Kogelvis is hartstikke giftig en een kleine fout in de bereiding kan al fatale gevolgen hebben voor de nietsvermoedende eter.
Om die reden is de handel in en het serveren van kogelvis in Nederland bij de wet verboden. Het eten van kogelvis is in Japan nog steeds populair.
Je kunt ze daarom ook beter niet aanraken. Voor mensen zijn ze ook niet eetbaar. In sommige restaurants in Japan kun je een bepaalde kogelvissoort echter wel gewoon bestellen.
De Japanse kogelvis staat bekend om zijn dodelijke eigenschappen, als je het dier niet op de juiste manier fileert. In Japan zijn er meer dan 38.000 restaurants waar koks jarenlang getraind worden om de vis te mogen bereiden. Kogelvis wordt vaak rauw opgediend en kan het gif tetrodotoxine bevatten.
De vis wordt meestal in flinterdunne plakjes gesneden en in een mooi waaierpatroon als sashimi geserveerd. Chefs moeten uitgebreide training ondergaan voordat ze de vis mogen serveren in hun restaurants.
Een kogelvis koop je vanaf 30 euro tot 50 euro per vis, afhankelijk van de soort. De maandelijkse kosten van een zoutwateraquarium zijn hoger dan deze van een zoetwateraquarium en bedragen ongeveer 65 euro, inclusief het voer, de behandeling van het water en de hogere water- en elektriciteitsrekening.
De kogelvissen in het aquarium van de restaurants zijn puur decoratief; de gekweekte kogelvis wordt bevroren aangeleverd... ... zo'n bord sashimi kost omgerekend 40 euro en dat hebben liefhebbers er graag voor over.
Kogelvissen zijn supergiftig. Er zit een giftige stof in hun huid en andere delen van hun lichaam. Daarmee kunnen de vissen zich extra verdedigen tegen vijanden. Zelfs als ze zichzelf niet opblazen, worden ze niet zomaar opgegeten!
Fugu geldt als een Japanse delicatesse, maar moet uiterst zorgvuldig worden bereid. Het gif in een kogelvis is tetrodotoxine, dat het zenuwstelsel beschadigt. De vergiftiging verloopt snel, beginnend met een verdoofd gevoel rond de mond, dan verlamming en uiteindelijk de dood.
De meeste soorten kogelvis zijn giftig en niet geschikt om op te eten. Het is daarmee een van de meest giftige zeebewoners. Zijn ingewanden bevatten het zenuwgif tetrodotoxine dat verlamt en in korte tijd tot de dood leidt, terwijl de prooi bij volle bewustzijn stikt.
Helaas zijn er ook mensen die minder geluk hebben; jaarlijks overlijden in Japan meer dan 50 personen na consumptie van 'fugu', ofwel kogelvis. Dankzij strenge regels voor restaurants en groothandels daalt het aantal doden veroorzaakt door consumptie van fugu elk jaar.
,,Het is een heel stevig visje. Het heeft niet een heel sterke smaak. En het smaakt best wel citrusachtig, gek genoeg.''
De steenvis beet is voor de mens niet heel gevaarlijk aangezien ze niet snel zullen aanvallen. Wel komt het vaak voor dat men op de stekels gaat staan. Hierdoor komt het gif vrij dat ook voor mensen dodelijk kan zijn. Maar gelukkig komt een dodelijk ongeval door een steenvis eigenlijk niet voor.
Een kogelvis, ook wel ballonvis genoemd, blaast zichzelf op als hij in gevaar verkeert. Hij slikt dan veel water in, waardoor zijn lijf bol komt te staan. Zo lijkt hij groter voor vijanden.
Tetrodotoxine (TTX) is een sterk neurotoxine. De naam is afgeleid van de vissenorde die het vergif bij zich draagt, namelijk de Tetraodontiformes. Over het algemeen bevindt het TTX zich in de kogelvis en de blauwgeringde octopus in verschillende organen.
Zoutwatervissen: ansjovis, bot, griet, heilbot, makreel, kabeljauw, koolvis, rode poon, sardien, schar, schelvis, schol, tarbot, tong, tonijn, wijting, zeepaling en zeeduivel. Zoetwatervissen: baars, forel, karper, meerval, paling, snoek en steur.
De kogelvis is een delicatesse die in vele landen verboden is. Het eten van fugu – de Japanse benaming voor de vis – is namelijk als Russische roulette; een verkeerd bereid exemplaar leidt tot de dood en een tegengif is er niet. Toch is het de kogelvis die een foodtrend lijkt te worden in China.
De Reuze Kogelvis wordt ongeveer 55 cm en kan het beste in een groter aquarium gehouden worden.
De pigmentatie van de vis verandert met de leeftijd. Wanneer ze nog jong zijn, is de vis licht geel tot lichtbruin met veel kleine, verspreide donkere vlekken en een zwarte vlek op de rug. Hoe ouder de vis wordt, hoe minder vlekken en hoe feller de citroengele kleur zal worden.
Kogelvissen dragen in tegenstelling tot egelvissen geen stekels op de huid. Egelvissen kunnen bovendien hun stekels (een soort beweegbare stralen) laten bewegen, en hebben een sterke bek waarmee zij hun prooi kunnen vermorzelen.
Het aquarium mag ingericht worden met veel schuilplekken, want ze houden ervan om zich te verschuilen in holen. Doordat de Lineatus veel voedsel tot zich toeneemt, zal deze dan ook erg snel groeien. De Lineatus kan in 5 jaar tijd uitgroeien van 5 cm tot wel 40 cm.
Kogelvissen leven in rustige, beschutte riffen en schijnen honkvast te zijn. Ze worden solitair of in kleine groepjes gezien. De meeste kogelvissen leven bij de bodem waar ze zich voeden met schaaldieren en andere visjes. Over de voortplanting is weinig bekend.
In Hokkaido (Japan) is een grote blauwvintonijn gevangen en verkocht voor maar liefst 396.000 dollar. Het is een nieuw donker record in het bestaan van de soort.
De duurste kaviaar
Niet alleen komt de prijs op 36.000 euro voor een theelepel, er zit ook écht goud in. Met zijn gekke prijs is deze kaviaar eveneens het duurste eten ter wereld. Deze Strottarga Bianco werd bedacht door de Oostenrijkse viskweker Gruell.
Gevriesdroogde zeeslakken zijn een lekkernij voor kogelvissen, koffervissen en andere carnivoren in het aquarium die het vlees uit de slakjes halen!