Kun je gerookte of gebakken vis invriezen? Je kunt (verse) gerookte of gebakken vis prima invriezen, zolang ze niet te lang op kamertemperatuur hebben gelegen. Wikkel de vis in plasticfolie en start het invriesproces zoals in het stappenplan staat aangegeven.
Hoelang mag je vis bewaren? Verse vis, schaal- en schelpdieren mag je maximum 1 à 2 dagen in de koelkast bewaren. Koop je voorverpakte vis, let op de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Gerookte en gebakken vis zijn 2 dagen houdbaar.
Lekkerbekje invriezen
Een lekkerbekje kun je natuurlijk ook bewaren in de vriezer. Zoals met bijna alles, kun je een lekkerbekje in de vriezer langer bewaren dan in de koelkast. Dit komt doordat de vriezer veel kouder is en daardoor dus ook minder kans geeft aan schadelijke bacteriën om zich (snel) te vermenigvuldigen.
Magere vissoorten zijn tot wel zes maanden houdbaar in de vriezer(!) en vette vissoorten en bereide vis (kibbeling en paling) drie maanden. Bewaartips: Bewaar vis altijd in de koelkast bij een temperatuur van 4-7°C.
Verse vis kun je prima invriezen. Magere en matig vette vissen als schol, tarbot, kabeljauw en tong kunnen langer bewaard worden dan vette vis zoals makreel en zalm. Ons advies is om ingevroren vis maximaal 3 maanden in de vriezer te bewaren. Vries verse vis zo snel mogelijk na ontvangst in.
Vis invriezen is mogelijk met zowel magere als vette vis. Aangeraden wordt om de vis vers in te vriezen en dus niet als bereide vis in de vriezer te plaatsen. Magere vis blijft langer houdbaar in de vriezer dan vette vis.
Niet alles is 100% geschikt om in te vriezen. Sommige producten drogen uit of veranderen van structuur. Dat zegt overigens niet dat je het niet meer kunt eten. Het appetijtelijke aanzicht van sommige producten kan soms achteruit gaan en de smaak ervan kan veranderen.
Ja hoor, als jij de volgende dag een restje van een ovenschotel wilt opwarmen, kan dat gerust, in de oven is de vis uiteindelijk goed doorgegaard. Maar ik zou het niet 3 dagen in de koelkast laten staan en dan opwarmen.
Gebakken vis kun je doorgaans in de koelkast nog twee dagen goed houden, de vis moet dan wel afgedekt bewaard worden. Dus bij voorkeur in een afgesloten plastic bakje, en niet op een bordje in de koelkast. Dan kan de vis namelijk vochtig worden, en daardoor kan de vis sneller bederven.
Vis opwarmen
Heeft u gebakken vis koud gekocht of is het afgekoeld voordat u thuis bent? Zet het 10 minuutjes in een voorverwarmde oven (circa 180 °C) of warm het even op in de koekenpan. De vis blijft zo heerlijk knapperig en is snel klaar voor gebruik.
Wil je de vis langer dan twee dagen na aankoop eten, dep de vis dan goed droog en doe deze in de vriezer. Magere vissoorten zijn tot wel zes maanden houdbaar in de vriezer(!) en vette vissoorten en bereide vis (kibbeling en paling) drie maanden.
Ook kun je de vis bevroren gebruiken – de bereidingstijd is dan wel iets langer. Vis die eenmaal ontdooid is, kun je niet nogmaals invriezen en moet dus in het geheel bereid worden. Na de bereiding kan de vis wel nog één keer ingevroren worden.
Gebakken kibbeling kan je goed invriezen. Als je dat doet, blijft de kibbeling 3 maanden houdbaar. Ook hier geldt dat het belangrijk is dat je de vis eerst goed laat afkoelen.
Hoe lang moet de kabeljauw bakken
Dat hangt af van verschillende factoren af: bak je filets of moten en bak je met of zonder bloem. Een kabeljauwmoot bak je meestal zo'n 8 minuten in de pan. Kabeljauwfilets zijn vaak rond de 4 tot 6 minuten gaar.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De vis heeft een afwijkende geur en een doffe kleur. Eet geen vis die er raar uitziet of vreemd ruikt.
Bakkeljauw is gezouten en gedroogde kabeljauw/koolvis. Omdat het gezouten is, kan je het wel een jaar bewaren. Om diezelfde reden moet je de vis ook eerst 'uitkoken' voor je hem kan opeten.
In de diepvries: Zowel rauwe zalm als bereide zalm is maximaal 3 maanden houdbaar in de vriezer. Bewaar alle zalm gekoeld tussen 0˚C – 4˚C.
Vis invriezen
Verse vis kun je prima invriezen. Magere en matig vette vissen als schol, tarbot, kabeljauw en tong kunnen langer bewaard worden dan vette vis zoals makreel en zalm. Ons advies is om ingevroren vis maximaal 3 maanden in de vriezer te bewaren. Vries verse vis zo snel mogelijk na ontvangst in.
Rijst- en pastagerechten kunnen besmet raken met de Baccillus Cereus-bacterie. Deze bacterie maakt gifstoffen aan die tot een voedselvergiftiging kan leiden. Je voorkomt een besmetting door het eten snel terug te koelen naar 4 graden, niet langer dan 2 dagen te bewaren in de koelkast en goed te verhitten voor gebruik.
Gebakken vis gezond? Gepaneerde vis, bijvoorbeeld kibbeling, is minder gezond dan vis zonder krokant laagje. Natuurlijk zitten er nog steeds goede voedingsstoffen in de vis, maar door het bakken in vet of boter, wordt er ook veel vet opgenomen. Dit maakt gebakken vis een minder goede keuze.
We adviseren om varkensvlees dat je invriest maximaal drie maanden na de aankoop te eten. Maar in theorie kunnen een paar maanden extra ook nog wel. De ham kan dan meer zout en vet bevatten, waardoor de kwaliteit (smaak, structuur) minder wordt.
Ligt een maaltijdkliekje langer dan 2 dagen in de koelkast? Gooi het dan weg. Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter. Als je kliekjes van een maaltijd in de vriezer bewaart, kun je het tot 3 maanden later opeten.