Van rauw beslag van een cake of rauw deeg voor taart, brood, pizza of koekjes ('cookie dough' of koekdeeg) kun je buikpijn krijgen of zelfs ziek worden. Dat komt omdat er in beslag rauw ei zit en daar kunnen schadelijke bacteriën in voorkomen zoals salmonella.
Rauwe ingrediënten, zoals bloem en eieren, in cakebeslag en deeg kunnen schadelijke bacteriën bevatten die u ziek kunnen maken.
Als de cake eenmaal gaar is, haal je hem uit de oven en zet hem voorzichtig op een rooster. Laat hem zo 10 minuten staan, en wacht even met de cake lossen, echt geduld loont. Maak nu de eventuele vastzittende randjes los met je vingers. Neem een doek of ovenwanten en schud een beetje met de vorm zodat de cake loskomt.
Je kunt dit oplossen door de oventemperatuur te verlagen en de cake eventueel wat langer te bakken. Ook kan het helpen om het bakblik een treetje lager in de oven te zetten of om hem af te dekken met aluminiumfolie tijdens de eerste helft van de baktijd.
Ongekookt meel en rauwe eieren kunnen ziektekiemen bevatten die u ziek kunnen maken . Het proeven of eten van rauw (ongebakken) deeg of beslag kan u het risico op voedselvergiftiging opleveren. Volg het recept of de aanwijzingen op de verpakking voor het koken of bakken. Was uw handen, kommen, keukengerei en aanrechtbladen nadat u rauw meel, eieren of deeg hebt aangeraakt.
Van rauw beslag van een cake of rauw deeg voor taart, brood, pizza of koekjes ('cookie dough' of koekdeeg) kun je buikpijn krijgen of zelfs ziek worden. Dat komt omdat er in beslag rauw ei zit en daar kunnen schadelijke bacteriën in voorkomen zoals salmonella.
Wees voorzichtig met misleidende informatie die u van online makers en receptensites kunt horen : het is niet veilig om cake mix, of producten die onbehandelde bloem bevatten, rauw te eten . Zelfs als u hebt gehoord dat sommige bakmerken hun mixen hebben "geüpdatet" om veilig te zijn voor rauwe consumptie, wees dan op uw hoede voor de bronnen.
Zet de cake nog ongeveer 12 minuten in de oven, op een iets lagere temperatuur. Als de bovenkant bruin wordt, dek de cake dan af met aluminiumfolie voordat je hem weer in de oven zet. Haal de cake uit de oven en controleer met een satéprikker of de prikker gaar is. Als de prikker er schoon uitkomt, is de cake gaar. Als dat niet zo is, zet je hem nog 10 minuten terug in de oven.
Prik met een satéprikker of metalen pennetje in het midden van de cake.Komt de prikker er schoon en droog uit, dan is de cake gaar. Kleeft er nog beslag aan de prikker dan is de cake nog niet gaar en kun je de cake nog even in de oven laten staan.
Bak de cake in 60 minuten gaar op 175 °C (boven- en onderwarmte). Controleer vlak voor het einde van de baktijd of de cake gaar is met een houten satéprikker of caketester. Als de prikker schoon uit de cake komt dan is de cake gaar. Na het bakken laat je de cake enkele minuten in de vorm afkoelen.
De lentetest
De beste manier om te controleren of de cake veerkrachtig is, is door voorzichtig met twee vingers op de cake te drukken. De cake zou dan vanzelf moeten terugveren . Dit is een goed teken dat de cake in het midden goed gaar is en klaar om uit de oven te halen.
Prik na het bakken met een satéprikker in het midden van de cake.Is de prikker droog (er zit geen cakebeslag aan), dan is de cake gaar. Bekijk de bakfilm controleren of een cake gaar is en zie hoe het moet.
Als je cake uit de oven komt, kun je hem beter niet gelijk uit de vorm halen. Laat hem eerst een klein beetje afkoelen, zodat hij stevig kan worden. Het is echter wel belangrijk om hem niet helemaal in de vorm te laten afkoelen. De condens van de warmte blijft dan namelijk in de vorm hangen en trekt weer in je baksel.
Dit kan verschillende oorzaken hebben: een te hoge oventemperatuur, een te kleine bakvorm of te veel rijsmiddel. Door een te hoge oventemperatuur bakt de cake te snel. De bovenkant van de cake is al gebakken terwijl het beslag vanbinnen nog niet gerezen is.
Gelukkig is de kans op het oplopen van een Salmonella-infectie relatief klein . Toch zijn er in de Verenigde Staten ongeveer 79.000 meldingen van ziekte en 30 sterfgevallen per jaar door Salmonella-infecties die verband houden met het eten van rauwe of onvoldoende gekookte eieren ( 1 ).
Ons antwoord
Als u onvoldoende gegaarde kerstcake hebt, moet u het onvoldoende gegaarde middenstuk eraf snijden en weggooien . De buitenste stukken kunt u prima eten of u kunt overwegen om de gekookte delen van de cake te gebruiken om Nigella's Christmas Puddini bonbons te maken, waarbij u de cake gebruikt in plaats van de overgebleven kerstpudding.
𥧠ð ð Van rauw beslag kun je buikpijn van krijgen of zelfs ziek worden. In het beslag zit namelijk rauw ei, waar schadelijke bacteriën als salmonella in kunnen voorkomen.
Strijk het oppervlak glad. Bak de cake 15 minuten in het midden van de oven, en verlaag daarna de oventemperatuur tot 160°C.Laat nog 35 minuten verder bakken. De exacte gaartijd en temperatuur kunnen wat afwijken in jouw oven: elke oven werkt anders.
Het moet niet bruin worden.De structuur lijkt nu een beetje op nat zand. Dit hoort zo. Je ruikt de geur van versgebakken koekjes. Dan weet je dat de bloem goed gaar is.
Hoewel dit een leuke traditie is, is het mogelijk niet veilig. Daarom is het ook niet aan te raden om onvoldoende gebakken cake te eten .
Kun je een onvoldoende gebakken cake opnieuw bakken? Als de cake nog warm of heet is, kun je hem terug in de oven zetten om hem te bakken tot hij gaar is . Als een onvoldoende gebakken cake is afgekoeld, kun je hem niet meer redden als een echte cake.
Méér baksoda in je beslag betekent helaas niet dat het harder zal rijzen. Als er niet genoeg zuur in het deeg zit, blijft de ongebruikte baksoda namelijk gewoon achter. Dan krijg je een bittere, metaal- of zeepachtige smaak in je gebak.
Een te droge cake ligt niet altijd aan het recept, soms droogt een cake ook te veel uit in de oven. Dit komt meestal doordat de cake te lang heeft gebakken. Hoe langer de cake in de oven staat, hoe meer vocht er verdampt. De oplossing hiervoor is om de oven iets hoger te zetten.
We weten allemaal dat gebak over het algemeen geen gezonde keus is. Het bevat aardig wat calorieën en daarnaast ook vaak veel verzadigde vetten en suiker. Het staat niet in de Schijf van Vijf en valt onder de producten die je 'niet te veel en te vaak' mag eten.
Vermijd rauwe eieren , inclusief rauw cakebeslag, zelfgemaakt ijs, zelfgemaakte mayonaise of desserts die rauwe eieren bevatten waarvan u niet zeker weet of ze het Red Lion-keurmerk hebben.