Draai dus alleen de fles tijdens het openen. Als je voelt dat de kurk wat losser komt te zitten is het belangrijk dat je wat meer druk zet, zodat de kurk er niet uit knalt of afbreekt. Hoe langzamer de kurk uit de fles komt, hoe zachter de 'knal'.
Blijf de champagnefles draaien en houd ondertussen genoeg druk op de kurk en de kooi. De kurk zal steeds meer druk gaan uitoefenen maar als hem met beleid en een goede grip losdraait hoef je je nergens druk over te maken. De fles zal met een fijn geluid opengaan: 'fssssszz'. Je fles champagne is geopend!
Niet kouder, want dan wordt de fles te broos en kan op andere plaatsen breken dan bedoeld wordt tijdens het sabreren. Door de champagnefles te koelen neemt de druk in de fles af en het glas wordt breekbaarder, waardoor hij beter met een champagnesabel te openen is.
Neem de fles in de ene hand en houd met de andere hand de kurk vast: duim op de kurk en vingers rond de hals van de fles. Draai nu de rechtgehouden fles zelf, waarbij de fles aan de onderkant wordt vastgehouden, en zo zal de kurk op eigen kracht naar buiten komen.
Houd met één hand de fles vast en pak met je andere hand de kurk vast. Draai en trek tegelijkertijd zachtjes het servet met de kurk tussen je duim en je wijsvinger omhoog, draai eventueel de fles in tegengestelde richting. Houd je linkerhandpalm boven de kurk zodat deze er niet uit kan schieten.
Bij het schenken moet de fles aan de bodem en niet bij de hals worden vastgehouden. De Champagne in meerdere malen uitschenken, naar gelang de grootte van het glas en de uitbundigheid van de schuimvorming. Het glas niet voller dan twee derde vullen om de aroma's te kunnen opsnuiven.
De smaak van de champagne wordt versterkt door aardbeien en komt zo helemaal tot zijn recht. Verse aardbeien zijn super gezond vanwege hun hoge vitamine C gehalte en daarnaast zorgt de champagne natuurlijk voor een extra feestelijk effect.
De traditie is ontstaan in 1812 toen Napoleon in oorlog was met de kozakken in Smolensk (Rusland). Men gaat er vanuit dat het de officieren waren van de cavalerie die de meegevoerde flessen uit Frankrijk sabreerden op het einde van de dag na een overwinning om deze te vieren. (of om een nederlaag weg te spoelen).
Het belangrijkste tijdens het sabreren is dat je de veiligheid van jezelf en je omgeving goed in de gaten houdt. Wist je bijvoorbeeld dat de kurk bij het sabreren tot wel 160 kilometer per uur uit de fles kan schieten? Richt de fles dus altijd goed omhoog en in de richting van een veilige plek.
De druk bij prosecco (ca. 3 bar) is aanzienlijk lager. Dit omdat prosecco op een andere methode wordt gemaakt; nl als stille wijn waaraan CO2 wordt toegevoegd. Het is dus niet aan te raden om hier mee te sabreren.
Hoeveel ml/cl is een champagnglas of wijnglas? De standaard schenking voor een glas wijn of champagne is 150 milliliter of te wel 15 centiliter. Zowel wijn als champagneglazen (Frans: flûte/coupe à Champagne) zijn verkrijgbaar in verschillende maten.
Net als bij champagne, kun je prosecco op elk moment van de dag drinken. Deze Italiaanse mousserende wijn hoort gekoeld gedronken te worden en is een uitstekend aperitief, omdat de licht zure smaak en koolzuur de eetlust zullen opwekken. Prosecco smaakt goed bij onder andere wit vlees, gerookte vis en een pastasalade.
Bij een goede champagne zijn dit gemiddeld 6 draaibewegingen. Verwijder de capsule nog niet volledig van de kurk, maar zorg dat de capsule losjes over de champagnekurk zit.
Men benadert Champagne als een opera: er is een hoofdthema omringd door volhardende noten die zich melden iedere keer dat men Champagne drinkt. En vaak genoeg ruikt men, na de eerste geur van witte bloesem, iets wat aan sinaasappelschillen of wilde bessen doet denken.
Cava kan je best - zoals alle schuimwijnen - niet te koud serveren. Rond de 6 à 8 graden is ideaal. Schuimwijn wordt al vaak heel vroeg in de ijsemmer geplaatst, waardoor hij afkoelt tot 1 of 2 graden. De beste manier is om de fles te koelen in de koelkast.
Smaak: champagne heeft een frisse smaak, cava is vaak licht gekruid en prosecco smaakt meestal wat zoeter.
Cava is een Spaanse mousserende wijn. Veruit de grootste hoeveelheid cava wordt geproduceerd in de Spaanse regio Penedès.
Brut: betekent in het Frans letterlijk 'droog, rauw en ongeraffineerd' en bevat minder dan 15 gram suiker per liter. Extra sec: deze wordt al iets zoeter en bevat meestal tussen de 12 en 20 gram suiker per liter. Sec: bubbels met een lichtzoete smaak, met een suikergehalte tussen 17 en 35 gram per liter.
Er zit CO2 in champagne en als de fles geschud wordt dan komt er veel CO2 gas vrij en als er dan in de fles een zwak punt zit dan breekt de fles daar.
Wanneer een fles champagne, cava, prosecco of andere mousserende wijn niet direct op gaat. Dan kan deze nog wel even in de koelkast bewaard worden. Wel in de koelkast dus en niet op het aanrecht of in een kastje. Champagne is dan maximaal drie tot vijf dagen houdbaar.
Er in een fles champagne zo'n 47 miljoen bubbels zitten. De druk in een fles champagne (6 bar) drie keer zo hoog is als in een autoband.