Voor zo'n rijke bloei is het nodig de blauweregen twee keer per jaar te snoeien. Snoeit u niet dan wordt het al snel een warboel van lange, dunne takken. In januari of februari kunnen alle zijtakjes die uit de zogenaamde gesteltakken ontspringen tot op twee à drie knopjes worden teruggesnoeid.
Om een rijke bloei te krijgen, moeten wisteria's twee keer per jaar worden gesnoeid – twee maanden na de bloei (augustus) en aan het eind van de winter (februari). De eenvoudigste aanpak is om een paar lange takken horizontaal vast te binden langs de muur of de pergola waar de plant tegenaan groeit.
Hoe vaak moet je blauwe regen snoeien? Blauweregen is een ontzettend hard groeiende klimmer. Je zou een Wisteria aan zijn lot kunnen overlaten en niet snoeien, want hij groeit toch wel door. Maar als je hem niet snoeit, produceert hij alleen lange uitlopers waar niet veel bloemen aan komen.
Een blauweregen kan makkelijk 10 meter hoog en breed groeien en meer dan 100 jaar oud worden. Op een plek in de zon of halfschaduw (minstens 6 uur zon voor een rijke bloei) met humusrijke, voldoende vochthoudende grond groeit hij het best.
Om een rijke bloei te krijgen, moeten wisteria's twee keer per jaar worden gesnoeid – twee maanden na de bloei (augustus) en aan het eind van de winter (februari). De eenvoudigste aanpak is om een paar lange takken horizontaal vast te binden langs de muur of de pergola waar de plant tegenaan groeit.
Als de plant zijn blad laat vallen of ineens verwelkt / niet meer uitloopt kan dat duiden op te veel vocht bij de wortels. Over het algemeen komen er geen ziektes voor bij Wisteria, wel kan het blad soms vergelen door een te kalkrijke grond meng dan wat compost en tuinturf om de bodem te verzuren.
Oude sering snoeien
Om ervoor te zorgen dat het groen weer laag in je eigen tuin komt, zul je drastisch moeten snoeien. Dit doe je tijdens de rustperiode van de plant (november tot en met maart). Zaag de oude takken of oude stam tot ongeveer 50 centimeter boven de grond af. Na het snoeien gaat je sering weer uitlopen.
De favoriete methode op stenen muren werkt met een stevige stalen draad die aan oogvijzen hangt. Je spant deze aan met spanbouten. De draad moet sterk genoeg zijn om de volwassen best wel zwaarwichtige Wisteria te dragen. Bedenk dat de plant bij volle wasdom zwaarder dan jij zal zijn.
Blauweregen moet je twee keer per jaar snoeien: een keer in de winter en een keer in de zomer. De zomersnoei voer je ongeveer zes weken na de bloei (de bloeitijd valt meestal in mei) uit. Dan verwijder je alle lange uitlopers die in het voorjaar en de vroege zomer zijn gegroeid.
te veel schaduw, er worden dan nauwelijks bloemknoppen gevormd. In de volle zon zal de bloei het rijkst zijn. 5. te arme en droge grond, zorg voor voldoende water en voeg patentkali toe in het voorjaar.
De blauwe regen groeit graag met zijn takken in volle zon. In de schaduw kan ook, maar toch moet je rekenen op minstens zes uur zonneschijn per dag. Ze groeien best in een grond rijk aan organisch materiaal, niet noodzakelijk rijk aan meststoffen. Ze houden wel van vochtige grond.
Wisteria groeit graag in een lichte, wat humeuze en enigszins vochtige grond, en een zonnige plek (minstens 6 uur zon per dag). Wisteria's worden op een onderstam geënt. Bij het planten kan de entplaats het best boven de grond gehouden worden, zodat eventueel opschot gemakkelijk te verwijderen is.
Tijdens de zomermaanden kun je de lange uitlopers weghalen. Lange takken zonder knoppen zullen geen bloemen krijgen, dus deze kun je goed wegknippen tot aan 2 of 3 knoppen. Daarmee houd je de Wisteria in toom. Je dient de Blauwe regen goed te geleiden omdat deze snel groeit.
Geef je sering de juiste meststoffen
Juiste voeding met veel fosfor stimuleert de bloemaanleg.” Het is niet vreemd dat een sering het eerste jaar veel bloemen heeft, want de plant wordt met veel knoppen gekweekt. De hoeveelheid bloemen loopt de eerste jaren terug, omdat de boom of struik nog moet wortelen.
Snoeien van sering. Knip uitgebloeide takken in de zomer of het najaar terug, maar laat jonge scheuten die vorig jaar zijn gevormd zitten. Op deze jonge scheuten gaat de sering volgend jaar weer bloeien. Wordt een sering niet gesnoeid dan kan de struik op den duur erg hoog worden en aan de onderkant kaal.
Als een sering te hoog wordt en alleen maar bovenin de plant bloeit, kun je hem verjongen door wat oude takken tot op één of anderhalve meter boven de grond af te zagen met een handzaag of stevige takkenschaar. Doe dit tijdens de rustperiode van de plant van november tot eind maart, of als hij is uitgebloeid.
Blauweregen op stam
Begin met een jonge plant, het liefst een met maar één scheut. Knip alle scheuten die aan de basis verschijnen af en leid de hoofdstam langs een sterke rechte stok. Bind de plant goed aan maar niet te strak. Knip in de winter de top op een hoogte van ongeveer 2 m af.
Een Wisteria is eigenlijk een heel makkelijke plant qua groei. Bloei kan wel eens lang wachten zijn, maar groei is eigenlijk zelden het probleem. Het enige wat de plant vraagt is een goede tuingrond die niet te droog wordt, en een plek in halfschaduw. Of nog liever helemaal in de zon.
Een Wisteria heeft minstens 6 uur volle zon nodig per dag en heeft het liefst meststoffen met meer kali (Dcm Tuinkali) en fosfaat (Dcm Beendermeel) en minder stikstof. Een bemesting met stikstof is af te raden omdat deze vooral de groei zal bevorderen en de bloei zal tegengaan.
Wanneer Blauwe Regen Verplaatsen
De beste tijd om de Blauwe regen te verplaatsen is als de boom in ruste gaat en dat is de herfst periode. Om specifieker te zijn als alle bladeren van de boom zijn afgevallen. In de het voorjaar en de zomer heeft de Blauwe regen alle energie nodig om bladeren en bloemen aan te maken.
Blauweregen is niet zelfhechtend, hij moet worden geleid. Gebruik stevig bindtouw, want met zijn enorme groeikracht kan hij zelfs een regenpijp dichtknijpen als hij zich daaromheen slingert. Leuk om te weten: van de Wisteria sinensis, van oorsprong uit China, draaien de twijgen linksom.
Vanaf april verschijnen de trossen van 20-30 cm geurende bloemen en die blijven tot ver in juni. Ook vlinders zijn gek op deze klimplant. De Wisteria is verder zeer winterhard en bladverliezend. Als de plant ouder wordt krijgt deze een mooie grillig gevormde stam.