Vlees dat stinktVlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten. Ook niet als de TGT-datum nog niet is verstreken. De kans dat je er ziek van wordt, is groter. Gooi dit vlees weg.
Voer een geurtest uit
Hoewel de geur van vers rundergehakt nauwelijks waarneembaar is, heeft ranzig vlees een scherpe, stinkende geur. Als het eenmaal bedorven is, is het niet langer veilig om te eten .
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het vlees heeft een afwijkende geur, is grauw verkleurd of plakkerig. Eet geen vlees dat er raar uitziet of niet goed ruikt.
Vers gehakt is mooi roze, maar dat gehakt een ander kleurtje krijg – wat bruinig of een beetje grijs – wil niet altijd zeggen dat het slecht is geworden. Wél een alarmsignaal is wanneer het gehakt een groenig kleurtje heeft: de vuilnisbak is de enige plek waar groen gehakt hoort te zijn.
Heeft vlees toch luchtjes, zoals een lucht die doet denken aan ammonia, zuur/azijn of de echt penetrante en wat metaalachtige geur van bedorven vlees dan is zulks echt het gevolg van bacteriegroei in het vlees.
Vlees dat echt bedorven is, kan behoorlijk stinken. Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren.
Die zure geur is eigenlijk een teken dat het vlees gezond is
Het is geen teken dat je vlees bedorven is; het is een teken dat de seal echt goed en schoon was. Als je echter veel sappen in de verpakking ziet (zo erg zelfs dat het absorberende kussentje ze niet aankan), kan dat een teken zijn van onjuiste opslag.
Klaar voor consumptie
De meeste soorten vlees moeten eerst een tijd rijpen – besterven – voordat het mals is. Als vlees eenmaal geschikt is voor consumptie, doet de geur vaak een beetje denken aan roomboter. Bewaar je het te lang of niet koel, dat gaat het zuur ruiken, naar camembert of rotte eieren.
Vlees bewaar je best op de koudste plaats in de koelkast. Vlees in porties gesneden is 2 dagen houdbaar in de koelkast (2 tot 5°C). Gemalen of gehakt vlees bewaar je niet langer dan 1 dag in de koelkast. Gebakken en gebraden vlees is 3 tot 4 dagen houdbaar.
Maar gehakt dat bruin van kleur is, is niet per se oud of onveilig om te eten. Wanneer vlees wordt blootgesteld aan zuurstof, kan de kleur veranderen van felrood naar bruin. Zolang het gehakt op de juiste manier in de koelkast wordt bewaard en wordt geconsumeerd vóór de houdbaarheidsdatum, is het nog steeds veilig om te eten .
De tijd tussen het eten van het besmette voedsel en het ontwikkelen van symptomen verschilt per veroorzakende bacterie. Dit kan variëren van 3 uur tot 3 dagen na het eten.In de meeste gevallen treden de klachten binnen de 24 uur op.
Gehakt op de juiste manier bewaren
Als een verpakking gehakt of ander vlees een bruingrijze kleur heeft aan de oppervlakte en helemaal door, dan is het mogelijk bedorven . Bedorven vlees heeft een duidelijke 'zure' of 'vreemde' geur en voelt plakkerig aan bij aanraking. Neem geen enkel risico met bedorven vlees. Als u twijfelt, gooi het dan weg.
Oxidatie is normaal
Gehakt verkleurt door het oxidatieproces wanneer het in contact komt met lucht. Een natuurlijk proces dat dus geen invloed heeft op de kwaliteit van het vlees. Hoogst waarschijnlijk zat er in dat geval een kleine fit in de verpakking van het vlees. Maar het is dus nog wel perfect bruikbaar.
Als varkensvlees vreemd ruikt, zijn er maar twee mogelijke oorzaken: ofwel ruik je berengeur, ofwel is het vlees bedorven, en geloof me, je weet het verschil. Als het berengeur is, zal de geur alleen maar onaangenaam zijn, en als het bedorven is, zal de geur misselijkmakend zijn!
Rauw gehakt invriezen kan de kleur veranderen en bruin maken, en dat is ook heel normaal. Als er geen andere tekenen van bederf zijn, zou het nog steeds veilig moeten zijn om te eten. Vers rauw gehakt heeft een neutrale geur, maar als uw gehakt een scherpe, stinkende geur heeft, duidt dit op bacterieel bederf en is het niet veilig om te eten .
Verse biefstuk kan een lichte metaalachtige geur hebben, maar dat is volkomen normaal omdat rundvlees van nature ijzer bevat.
Gehakt kan je ongeveer twee dagen bewaren, andere stukken vlees maximum vijf dagen in de koelkast. Let ook op de geur en hoe het vlees aanvoelt: voelt het vlees slijmerig of plakkerig aan, dan weet je dat het niet meer zo vers is.
Controleer de houdbaarheidsdatum – koop geen vlees dat de houdbaarheidsdatum heeft overschreden. Controleer de kleur en geur – bedorven vlees kan een donkere kleur hebben en een onaangename geur afgeven. Controleer de textuur – als het vlees slijmerig aanvoelt of kleverig is, is het mogelijk bedorven.
Zolang een persoon zijn vlees correct en veilig bewaart, hoeft hij niet per se producten weg te gooien die over de houdbaarheidsdatum zijn. Het is veilig voor mensen om gekoeld rundergehakt te consumeren tot 2 dagen na deze datum . Als u het invriest, is het raadzaam om rundergehakt binnen 4 maanden te eten.
Het enige dat je kan doen, is wachten tot de giftige stoffen uit je lichaam verdwijnen. Om de ergste klachten te verlichten, kun je in de tussentijd wel gebruik maken van een aantal andere medicijnen. Bij overgeven of hevige diarree kun je ORS gebruiken om uitdroging te voorkomen.
Het is belangrijk om bij een natte marinade om altijd zuren zoals azijn, sap van citroen, wijn, karnemelk of (onze favoriet) yogurt toe te voegen. De zuren in marinades verzwakken het spierweefsel, bindweefsel en eiwitten, dit zorgt voor malser vlees.
Bekend is dat mannen meer en actievere apocriene klieren hebben dan vrouwen. Deze zweetklieren spelen een belangrijke rol in de temperatuursregulatie van het lichaam. Het geproduceerde zweet is normaal geurloos, maar ook hier kunnen bacteriën er uiteindelijk voor zorgen dat er een zure lichaamsgeur gaat ontstaan.
Dit is misschien het eerste wat u opmerkt als uw rundvlees bedorven is, zelfs voordat u de koelkast opent. Bedorven rundvlees zal een geur ontwikkelen die lijkt op ammoniak of zwavel . Kortom, het zal niet lekker ruiken. Af en toe zal rundergehakt een lichte geur ontwikkelen als het in een luchtdichte verpakking heeft gezeten, en dat is prima.
Hoewel temperaturen boven de 140 en onder de 160 graden Fahrenheit worden aanbevolen voor het vernietigen van sporen, kunnen ze nog steeds overleven, vooral wanneer bedorven vlees toegang heeft tot zuurstof. Als gevolg hiervan zal bedorven vlees precies zo smaken als het ruikt — zuur of pittig .
Het vlees kan zelfs zuur gaan smaken als het niet correct is opgeslagen. Als vlees te lang buiten de koelkast heeft gelegen of niet op de juiste temperatuur is bewaard, kunnen bacteriën zich vermenigvuldigen en het vlees aantasten.