Goed nieuws: ja, je kunt ovenschotels invriezen!Gebruik best een schaal van aardewerk of glas die zowel in de oven als in de diepvriezer mag. Je kunt je ovenschotel nu ofwel volledig afbakken, ofwel ongebakken invriezen.
Van bereiden naar bewaren
Gebruik de glazen ovenschaal met deksel om nog langer te genieten van jouw favoriete gerecht. Bewaar het in je koelkast of vriezer en warm het eenvoudig opnieuw op in de magnetron.
Controleer nogmaals of uw ovenschaal geschikt is voor de vriezer (dit staat meestal op de bodem van de schaal), maar de meeste glazen, keramische en metalen schalen zijn dat wel . Dat gezegd hebbende, betekent vriezerbestendig niet dat ze geschikt zijn voor de vriezer en de oven. Glazen en keramische schalen kunnen barsten als ze rechtstreeks van de vriezer in de oven gaan.
Ovenschalen worden in de basis in drie materialen gemaakt: aardewerk (keramiek), glas en metaal.
Tip van de redactie: Als u een glazen of keramische schaal gebruikt, zet de lasagne op kamertemperatuur dan een paar uur in de koelkast voordat u deze invriest, tot deze onder de 40°F is . Een te snelle temperatuurverandering kan ervoor zorgen dat deze schalen kapotgaan, en koeling helpt het verschil te overbruggen.
Inpakken en invriezen: Wikkel de samengestelde lasagne in twee lagen stevig aluminiumfolie en label het met de naam van het gerecht en de datum waarop je het hebt ingevroren of tot wanneer het moet worden gebruikt (je kunt er ook instructies voor het opwarmen bijvoegen). Opwarmen: Om op te warmen, zet je de lasagne in de koelkast om 's nachts te laten ontdooien.
Begin met het ontdooien van de lasagne in de koelkast gedurende de nacht . Laat de lasagne de volgende dag ongeveer 30 minuten op kamertemperatuur staan — dit is een goed moment om de oven voor te verwarmen.
Glazen pan: Gebruik een glazen schaal voor bakwaren die gedurende een lange periode op een lage temperatuur bakken . Voorbeelden hiervan zijn snelbrood zoals bananenbrood of pompoenbrood, fruit- of vlaaitaarten, belegde of gevulde cakes zoals koffiecake en lang gebakken pastagerechten.
Een glazen ovenschaal laat mooi de laagjes in je gerecht zien. De schaal leent zich daarom perfect voor bijvoorbeeld lasagne of bijvoorbeeld een koud gerecht met laagjes zoals tiramisu! Naast dat het dus de inhoud van de schaal mooi laat zien is glas net als aardewerken schalen vaatwasserbestendig.
Soms staat dit op de verpakking, soms op het object zelf, soms kun je het beste online opzoeken wat verstandig is bij het betreffende materiaal. Symbolen: vaak staat onderop het bord of de schaal een symbool waaraan je kunt zien of het in de oven gebruikt mag worden.
Vermijd het invriezen van ovenschotels die gemaakt zijn met zuivelproducten (vooral zachte kazen met een hoog watergehalte zoals ricotta of hüttenkäse), eieren, zetmeelrijke groenten en waterrijke groenten zoals sla en komkommer .
Ovenschalen goed afdekken
Gerechten die spetteren of bubbelen, zoals lasagne of een ovenschotel, kunnen de binnenkant van je oven behoorlijk vervuilen. Het is daarom slim om gerechten goed af te dekken met een deksel of aluminiumfolie tijdens het bakken.
Tips voor invriezen en opwarmen
Wikkel stevig in en vries tot 3 maanden in. Hoe u uw bevroren ovenschotel opwarmt zonder te ontdooien: Bak direct bevroren op 350°F, afgedekt, gedurende 50-60 minuten . Haal de afdekking eraf en bak nog eens 15 minuten tot het goudbruin is.
Bijvoorbeeld restjes groenten en fruit zijn zeer geschikt om in glas in te vriezen. Nu zou u wellicht denken: in glas? Gaat dan niet kapot? Als u op twee essentiële punten let, is invriezen in glas geen probleem.
De ovenschotel weer opwarmen
Begin wel op een lage temperatuur: zo kan de ovenschotel rustig ontdooien en krijgt hij een mooie korst. Na 20 minuten mag je de temperatuur verhogen. Een ovenschotel die al afgebakken was moet altijd eerst een nachtje ontdooien in de koelkast voor je hem in de oven schuift.
Heb je door omstandigheden de ovenschotel toch al volledig in de oven laten garen en wil je ze daarna opnieuw opwarmen? Dek ze dan af met aluminiumfolie en warm ze een halfuurtje op op 160°C. De laatste tien minuten kun je de aluminiumfolie verwijderen zodat het korstje niet wak wordt.”
Gaat het niet helemaal op? Geen probleem. Ook de leftovers bewaar je luchtdicht in de koelkast of vriezer voor later. Door de perfect sluitende deksel blijft alles vers en voorkom je geurtjes in de koelkast.
Voor een lasagne die er fantastisch uitziet en heerlijk smaakt, is het belangrijk om de metalen pan over te slaan en direct voor de glazen bakvormen te gaan . Glazen bakvormen bevatten uiteraard geen aluminium, dus je kunt je saus, noedels en kaas in laagjes verdelen zonder je zorgen te maken over smaakverlies door een chemische reactie.
Zeer weinig ovens kunnen het hebben als je iets direct op de bodem van de ovenruimte plaatst. De brander (bij gasovens) of het verwarmingselement (bij elektrische ovens) zit er direct onder. Als je er iets direct op plaatst, zelfs iets kleins als aluminiumfolie, houd je de warmte vast.
Maar als je voorverwarmt, komt de glazen pan in een omgeving zonder temperatuurschommelingen . De warmte omhult de pan gelijkmatig, waardoor deze langzaam op temperatuur komt zonder risico op schokken. Dus voor een vrolijk bakresultaat en ongebroken glaswerk, luister naar de professionals en neem de tijd om voor te verwarmen. Je pannen zullen je dankbaar zijn!
Glazen bakvormen
In een glazen ovenschaal kan je je baksel zowel in de vriezer als in de oven zetten, want deze kan temperaturen aan van wel -30 tot 400 °C! Dat de vorm in de vriezer kan, is bijvoorbeeld makkelijk bij het maken van een cheesecake of kwarktaart, omdat deze vaak even moeten opstijven.
Glazen bakvormen zijn zwaarder en worden langzamer warm dan metalen , maar als ze eenmaal warm zijn, houden ze die warmte veel langer vast. Dus als je een glazen pan gebruikt om iets te bakken, zoals een cake of een partij brownies, zul je merken dat de zijkanten en de bodem veel sneller bruin worden dan de binnenkant gaart.
Hoe kook je bevroren lasagne in een glazen schaal? Haal de bevroren lasagne uit de vriezer en verwarm de oven voor op 400 graden F.Bedek de lasagne met aluminiumfolie.Bak gedurende 60 minuten, en voor een grotere hoeveelheid, gedurende 75-90 minuten .
"Kan je lasagne invriezen?" is namelijk een veelgestelde vraag, en het antwoord is ja. Zorg ervoor dat de lasagne volledig is afgekoeld voordat je deze invriest. Goed ingepakt kan lasagne tot 3 maanden in de vriezer worden bewaard.
Gekookte lasagne blijft tot vijf dagen goed in de koelkast als u het in een goed afgesloten bak bewaart om overtollig vocht en andere verontreinigingen buiten te houden . De beste manier om te bepalen of lasagne is omgedraaid, is door te kijken naar uitgedroogde noedels of een zure geur die uit de tomatensaus en kaas komt.