Havermout wordt vaak bij het ontbijt gegeten, maar is ook geschikt voor de lunch, als tussendoortje of als ingrediënt in gerechten en baksels. Vaak wordt havermout met melk gegeten of in de yoghurt gestrooid.Er kan ook havermout in muesli en andere ontbijtproducten zitten, en in koekjes en voorverpakte repen.
Hoeveel havermout moet je eten? De hoeveelheid havermout die je moet eten als onderdeel van een dieet voor gewichtsverlies, hangt af van je individuele caloriebehoeften en doelen. Over het algemeen wordt aanbevolen om ongeveer ½ tot 1 kopje havermout per dag te eten als onderdeel van een gezond dieet.
Havervlokken bevatten complexe koolhydraten die langzaam worden verteerd, waardoor ze langdurige energie leveren. Ze zijn een goede bron van vitaminen, mineralen en antioxidanten, zoals ijzer, magnesium en vitamine B. Havervlokken kunnen het cholesterolgehalte verlagen en het risico op hartaandoeningen verminderen.
Het enige verschil is de grootte van de korrel. Bij havermout is de korrel doormidden geknipt en dus kleiner dan bij havervlokken. Beide benamingen worden vaak door elkaar gebruikt. Haverzemelen bestaan enkel uit de buitenste laag van de haverkorrel.
Start je dag goed met onze biologische havervlokken: ze zijn rijk aan vezels en zitten vol vitaminen en mineralen. Nog een plusje: havervlokken kun je ook rauw eten: simpel en lekker!
Wat je ook kunt doen is de havermout van tevoren laten weken. Doe hiervoor simpelweg 1 deel havermout met 3 delen water in een kom en laat de hele nacht staan op het aanrecht. De volgende ochtend is het water opgenomen (giet overtollig water eventueel af) en is je havermout een stuk sneller gaar.
De hele haverkorrel, die vol zit met vezels, eet je dus op. Deze vezels zorgen voor een goede spijsvertering en het eten van veel vezels verkleint de kans op darmkanker. Ook zwellen vezels op in je maag, hierdoor ontstaat een vol gevoel wat lang aanhoudt.
Oplossing: ongeveer 40 tot 50 gram ongekookte havermout is voldoende voor een vullend ontbijt. "Als dat voor je gevoel nog steeds heel weinig is, doe het dan in een kleinere kom", adviseert Bowers.
Door de grote hoeveelheid vezels die havermout bevat trekt een teveel aan (ongekookte) havermout enorm veel vocht aan. Je darmen zijn op zo'n moment niet meer in staat om de hoeveelheid voedsel te verwerken en de havermout kan een grote brok vormen.
Havermoutpap bereiden
Je bepaalt de bereiding naargelang je eigen smaak. Meng 100 ml melk of water (je mag zelf kiezen) met 4 eetlepels havervlokken. Laat dit koken. De tijdsduur hangt af van de vlokken die je gebruikt en vind je op de verpakking.
Het eten van biologische havermout en havervlokken verlaagt daarnaast cholesterol, is goed bij suikerziekte en helpt diabetes en hart en vaatziekten te voorkomen. Beide haverproducten leveren bovendien anti-oxidanten. Die zorgen ervoor dat minder goede stoffen geen schade kunnen aanbrengen aan uw cellen en weefsels.
Havervlokken zijn ongeknipte geplette haverkorrels. Zowel havermout als havervlokken zijn ontzettend voedzaam. Je kunt havermout vervangen door havervlokken, alleen de structuur en smaak zal een beetje anders zijn.
Als je ontbijt met havermout, neem dan 30-50 gram havermout per persoon. Dit geeft je genoeg energie om de ochtend productief door te komen. Heb je een kantoorbaan? Dan is 30 gram genoeg.
Ondersteunt de gezondheid van je darmen. Het primaire voordeel van vezelrijk voedsel zoals havermout is natuurlijk dat het een gezonde spijsvertering bevordert, naast een gezonde stoelgang, vertelt Brooking.
Havermout eten is gezond, want…
Een kommetje havermout (6 eetlepels) met water levert slechts 115 kcal. Voeg je melk toe, dan wordt het iets calorierijker door de vetten en suikers die van nature in de melk zitten. Havermout eten houdt je bloedsuikerspiegel stabiel waardoor je minder last hebt van suikerdips.
Ontbijtpap, zoals Brinta: ook 14 gram eiwitten en 10 gram vezels, maar wel 4,6 gram suikers per 100 gram. Hierdoor is Brinta bijna net zo gezond als havermout wat betreft voedingswaarde, maar dankzij de grotere hoeveelheid suikers moet het de eerste plaats toch afstaan.
Wil je een gezond ontbijt om af te vallen, dan let je op de calorieën die het ontbijt bevat. Je zult dan kunnen terugvallen op ontbijtjes op basis van yoghurt, kwark of fruit. Bijvoorbeeld een powersmoothie met alleen de ingrediënten banaan, sinaasappel, aardbeien en magere yoghurt.
Havervlokken zijn een jaar houdbaar. Mits goed bewaart, blijven ze langer houdbaar. Het is belangrijk dat je het spul altijd op een koele, donkere en droge plaats bewaart. Je kunt de vlokken gewoon in de keuken opslaan, maar in bijvoorbeeld een kelder is nog veel beter.
Overnight Oats zijn een eenvoudig en gezond ontbijtrecept. Het idee is om havermout te laten weken in melk of yoghurt (of een ander soort vloeistof) en deze 's nachts in de koelkast te zetten. Hierdoor wordt de havermout zacht en romig en ontstaat er een soort pudding.
Zijn zemelen gezonder dan havermout? Zemelen bevatten minder vet dan havermout en meer eiwitten en vezels. Ook zijn ze rijk aan antioxidanten. Net als havermout hebben ze een gunstige invloed op het onder controle houden van de cholesterol.
Door granen zoals havermout te weken, vermindert het gehalte aan fytinezuur aanzienlijk. Laat je havermout een nachtje weken in de koelkast in een kommetje water. De volgende dag kan je het papje afspoelen in een zeef en bereiden met water of melk naar keuze.
Havermout bevat veel oplosbare vezels, die de darmen lekker aan het werk zetten en zorgen voor een soepele stoelgang. Doordat vezels vocht aantrekken en opzwellen, houden ze de maag lang gevuld. Daarom is havermout zo'n geschikt ontbijt om de ochtend zonder rammelende maag door te komen.
Kortom: havermout is ongeveer even gezond als volkoren brood, mits je er niet te veel volle melk, honing of andere zoetstoffen aan toevoegt. Ook is het belangrijk om het af te wisselen met brood, zodat je voldoende jodium binnen krijgt.