Deze bloemen hebben net als het blad een milde uiensmaak. Verrassend om dus juist hier je salade of gerecht mee te verrijken. Viooltjes zijn met hun mooie uiterlijk en milde smaak één van de meest gebruikte eetbare bloemen. Omdat ze in veel verschillende kleuren verkrijgbaar zijn, zijn ze vooral populair als garnering.
De bloemen van viooltjes hebben een hele milde smaak. Daarom worden ze wel gesuikerd en gebruikt als garnering op gebak.
Dus, kun je viooltjes eten? Jazeker, dat kan ! Viooltjes, zowel de bladeren als de bloemen, bevatten veel vitamine C en vitamine A. De eetbare viooltjesplant kan worden gebruikt om siropen te maken, thee te zetten en in gebakken desserts.
De smaak van de bloemblaadjes varieert van kruidig, pittig, radijsachtig, geurig en zoet tot poederig en zacht. Vooral de blaadjes met een niet al te uitgesproken smaak kan je perfect gebruiken als garnering. Ook in cocktails kan je de bloemblaadjes aantreffen.
Kleinere bloemen zoals viooltjes kunnen in hun geheel gegeten worden . Bij grotere bloemen zijn de bloemblaadjes waar de smaak zit, dus het is het beste om de kelkblaadjes, meeldraden en stampers te verwijderen. Als uw bloemen verwelken, probeer ze dan te verfrissen in ijswater om ze op te peppen.
De hele viooltjesfamilie is eetbaar , ze smaken niet bijzonder, maar ze zien er mooi uit. Dit is een nieuwe variëteit die ik denk dat 'Papillio' heet, ja. Hij is heel, heel mooi met een soort mauve, paars en gele bloemen. Hij lijkt een beetje op de wilde viool 'Hearts Ease', die daar staat, die zichzelf uitzaait, dus een beetje...
Maar om te beginnen is de eerste stap altijd om je viooltjes te wassen. Vul een kleine kom met koud water; voeg je viooltjes toe, schud ze een paar keer rond, til de viooltjes uit de kom en doe ze in een zeef – dit laat het gruis op de bodem van de kom achter .
De meeste andere violette bloemen smaken een beetje naar sla met verschillende gradaties van wintergroen , afhankelijk van de variëteit. Voor iedereen die niet weet wat die smaak is: stel je eens diepe hitte voor. Ja, de spray voor spieren. De bladeren hebben een vergelijkbare smaak.
Het Maarts Viooltje pluk je in het vroege voorjaar tot eind mei, daarna verdwijnt de bloem weer onder de grond. Je kunt de blaadjes van het viooltje het hele jaar door eten, maar het plantje is lastiger te vinden zonder de herkenbare paarse bloempjes.
Bloemen drogen in de plantenpers is ideaal voor viooltjes, lavendel, zinnia's, geranium... Voor het drogen kan je vloeipapier gebruiken dat je vervolgens tussen dikke boeken gaat leggen of je kan een standaard plantenpers kopen in onze webshop. Leg de bloemen of blaadjes voorzichtig tussen het papier of de plantenpers.
Viooltjesbladeren kunnen worden gebakken of gestoomd . Ik roer ze ook graag door soepen als voedingsrijke verdikkingsmiddel. De bloemen zijn een heerlijke garnering: we strooien ze over salades en voegen ze toe aan taarten en pannenkoeken. Viooltjesbloemen zijn ook prachtig als ze gekonfijt zijn of ingevroren in ijsblokjes.
Naast de delicate geur heeft violet geweldige gezondheidsvoordelen. Er zijn meer dan 100 soorten violet en veel daarvan komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Hoewel ze allemaal een toepassing hebben, is het de zoete viool (Viola odorata) die het meest wordt gebruikt en een rijke geschiedenis heeft in de westerse kruidengeneeskunde.
We raden je aan om de uitgebloeide bloempjes van de violen regelmatig uit te knijpen.
Alle kleine, driekleurige viooltjes zijn eetbaar en vormen een prachtige decoratie van salades of desserts. Slechts enkele variëteiten verspreiden ook een heerlijke geur, waaronder het maarts viooltje (Viola odorata). De blaadjes van het viooltje kun je aan de sla toevoegen, maar ook meekoken in een groentesoep.
Hoewel orchideeën niet giftig zijn, zijn ze niet bedoeld voor consumptie. Het is altijd beter om te voorkomen dat mensen of huisdieren delen van de plant opeten. Er zijn geen gezondheidsvoordelen bekend van het eten van orchideeën, maar ze vormen geen direct gevaar als er per ongeluk een klein stukje wordt ingeslikt.
Je zaait Lathyrus, net als doperwten en peulen, in het koele voorjaar (tussen februari en april). Bedenk wel: Lathyrus is in tegenstelling tot doperwten niet eetbaar, ze is zelfs licht giftig!
Zijn alle viooltjes eetbaar? De meeste viooltjes en pansies zijn eetbaar, inclusief de violette, paarse, blauwe, witte en de veelkleurige . Hoewel het lijkt alsof de gele varianten het beste met rust gelaten kunnen worden, omdat ze maagklachten kunnen veroorzaken.
Alle viooltjes zijn in principe eetbaar. Koop hiervoor wel de plantjes die specifiek voor consumptie geweekt zijn of pluk de bloempjes van de viooltjes die als vaste plant in je tuin staan, zoals de Viola odorata. Deze ruikt bovendien heerlijk en smaakt zoet. Ideaal voor desserts en zoete gerechten.
Viola, of viooltjes , zijn delicate favorieten in de lente. Viola is een geslacht met 500 tot 600 soorten, om nog maar te zwijgen van verschillende hybriden en cultivars, waaronder viooltjes en Johnny-jump-ups.
Niet te verwarren met de kamerplant Afrikaanse viooltjes (die giftig zijn), wilde viooltjes groeien buiten en zijn te herkennen aan hun paars/blauwe bloemen en hartvormige bladeren. Wilde viooltjes hebben een giftige dubbelganger genaamd speenkruid.
Daarnaast kunnen de bloemblaadjes voorzichtig van de stengel worden getrokken en over salades, desserts en hoofdgerechten worden gestrooid voor extra schoonheid van de culinaire creaties. Viola-bloemen kunnen met suiker worden ingekookt om siropen, jam en gelei te maken.
Deze bloemen hebben net als het blad een milde uiensmaak. Verrassend om dus juist hier je salade of gerecht mee te verrijken. Viooltjes zijn met hun mooie uiterlijk en milde smaak één van de meest gebruikte eetbare bloemen. Omdat ze in veel verschillende kleuren verkrijgbaar zijn, zijn ze vooral populair als garnering.
De bloemen die je in jouw tuin kunt vinden in het voorjaar zijn regelrechte vitaminebommetjes! Viooltjes zijn een eetbare plant voor mensen, maar ook konijnen en knaagdieren!
Als u uw eigen eetbare bloemen kweekt, oogst ze dan uit de tuin vlak voordat u ze gaat gebruiken. Bekleed een luchtdichte, plastic of glazen container met een vochtige papieren handdoek en leg de geoogste bloemen er voorzichtig bovenop. Dit houdt de bloemen vochtig en voorkomt dat ze verwelken.
We benoemden net al dat de kortlevende violen eenjarig of tweejarig zijn; dit heeft te maken met het moment waarop je zaait. Wanneer je kiest voor tweejarige teelt, zaai je de viooltjes vanaf half juli of in augustus (of september in de koude bak), om ze vervolgens na de winter, vroeg in het voorjaar, te zien bloeien.