Bijvoorbeeld bij leren jassen zien we vaak dat vooral de kraag en de boorden vuil worden. Door uw jas bij stomerij SuperNette in te leveren word uw jas gereinigd door een specialist. Na het reinigen krijgt uw jas weer een olie behandeling zodat het leer weer soepel wordt en de jas weer op kleur word gebracht.
Deze prijzen variëren van 20 tot 50 euro afhankelijk van hoeveel werk er aan de kleding is. We nemen eerst altijd even contact met u op voor akkoord voordat we gaan reinigen. De levertijd van de kleding is gemiddeld twee weken.
Leren jas: onderhoudstips
Spuit een nieuw jasje voor het dragen altijd in met vlek- en waterafstotende lederspray. Hierdoor zal het leer beter beschermd zijn tegen regen en andere potentiële vlekken. Laat het jasje nooit in de zon liggen. Door warmte kan het leer enorm verkleuren.
Gebruik alleen een mild wasmiddel om het leer mee te wassen in de wasmachine. Dat kan je normale wasmiddel zijn, maar je kunt ook een beetje babyshampoo gebruiken. Daarnaast zijn er verschillende wasmiddelen te koop, speciaal geschikt om leer mee te wassen.
Suède en leder
Je kleding kan namelijk beschadigen tijdens het reinigingsproces. Heb je een mooie leren broek of rokje, maar wil je deze toch graag zelf wassen? Mocht je toch zelf thuis aan de slag willen gaan, was leer dan nooit in de wasmachine want daar wordt het materiaal hard en stug van.
Je kan leer stoom reinigen zonder het risico te lopen dat je het materiaal beschadigt – maar houd daarbij in gedachte dat dit een goede manier is om van bacteriën en oppervlakkig vuil af te komen, maar dat je hardnekkige vlekken apart zal moeten verwijderen om het materiaal gezond te houden.
Doe 1 deel azijn en 2 delen lijnzaadolie in een afsluitbaar potje; Goed schudden voor gebruik en het leer reinigen met een zachte schone doek met dit mengsel; Goed uitwrijven met de zachte doek, zodat er geen olie op je kleren kan komen.
We liegen er niet over: een lederen winterjas is vaak duurder dan een winterjas van gewone stof. Maar met de juiste verzorging gaat de winterjas dan ook jaren mee. Over het algemeen gaan dergelijke jassen op z'n minst vier jaar mee. Wie voor duurzaamheid kiest, gaat dus voor een leren jas.
Je leren jas drogen na regen
Leer kan wel tegen een stootje en een plensbui is niet iets om je zorgen over te maken. Laat de jas op kamertemperatuur drogen, maar hang hem niet op de verwarming! Probeer je jas ook zoveel mogelijk uit de zon te houden om kleur verschil te voorkomen.
Je kunt speciale leerwas of leerolie gebruiken, maar als je dit niet in huis hebt is simpele vaseline vaak ook heel doeltreffend. Let alleen wel op dat je niet té veel vet of olie gebruikt. En poets je meubel goed na met een zachte droge doek, om te voorkomen dat je vetvlekken op je kleding krijgt zodra je gaat zitten.
Er zijn producten die leder matter maken (Reiniger, Verzegeling, Protector, Fresh Neutral "mat"), maar geen middeltjes, die het gevolg van opnieuw gebruiken uitbannen. Leder zal altijd zachter zijn dan de uitgeoefende tegendruk, en, als voorbeeld, handschoenen houden zelfs huidvetten op een stuurwiel niet tegen.
BRENG GEREGELD LEERVET AAN
Let wel op dat te veel vet de poriën van het leer kan gaan verstoppen. Dit kan er voor zorgen dat de kleur en de levensduur van de leren jas gereduceerd worden. Vet het dus alleen in als het leer stijf of droog aan voelt.
Katoen, linnen, acryl, polyester en nylon kunnen vaak een thuiswas aan; leer, zijde en wol besteed je in principe uit. Die stoffen kunnen beter niet nat worden, en hoewel de naam anders doet vermoeden, komt aan stomen geen druppel water te pas.
Als wij uw winterjas stomen, zal het dons weer zijn oorspronkelijke kwaliteit krijgen. Door intensief gebruik is het dons in uw jas plat geworden. Hierdoor gaat het isolerend vermogen achteruit. Als wij uw donsjas stomen zal het dons weer los komen en zal u het weer heerlijk warm krijgen.
Stomen is minder schadelijk
De stomerij van tegenwoordig gebruikt groene producten en die zijn minder schadelijk voor je kleren dan het ouderwetse thuis wassen en drogen. Je delicate kleren die speciale aandacht nodig hebben, worden altijd behandeld met de beste zorg.
Meng een gelijke hoeveelheid gedestilleerd witte huishoudazijn met een gelijke hoeveelheid water en besproei de jas of wrijf ze hiermee in. De eigen geur van en het zuur in de azijn neutraliseren samen de ongewenste geurtjes. Hang de jas hierna in een goed geventileerde kamer of eventjes buiten voor 10 minuten.
Zowel suède (dus daim, ledervelours of wildleder) als nubuck zijn soorten leder waarbij de huid van een dier 'gelooid' is. Dat is een chemisch proces waardoor de huid onbeperkt houdbaar wordt en dus duurzamer is. Om suède te bekomen wordt de onderkant (vleeskant) van de gelooide huid bewerkt.
Je leren jasje moet natuurlijk wel goed zitten. Je wil een leren jasje niet te strak kopen, want er moet nog wel een lekkere trui onder passen. Maar waarschijnlijk wil je ook dat hij wel mooi aansluit. Leer loopt meestal nog ongeveer een halve centimeter uit, goed om te weten als je twijfelt tussen twee maten.
Hertenleer is ongelofelijk duurzaam en compact. Hierdoor is dit leder niet alleen ideaal voor jassen, maar ook voor lederen handschoenen en tassen. Het is namelijk heel soepel en wordt steeds zachter wanneer je het vaker draagt.
Een leren jas is een tijdloze jas, die (bijna) iedereen wel in zijn of haar kast heeft hangen. Naast dat een leren jas je beschermd tegen de weersomstandigheden, zoals wind en regen. Is het al jaren ook wel echt een fashion item. Ook beschermt deze jas je tegen mogelijke valpartijen, omdat het materiaal zeer stevig is.
3. Vermijd leren oppervlakken. Net als bij hout kan leer ook door de ingrediënten in een allesreiniger beschadigd raken. Ten eerste is regelmatig afstoffen en stofzuigen een goed begin om leren oppervlakken zo lang mogelijk mooi te houden.
Vetvlekken veegt u weg met een schone, droge doek. Als de vetvlek al is opgedroogd, strooit u er wat zuiveringszout over, zodat het vet uit het leer trekt. Bij erge vlekken laat u het zuiveringszout een paar uur intrekken en gaat u daarna het leer schoonmaken door het vet met een zachte doek weg te wrijven.