Chiffon kun je prachtig verven. Haar transparante structuur neemt minder verf op (zuinig!) en geeft een mooi mat chique resultaat. Een populaire techniek voor het verven van chiffon zijde aan de meter of chiffon sjaals (kant en klaar gerolzoomd) is de magnetrontechniek.
Chiffon zijde is de lichtste vorm van zijde. Chiffon (het Franse woord voor “doek”) is licht doorzichtig met een lichte stretch en crêpe-achtige textuur. Habotai is de Japanse vertaling van “zacht als dons”. Het is een licht, dun, effen geweven materiaal.
De natte zijde goed uit elkaar halen en langzaam in het verfbad laten zakken. Goed roeren zodat de verf overal goed in de zijde kan dringen. Na enkele minuten de warmtebron aanzetten en in de loop van 15 - 20 minuten stap voor stap de temperatuur opvoeren. Steeds goed roeren zodat de stof vlekkeloos kan aanverven.
Ecru = Ecru is de kleur van zijden en linnen stoffen in ongebleekte staat, en die dus hun natuurlijke kleur hebben. Ecru komt van het Franse woord wordt écru, wat letterlijk `puur` of `ongebleekt` betekent.
Modal gaat dus langer mee! De stof is zacht, valt soepel en ademt heel goed. Modal lijkt op zijde maar is net zo praktisch als katoen: je kunt het gewoon wassen. Modal neemt beter vocht op dan katoen en het voelt minder zweterig of plakkerig.
Een delicate, zacht maar tegelijkertijd sterke, transparante zijden geweven stof. Te vergelijken met Chiffon 6 maar dan gladder. Geschikt voor zomermode, super om te vilten (!) of voor (paneel)gordijnen.
Zweet je sneller van synthetische stoffen dan van natuurlijke stoffen? Over het algemeen zweet je inderdaad sneller door synthetische stoffen als het buiten warm is of als je gaat sporten. Dit komt omdat synthetische stoffen meestal een isolerende eigenschap hebben. Ze nemen weinig vocht op.
Natuurzijde. Echt zijde, ook wel natuurzijde genoemd, is een natuurlijk product en daarom kostbaar. Het is een substantie die wordt afgescheiden door verschillende soorten insecten als de zijderups en bepaalde soorten spinnen. De substantie stolt tijdens het afscheiden wanneer het in contact komt met de buitenlucht.
Chiffon is een relatief dunne stof welke vaak gemaakt wordt van synthetische garen. De stof kenmerkt zich door de platbinding en het korrelige oppervlakte. Dit komt doordat de vezels tijdens het productieproces heel strak worden gedraaid.
Chiffon is de Franse benaming voor een dunne, fijn-dradige, transparante en voile-achtige stof, geweven in taft-verbinding. Oorspronkelijk vormde zijde de basis voor deze stof, maar omwille van duurzaamheid en gebruiksgemak maken we vandaag de dag gebruik van kunstvezels.
Je kunt niet elk kledingstuk verven
Over het algemeen pakt het alleen goed uit bij natuurlijke materialen als katoen, zijde en denim. Synthetische materialen als polyester en nylon kun je helaas niet verven. Dit soort stoffen nemen namelijk de verf niet goed op. Viscose is daar een uitzondering op.
Welke synthetische stoffen kan ik verven? Dit is een strikvraag. Het antwoord is: geen enkele. Synthetische stoffen kunnen niet worden geverfd met DYLON textielverf – ze kunnen de kleur niet vasthouden.
Verven met de wasmachine
Was je zijden kleding(stuk) vooraf. Stel een programma in op 30 graden, met een zo laag mogelijk toerental, en minimaal 30 minuten wasprogramma. Leg de zijde in de wasmachine, zorg dat de stof nog nat is, en luchtig in de machine ligt (geen prop). Zet de machine aan.
De brandtest
Je neemt een paar draden en verbrandt ze met een vlam. Echte zijde ruikt naar verbrand haar, de vlam is onzichtbaar en stopt met branden wanneer de vlam wordt weggenomen. Met een kunstmatige stof zoals polyester zal er een vlam en de geur van verbrand plastic ontstaan.
Natuurwit - onbewerkt, ongeverfd, ongebleekt - is de wilde zijde van zichzelf roomkleurig tot zelfs diep bruine schakeringen. Dat komt door het voedsel wat deze wilde zijderupsen eten zoals blad van de kastanjeboom. De Bombyx Mori eet enkel moerbei blad en geeft dus wittere zijde daardoor.
Chiffon: wassen 30 graden, geen chloorhoudende middelen gebruiken, niet in droger, strijken max. 110 graden. Decoratie: wassen tot 60 graden, geen chloorhoudende middelen gebruiken, kan in droger, strijken max. 150 graden.
Chiffon stof is uitermate geschikt om avondkleding, bruidsmode, zomerjurkjes of zelfs ondergoed van te maken. Om de stof extra soepel te laten vallen wordt het patroon schuin op de stof gelegd. Hierdoor lijkt het of de stof ook een beetje rekbaar is. Houdt hierbij wel rekening mee dat je meer stof nodig zult hebben.
De werking van zijde en van satijn is in essentie hetzelfde. Beide zorgen voor een stralende huid en een glanzende haardos. Dus wat betreft de werking kunnen we zeggen dat er geen verschil is tussen een zijden en een satijnen kussensloop. De prijs van zijde verschilt enorm met die van satijn.
Zijde die zonlicht reflecteert houdt je 12,5 graden koeler dan katoen.
Was zijde altijd op de hand – ook wanneer het etiket iets anders zegt. Maak gebruik van lauwwarm water dat niet warmer wordt dan 30 graden. Vermijd bleek en andere alcoholhoudende vloeistoffen en gebruik een zacht wasmiddel, speciaal voor zijde.
Chiffon stoffen vallen heel soepel en worden gekenmerkt door het golvende karakter. Chiffon stoffen worden vooral gebruikt in de zomer omdat de stoffen ademend zijn en geen vocht opnemen.
Kunststoffen zoals polyester en viscose laten geen lucht door, dus die vermijd je beter. Kies voor kledingitems van katoen, zijde, linnen of eventueel een lichte wolsoort.
Viscose. Ook viscose is een goede optie: dit is een natuurlijk materiaal gemaakt van hout- en bamboepulp, waarbij in het verwerkingsproces kunststof is toegevoegd. Hierdoor draagt het bijna hetzelfde als katoen. Ook hennep is heel fijn: deze stof draagt lekker luchtig en neemt minder snel geurtjes op.