Om voedingswaarden te behouden, kun je champignons het beste grillen of opwarmen in de magnetron. Spaanse onderzoekers concluderen dat met die bereidingswijzen de meeste voedingsstoffen behouden blijven.
Niet iedereen is gek op opnieuw verwarmde champignons, maar slecht voor de gezondheid is het zeker niet. Er gaan verhalen dat deze etenswaar opnieuw opwarmen voor spijsverteringsproblemen zou worden, maar dat is volgens het Voedingscentrum niet waar.
Paddenstoelen bevatten veel water en eiwitten, waardoor ze snel schimmelen en bederven - zowel rauw als gekookt. Bewaar bereide paddenstoelen daarom altijd in de koelkast. Wil je ze opnieuw opwarmen, zorg dan dat je ze verwarmt op een minimale temperatuur van 70 graden Celsius.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
"Sommige groenten warm je inderdaad best niet teveel op. Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten het meest nitraat en dat is een stof die omgezet kan worden in nitriet. En net dàt nitriet is gevaarlijk voor de gezondheid."
Bereiden van vlees, eiergerechten, doorkoken van bijvoorbeeld soep of vlees in saus en snel ontdooien. Ontdooien, stoven en sudderen. Warmhouden van gerechten, zacht maken van boter en ijs, langzaam ontdooien en ontdooien van gevoelige producten, zoals vis.
Sommige groenten warm je best niet voor een tweede keer op. Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten nitraat en dat is een stof die kan omgezet worden in nitriet. Nitriet is een acuut gif en bindt zich met ons bloed, waardoor het bloed minder zuurstof kan vervoeren.
Het opwarmen van eten in een magnetron is niet gevaarlijk voor de gezondheid. Je kunt veilig eten ontdooien en verhitten in de magnetron. Een magnetron verhit het eten met ongevaarlijke elektromagnetische straling. Dit zet vochtdeeltjes in het eten in beweging en door wrijving komt warmte vrij.
Gebakken champignons kun je ongeveer nog 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaren. Wil je de paddenstoelen langer bewaren, dan is de vriezer de beste optie. Dan kun je ze nog drie maanden bewaren.
Dek de schaal af met een deksel, bord of magnetronfolie. Zo blijft het vocht in de maaltijd en kan de maaltijd goed heet worden. Schep het eten tijdens het verwarmen het eten 1 of 2 keer om. Ook al heb je een draaiplateau in je magnetron, nog steeds is goed roeren tussendoor belangrijk om de hitte te verdelen.
De Chinese bakjes zijn tevens magnetron bestendig en geschikt voor in de vriezer. Dit maakt het naast horeca gebruik ook ideaal voor huishoudelijk gebruik, etensresten kunnen eenvoudig worden bewaard in deze bakjes, het bakje kan vervolgens de koelkast in.
Ja! Gekookte aardappelen kunnen in de magnetron, net als ander voedsel. Ze zullen sneller gaar zijn dan gewone aardappelen omdat ze geen water absorberen zoals rauwe aardappelen doen.
Champignonsaus bewaren
In de koelkast moet je de saus afdekken met vershoudfolie. Dan blijft het ongeveer 3 tot 4 dagen houdbaar.
Nee, er is geen bewijs dat het eten van voedsel bereid in de magnetron de kans op kanker vergroot. De samenstelling van je eten verandert niet in de magnetron. De magnetron verwarmt voedsel met microgolven, een speciale vorm van straling. De microgolven zorgen ervoor dat de watermoleculen in het voedsel gaan trillen.
Microgolven zouden ook de moleculen in het menselijk lichaam in beweging kunnen zetten en zo verbranding kunnen veroorzaken. Maar magnetrons zijn zó gebouwd dat de microgolven niet naar buiten kunnen lekken als het apparaat aan staat. En de golven stoppen direct als de deur open gaat.
Rijst- en pastagerechten kunnen besmet raken met de Baccillus Cereus-bacterie. Deze bacterie maakt gifstoffen aan die tot een voedselvergiftiging kan leiden. Je voorkomt een besmetting door het eten snel terug te koelen naar 4 graden, niet langer dan 2 dagen te bewaren in de koelkast en goed te verhitten voor gebruik.
De mythe dat spinazie niet verwarmd kan worden, komt voort uit het hoge nitraatgehalte van deze groente. Met nitraat zelf is niets mis, maar het kan omgezet worden in nitriet – en dat is een heel stuk giftiger. De bacteriën die deze omzetting veroorzaken, gedijen het best bij lauwwarme temperaturen.
Je kunt broccoli in de magnetron ontdooien en opwarmen. Plaats de roosjes in een magnetronbestendig bakje en laat het ongeveer 4 minuten opwarmen.
De bakjes die magnetron bestendig zijn worden vaak aangegeven met de tekst microwave safe (magnetron geschikt) of door middel van een rechthoekig symbool met 3 golfjes erdoor: Verpakkingssymbolen voor magnetron, vaatwasser, invries en voedselveilig.
Warm gekookte en afgekoelde snijbiet niet opnieuw op.De reden hiervoor: Snijbiet bevat nitraat. Door herhaald verwarmen kan nitraat omgezet worden in nitriet en dat is erg ongezond.
Wist u dat brood bij ontdooien in de magnetron in de plastic zak moet blijven zitten? Bij het ontdooien in de magnetron het brood in de plastic zak laten zitten, om sterke uitdroging te voorkomen. Zorg er tevens voor dat het brood niet opgewarmd word.