In het algemeen geldt dat pure chocolade tot wel twee jaar houdbaar kan zijn, terwijl melkchocolade en witte chocolade ongeveer een jaar goed blijven. Om de houdbaarheid van chocolade te verlengen, is het belangrijk om het op de juiste manier op te slaan.
Pure chocolade: 1,5 tot 2 jaar. Melk chocolade: 1 jaar. Witte Chocolade: 4 maanden. Bonbons: 3 tot 4 maanden.
Er is geen harde en snelle regel om te weten of uw chocolade vers is. De houdbaarheid van chocolade hangt af van een paar factoren, namelijk het type en de kwaliteit van de chocolade en hoe deze wordt bewaard. Het goede nieuws is dat zolang het er normaal uitziet, ruikt en smaakt, het over het algemeen veilig is om te eten .
Wanneer chocolade te maken krijgt met die temperatuurschommelingen, zal de cacaoboter in de chocolade smelten en terug naar de oppervlakte komen, zonder dat er iets aan de smaak verandert. Dit is het witte laagje rond de chocolade. Niet meer en ook niet minder. Wit uitgeslagen chocolade kan je dus zeker nog opeten.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Uiterste consumptiedatum op zeer bederfelijke producten
Het gaat om producten die na deze uiterste consumptiedatum niet meer moeten worden geconsumeerd vanwege de mogelijke groei van pathogene micro-organismen.
Geen zorgen, er groeit geen schimmel op de chocola. Dat witte laagje komt vanuit de chocola zelf. Hoe? Door de twee lekkerste ingrediënten: vet en suiker.
Hoewel witte chocolade lekker kan zijn, moet het met mate worden geconsumeerd als onderdeel van een uitgebalanceerd, gezond dieet . U kunt van deze zoete lekkernij genieten zonder het risico op nadelige gezondheidseffecten door te kiezen voor hoogwaardige witte chocolade met minimale toegevoegde suiker en andere ingrediënten en door uw inname te beperken.
De witte waas op de chocolade is gelukkig geen schimmel, en is gewoon veilig om te eten. Die witte uitslag heet bloom en komt vanuit de chocolade zelf.Het wordt veroorzaakt door het smelten van de cacaoboter in de chocola. Dit gebeurt, zoals je misschien al verwacht, wanneer chocolade te warm wordt.
In de meeste gevallen is chocolade die over de houdbaarheidsdatum is nog steeds veilig om te eten, mits deze goed is bewaard en geen tekenen van bederf vertoont . Als chocolade echter ongebruikelijke geuren, smaken of texturen vertoont, is het het beste om deze weg te gooien om mogelijke gezondheidsrisico's te voorkomen.
Chocola is namelijk een voedingsmiddel dat niet snel bederft. Het is daarom vaak langer houdbaar dan deze datum. Het kan wel zo zijn dat de smaak, kleur, geur of kwaliteit van het product achteruitgaat, maar je kunt het zonder gevaar voor je gezondheid eten.
Het is de moeite waard om op te merken dat zelfs als chocolade tekenen van veroudering vertoont, zoals suiker- of vetbloem, het vaak nog steeds veilig is om te eten. Als u echter schimmel, een vreemde geur of significante veranderingen in textuur opmerkt , is het het beste om de chocolade weg te gooien.
Pure chocolade kan een tot twee jaar bewaard worden als deze in folie wordt verpakt en op een koele, donkere en droge plek wordt bewaard , zoals een voorraadkast of kelder. Melk- en witte chocolade hebben een beperktere bewaartijd — niet langer dan 8-10 maanden.
Op de achterkant van de zak staat een E, wat staat voor de houdbaarheidsdatum .
Mits goed opgeslagen is chocolade 1 jaar houdbaar. Dit geldt voor de producten zonder vulling: massieve chocolade, zoals tabletten en holle figuren zoals Paashazen en Paaseieren.
In witte chocolade bestaat cacaoboter voor ten minste 20% uit de ingrediënten. Het bevat gezonde vetten die ontstekingen kunnen helpen verminderen en antioxidanten leveren om cellen te beschermen tegen schade.
Als je elke dag een chocoladekonijn eet, is er een duidelijk risico op obesitas. Een beetje chocolade heeft echter gezondheidsvoordelen . Een recent onderzoek van Harvard suggereerde dat een beetje pure chocolade van hoge kwaliteit, één tot drie keer per maand, vrouwen kan beschermen tegen hartfalen.
Waarom wil je chocolade na het avondeten? Een veelvoorkomende reden voor chocoladecravings na het eten is een schommeling in je bloedsuikerspiegel. Na een maaltijd stijgt je bloedsuiker, wat een piek in insulineproductie veroorzaakt om dit te reguleren.
Als u wazige vlekken op het oppervlak van de chocolade ziet, kan het schimmel zijn . Schimmel kan in verschillende kleuren voorkomen, waaronder groen, wit, blauw of zelfs zwart. Hoewel witte chocolade van nature een witte of lichte uitstraling heeft, zijn ongebruikelijke kleuren op donkere of melkchocolade waarschijnlijk schimmel.
Bij deze gematigde temperaturen behouden de meeste soorten chocolade in dozen hun kwaliteit ten minste 6 tot 9 maanden , zelfs nadat ze zijn geopend. Voor chocolade gevuld met crèmes en karamels is dit korter.
Waarom is chocolade giftig? De gevaarlijke stof in chocola en cacao is theobromine. Pure chocolade bevat het meeste theobromine, maar ook melkchocolade bevat aanzienlijke hoeveelheden. Witte chocolade bevat weinig theobromine en geeft daardoor zelden problemen.
ONBEPERKT HOUDBAAR
Zout, azijn, suiker, hard snoepgoed, kauwgom, sterk-alcoholische dranken en wijn.
Bij producten met een 'te gebruiken tot'-datum (zoals verse vis en vers vlees) geldt: is het over de datum, gooi het dan weg. Ook als de verpakking nog dicht is. Een paar voorbeelden: Voor verse vis, vlees en kipfilet geldt: dezelfde dag na openen opeten.
Let op de THT-datum. Misschien een open deur, maar de THT-datum (tenminste houdbaar tot) staat altijd op de eierdoos. Tot deze datum kun je eieren gerust eten. Je kunt een ei meestal ook na deze datum nog enkele dagen eten, zeker als je ze op de juiste manier bewaart.