Een gel kleurstof, of nog liever een pasta, is de beste optie wanneer je een felle kleur wilt geven aan je botercrème. Doordat je maar weinig nodig hebt van een gel of pasta kleurstof, is het extra belangrijk dat je het in kleine hoeveelheden door de crème mixt.
In principe kun je botercrème in elk gewenste kleur kleuren, ook in het wit, zwart en rood. Er zijn verschillende soorten kleurstoffen die je hiervoor kunt gebruiken. Welke jij het beste kan gebruiken, ligt geheel aan je eigen voorkeuren.
Bietensap, voor het rood kleuren van baksels, kun je direct gebruiken. Ook tomaten, aardbeien en kersen geven baksels een rode/roze kleur. Gebruik voor een oranje kleur wortel, zoete aardappel of paprikapoeder. Kurkuma geeft een gele kleur en spinazie groen.
Rood, geel en blauw zijn de primaire kleuren. Door deze kleuren met elkaar te mengen kun je iedere kleur maken die je maar wilt. Als je alle kleuren blijft mengen krijg je uiteindelijk bruin, in combinatie met wit wordt het beige, huidskleur. Maar ook als je wit met geel vermengt, krijg je een beige kleur (zie bron).
Een gel kleurstof, of nog liever een pasta, is de beste optie wanneer je een felle kleur wilt geven aan je botercrème. Doordat je maar weinig nodig hebt van een gel of pasta kleurstof, is het extra belangrijk dat je het in kleine hoeveelheden door de crème mixt.
Blauw is dus een primaire kleur, maar dus ook te creëren door twee secundaire kleuren met elkaar te mengen, te weten: groen en paars. Er zijn verschillende manieren om ze te mengen, en ik vind het persoonlijk erg leuk om ermee te experimenteren.
Welke kleurstof moet je gebruiken voor het kleuren van chocolade? Om chocolade van een mooi kleurtje te voorzien, gebruik je speciale chocolade kleurstof. Dit zijn voedselveilige kleurstoffen op basis van olie of cacaoboter. Dankzij deze basis van olie of cacaoboter neemt de chocolade de kleurstof goed op.
Paarse of blauwe kleurstof kan je halen uit bosbessen, bramen, het sap van gekookte rode kool, spirulinapoeder of truffelaardappelen. Door toevoeging van wat zuiveringszout kan je paars veranderen in blauw. * Groen: ingekookt sap van spinazie werkt heel goed en heeft weinig invloed op de smaak.
♨️ Kleur de botercrème met zwarte kleurstof donkergrijs en laat het in de magnetron iets smelten.Laat het afkoelen en klop het weer op. 𥣠Kleur kleine beetjes botercrème per keer zwart.
Kleurstoffen op oliebasis kunnen ook goede resultaten opleveren .
Voeg slechts een druppel per keer toe om de sterkte van de kleur te controleren en de gladde textuur van de chocolade te behouden. Het beste moment om de kleurstof toe te voegen is nadat de chocolade al gesmolten is. Zorg er bovendien voor dat de kleurstof is opgewarmd voordat u deze aan de chocolade toevoegt.
Hiervoor gebruik je 100 gram cacaoboter en 4 gram kleurstofpoeder. Deze meng je en smelt je een dag van te voren naar 45 graden. Dit doe je een dag van te voren omdat de kleuren dan mooi intens worden. Wanneer de chocolade gesmolten is mix je dit mengsel met een staafmixer om alle klontjes weg te halen.
Kleur royal icing altijd met een op water gebaseerde voedingskleurstof . Op water gebaseerde kleuren zoals Aqua Blend zijn een must bij het kleuren van royal icing. Omdat royal voornamelijk uit water en suiker bestaat, zullen de oliën in een op olie gebaseerde voedingskleurstof scheiding veroorzaken en de consistentie van uw icing verpesten.
De oplossing voor dit probleem is simpel: voeg voedingskleurstof toe aan een chocolade botercrème basis in plaats van een witte botercrème basis . Als u begint met een donkerdere basis, kunt u minder voedingskleurstof gebruiken en krijgt u donkerdere, rijkere kleuren. Het werkt vooral goed voor zwart, marineblauw, dieprood en juweelpaars.
Voor lichte of pastelkleuren doop je een tandenstoker in de gelkleurstof en voeg je deze toe aan het glazuur (zorg ervoor dat je elke keer dat je meer toevoegt een nieuwe tandenstoker gebruikt, zodat je de kleurstof niet verontreinigt). Voor donkere kleuren voeg je één tot twee druppels kleurstof per batch glazuur toe.
Het is niet zo moeilijk om een natuurlijke blauwe kleurstof te maken. Neem gewoon een rode kool, snijd hem in stukken en kook hem . Wat je krijgt is een paarse bouillon die felblauw wordt als je er wat bakpoeder aan toevoegt.
Rode Kool-
Rode kool is de meest voorkomende natuurlijke blauwe voedingskleurstof hier in de Verenigde Staten. Gekookte rode koolbladeren worden uiteindelijk blauwpaars als ze worden geweekt in een licht basische oplossing. Om een blauwe voedingskleurstof te maken, snijdt u rode koolbladeren in plakjes en kookt u ze 10-15 minuten .
Probeer geen op water gebaseerde voedingskleurstof te gebruiken voor chocolade, omdat het niet goed in de mix zal mengen en uw chocolade snoep of andere zoetigheden niet zullen worden zoals gewenst. In plaats daarvan zou u moeten kiezen voor op olie gebaseerde voedingskleurstoffen voor chocolade om een gladde, gelijkmatige consistentie en een visueel aantrekkelijk eindproduct te garanderen.
De kleuren van colour mill zijn de ideal voor chocolade en botercreme. Omdat de kleuren op olie basis zijn mengen ze hier erg goed mee en geven een erg mooie kleur!
Gelkleuring is op waterbasis en moet worden gebruikt voor glazuur, slagroom, cakebeslag en algemene voedingskleuring. Zoals we al zeiden, mag kleurstof op waterbasis nooit aan chocolade worden toegevoegd, omdat het zal klonteren .
Je moet oranje aan het blauw toevoegen, of paars aan het blauw. Doe er een van elk, maar voeg niet tegelijkertijd oranje EN paars toe.
Om blauwe verf van groen te maken, kun je dat meestal niet rechtstreeks doen, omdat blauw een primaire kleur is en niet kan worden gemaakt door andere kleuren te mengen. Als je echter de tint groen wilt veranderen om er blauwer uit te zien, kun je een kleine hoeveelheid blauwe verf aan je groene verf toevoegen .
Bij het ontstaan van blauwalg vormen zich drijflagen, die zich makkelijk ophopen aan de oevers, op stranden of in jachthavens. De kleur kan variëren van heldergroen, groenblauw tot helder blauw. Dit verklaart de naam. Als de onderkant van de drijflaag afsterft, komen gifstoffen (toxines) in het water terecht.