Was kledingstukken die alleen chemisch gereinigd mogen worden en die fijn kant of kralen, of speciale vouwen, plooien of stiksels hebben, nooit in de wasmachine. Over het algemeen geldt dat je kledingstukken gemaakt van acetaat, leer of suède altijd chemisch moet laten reinigen en nooit moet proberen te wassen.
De jas is vaak te wassen in de wasmachine, maar let op: op niet heter dan 40 graden. In de wasmachine kun je een paar tennisballen laten meedraaien, net als in de wasdroger.
Het wassen van je puffer jas
Als je je puffer jas wilt wassen dan kun je dit het beste doen of een wol of dons wasprogramma. Zorg ervoor dat de temperatuur niet hoger is dan 30 graden, centrifugeer de jas zo kort mogelijk en om het dons niet aan elkaar te laten klitten kun je 2 schone tennisballen toevoegen.
Niet te heet: Je kunt je winterjas in de wasmachine wassen – de wastemperatuur dient echter niet hoger te zijn dan 40 graden.
Zelf je donsjas wassen in de wasmachine
Gebruik een wolwasprogramma of een dons wasprogramma en zet de temperatuur op maximaal 30 graden. Centrifugeer zo kort mogelijk. Zorg dat alle ritsen dicht zijn en doe de jas in de wasmachine.
- Gebruik een speciaal wasmiddel voor uw gewatteerde jas. Gebruik zeker een goed wasmiddel voor uw donsjas indien de jas met echte veren en dons is gevuld. - Gebruik een tennisbal bij het wassen, dit klopt de inhoud van de jas op, waardoor de jas zijn vorm behoudt en het dons of de vulling volume blijft houden.
Dons bevat natuurlijke vetten en die worden afgebroken door normale wasmiddelen. Was je jas daarom apart en gebruik om de wasmachine op te vullen tennisballen die tegelijkertijd de donsvulling los kloppen en schudden.
Als je namelijk tennisballen in je droger gooit, blijft alles wat er in zit circuleren, zodat er geen kreukels kunnen ontstaan. Ideaal dus als je bijvoorbeeld lakens en T-shirts hebt die je graag kreukvrij uit de wasmachine wilt halen. Let er wel op dat je alles meteen na de wasbeurt eruit haalt.
Het wordt aangeraden om je jas ongeveer 1 keer per seizoen te wassen. Ook al ziet je jas er nog goed uit en ruikt hij normaal, probeer je jas wel in de wasmand te doen. T-shirts, truien en tops zijn kledingstukken die in het algemeen het meest worden gewassen.
Was polyester op maximaal 40 graden, bij voorkeur 30 graden! Laat polyester opdrogen aan de waslijn, want polyester is een stof dat erg snel opdroogt. Stop polyester niet in de wasmachine, hierdoor wordt de stof namelijk statisch! Polyester hoef je in principe niet te strijken, omdat het een vormvaste stof is.
3. Gebruik een speciaal wasmiddel. Er bestaan speciale wasmiddelen voor dons, zaols de Nikwax Down Proof en Nikwax Down Wash Direct. Dit zijn producten die niet alleen schoonmaken, maar ook het isolerend, ademend en waterafstotend vermogen van het dons herstellen.
Heb je een zweetlucht in je kleding van natuurlijke materialen, dan is het extra belangrijk om een wasmiddel van hoge kwaliteit, zoals OMO, te gebruiken. Breng het wasmiddel direct aan op de zweetvlekken en was het zoals normaal met een wasverzachter. Volg hierbij de aanwijzingen op de verpakking.
Imitatieleer houdt bovendien sneller een rooklucht vast. Helaas kun je zowel je leren jas als je imitatieleren jas niet wassen in de wasmachine. De wasvoorschriften hiervoor zijn een handwas op koud of lauw water. Voeg bij het water enkele paracetamol toe.
Wol is een pluizige stof. Toch wil je deze bij het wassen voorkomen. Door wrijving ontstaan pluisjes bij bijvoorbeeld de ellebogen. Deze pluisjes kun je verwijderen door gebruik te maken van een pluizentondeuse of een pluizenkam.
Het wassymbool met de wasvoorschriften om je kleding te wassen kan je herkennen als de vorm van een wasteil met een watergolfje erin. Het waslabel met een kruis er doorheen geeft aan dat je dit kledingstuk beter niet kunt wassen, in dit geval moet je de kleding meestal stomen. Zie je een hand op het symbool staan?
Droog uw jas bij voorkeur in de droger, doe er wederom drie schone tennisballen bij om ervoor te zorgen dat het dons tijdens het drogen goed wordt losgeklopt. Kies voor een lang droogprogramma in combinatie met een lage temperatuur.
Hoe gebruik je drogerballen? Doe de ballen bij je wasgoed wanneer je deze in de droger stopt. Als je op de ballen wat wasparfum sprenkelt dan neemt je was ook nog eens de lekkere geur op, dubbel plezier dus!
Droogballen, ook wel drogerballen of wasballen genoemd, zijn kleine balletjes ter grootte van een tennisbal, die met het wasgoed in de droger worden gedaan. Ze zijn heel gemakkelijk in het gebruik, want ze worden bij elk wasprogramma gewoon aan de vuile was toegevoegd.
Je kunt de donsjas het best op de radiator te drogen leggen of nog beter: deze ergens te drogen hangen. Na het centrifugeren stop je de jas met twee of drie tennisballen in de wasdroger. De tennisballen schudden de veren van de jas op. Zo plakken de veren niet in klonten aan elkaar en behouden ze hun volume.
Gebruik een mild waspoeder en geen vloeibaar wasmiddel en kies voor een koude cyclus voor fijne was. Om er zeker van te zijn dat al het wasmiddel is opgelost, raden we aan om de jas twee keer door een spoelprogramma te halen voordat je het uit de machine haalt.
Wist je dat je wollen jassen gewoon in de wasmachine kunt stoppen? Het principe is hetzelfde als dat van een trui wassen: je draait 'm binnenstebuiten, steekt 'm in een wasnetje en wast hem op een koude temperatuur of wolwasprogramma, mét een wasmiddel dat speciaal geschikt is voor wol.
Van centrifugeren kan je jas slijten en kan het dons minder goed verdeeld raken. Laat je donsjas nooit chemisch reinigen. De oplosmiddelen die daarvoor worden gebruikt, kunnen het materiaal beschadigen.
In de droger
Kies hiervoor het aller, allerlangzaamste programma en een lage temperatuur. Belangrijk is om tijdens dit droogprogramma ook 3 tot 5 tennisballen bij je jas in de droger te stoppen. Deze tennisballen zorgen er namelijk voor dat het dons losgeklopt wordt en de veertjes niet aan elkaar gaan kleven.
Een jas kun je vaak in de wasdroger drogen door een aantal tennisballen mee te laten draaien. De jas behoudt dan zijn vorm. Vaak is het een beter idee de jas buiten te hangen. Daarom kun je het best bij mooi weer wassen.