatsen waar je voorzichtig moet zijn met kraanwater: Albanië, Armenië, Azerbeidzjan, Wit-Rusland, Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Cyprus, Hongarije, Georgië, de Griekse eilanden, Kazachstan, Kosovo, Moldavië, Montenegro, Roemenië, Servië en Oekraïne.
In veel landen is het daarom beter gebotteld water te drinken als je niet ziek wilt worden van kraanwater. Je zou dus kunnen zeggen dat flessenwater het schoonste drinkwater ter wereld is.
Ze rekende uit dat een Vlaming gemiddeld 4,3 euro betaalt voor 1 kubieke meter (of 1.000 liter) water, inclusief btw. Een liter leidingwater kost dus iets minder dan een halve eurocent. Of zo'n halve euro per dag als we ons aan dat dagelijkse gemiddelde van 100 liter leidingwater houden.
Vóór 1 januari 2016 kreeg je 15.000 liter of 15 m³ gratis drinkwater. Vanaf 1 januari 2016 niet meer. Deze korting werd vervangen door een korting op het vastrecht. Per gedomicilieerde persoon krijg je voor elk onderdeel van de waterfactuur (drinkwaterverbruik, afvoer & zuivering) een korting van 20%.
Is Nederlands kraanwater veilig? Ja. De eisen die aan kraanwater worden gesteld op het gebied van biologische en chemische veiligheid zijn erg hoog, en de kwaliteit wordt door middel van regelmatige analyses streng bewaakt. Een enkele keer geven drinkwaterbedrijven een kookadvies.
Leidingwater is het meest gecontroleerde voedingsproduct in Wallonië. Elk jaar voert ons laboratorium ongeveer 25.000 analyses uit. De kwaliteitsnormen zijn zeer streng en het besmettingsrisico ligt ver onder de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dit alles maakt het water 100% drinkbaar, veilig en vers.
Wanneer dit water besmet is (bijv. met de darmbacterie E. Coli), kunnen meerdere mensen hier behoorlijk ziek van worden (epidemie). Dit gebeurt meestal door een gebrekkige of afwezige waterzuivering, of door een besmetting van het drinkwater door darmbacteriën van mensen en/of dieren.