Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het vlees heeft een afwijkende geur, is grauw verkleurd en plakkerig. Eet geen vlees dat er raar uitziet of niet goed ruikt.
Zo zie je dat het vlees een grauwe kleur heeft, zurig ruikt of plakkeriger is dan normaal. Eet nóóit vleeswaren die er raar uit zien of een vreemde geur verspreiden. Je kunt hier flink ziek van worden en dat wil je jezelf natuurlijk besparen. Wij zeggen altijd: bij twijfel gooi je het product weg.
Dus is het veilig om te eten? Ook al ziet de kleur van vlees er minder appetijtelijk uit, het betekent niet dat je het daarom moet weggooien. Zolang je het maar naar behoren bewaart, in de koelkast of diepvries, én het opeet binnen een veilige periode, dan is er geen vuiltje aan de lucht.
Haal de carpaccio ruim van te voren uit de koeling. Carpaccio van de slager is het lekkerst, maar bevatten geen toevoegingen en conservingsmiddelen. De carpaccio kan dus iets verkleuren. Maak van te voren de borden op, zodat de carpaccio niet te koud is en de verkleuring iets weg kan trekken.
Cipriani bereidde daarom een gerecht van flinterdun gesneden plakjes rauw rundvlees met een witte saus op basis van mayonaise. Hij noemde het carpaccio omdat het met zijn roodwitte kleur iets weg had van het werk van Vittore Carpaccio.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het vlees heeft een afwijkende geur, is grauw verkleurd en plakkerig. Eet geen vlees dat er raar uitziet of niet goed ruikt.
Is het vlees volgens de houdbaarheidsdatum nog wel goed, maar twijfel je? Het advies van de USDA, de Amerikaanse warendienst, is als volgt. De binnenkant van het vlees mag grijsbruin zijn, maar als de rest van het vlees is verkleurd, is het niet meer veilig om te eten.
Vlees dat echt bedorven is, kan behoorlijk stinken. Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren. Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten. Ook niet als de TGT-datum nog niet is verstreken.
Rundvlees hoeft niet kakelvers te zijn en mag wat gerijpt zijn. Het wordt daar zelfs beter van. Door de invloed van licht en zuurstof kan het daardoor wel wat donkerder van kleur zijn.
Hoe lang carpaccio buiten de koelkast? Na aanbreken verpakking buiten de koeling, uitgaande van een temperatuur van 19 graden Celcius: 6 tot 8 uur. Na 2 uur begint het vlees te verkleuren, maar je kunt het dan nog wel eten.
Rood vlees
De kleur van de biefstuk of het gehakt heeft echter vrij weinig te maken met de versheid ervan; het vlees wordt grijzer doordat de proteïnen in het vlees in aanraking komen met zuurstof. Een grijzige biefstuk betekent dus helemaal niet dat 'ie minder vers is.
Ga na of het vlees een vieze geur heeft.
Als je vlees ranzig ruikt, dat is het dat waarschijnlijk ook. Bedorven rood vlees heeft een duidelijke, doordringende geur. Gooi je vlees weg als het vies ruikt, vooral als de uiterste houdbaarheidsdatum is verstreken. Duw je neus niet tegen of vlakbij het vlees om te ruiken.
Je zult het vast wel eens hebben gezien: een soort sneeuwvlokken op het eten in een afgesloten bakje. Dit heet vriesbrand. Het eten is dan in contact gekomen met lucht, het water is eruit gekropen en veranderd in ijs. Er bestaat een grote kans dat het vlees een bruin-grijze kleur heeft gekregen.
Het vlees heeft een afwijkende licht zure geur, is grauw verkleurd of plakkerig. Eet geen vlees dat er raar uitziet of niet goed ruikt.
Bij een goede carpaccio wordt daarvoor ossenhaas gebruikt, een spier die zich in de rug van runderen bevindt. Hoewel het om rundvlees gaat, is dat relatief mager vlees. De ossenhaas wordt vervolgens rauw in flinterdunne plakjes gesneden en geserveerd met dressing, pijnboompitjes, kaas en soms wat rauwkost.
Geen rauw vlees voor kwetsbare groepen
Jonge kinderen, ouderen, mensen met een verminderde weerstand en zwangere vrouwen wordt afgeraden rauw vlees te eten, zoals tartaar en carpaccio. Dit zijn risicovolle producten. Deze kwetsbare groepen moeten hun vlees altijd goed doorbakken.
Je hoeft het niet direct weg te gooien. Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg. Na die datum is het vlees namelijk niet meer veilig om te eten. Je kunt er ziek van worden vanwege bacteriën.
Vers gehakt is mooi roze, maar dat gehakt een ander kleurtje krijg – wat bruinig of een beetje grijs – wil niet altijd zeggen dat het slecht is geworden. Wél een alarmsignaal is wanneer het gehakt een groenig kleurtje heeft: de vuilnisbak is de enige plek waar groen gehakt hoort te zijn.
Hoe lang kun je vlees bewaren in de koelkast? Voor rauw gevogelte, gehakt en filets geldt een algemene richtlijn van twee dagen. Grotere stukken – zoals een gebraad, steak of koteletten – blijven iets langer goed. Dat vlees maak je best binnen de vijf dagen klaar.
Vlees hoort van nature geen of nauwelijks geur te hebben. Tenzij er een duidelijk kruidenmengsel over zit met een sterke geur. Dan nog zou je dat weeige geurtje er boven uit ruiken, dat is een duidelijk teken van bederf.
Reacties. Laat eerst de pan goed heet worden. Dan pas de boter erin (gebruik bak&braad of roomboter, geen margarine of olie) Bestrooi de steak met zout en peper, dit geeft een mooi bruin korstje. De steak mag pas in de pan als de boter bruin begint te kleuren.
Dofheid. Voor al het gekookte eten geldt: laat je het te lang in de vriezer, dan zal het z'n felle kleur verliezen en dof worden. Ook dit geeft uitdroging aan, wat ontstaat door niet-luchtdichte verpakkingen of simpelweg het te lang in de vriezer bewaren.
Rundvlees kun je tot maximaal 4 dagen in de koelkast bewaren. Lamsvlees blijft op de koelste plek van de koelkast 3 – 4 dagen goed. Bereid varkensvlees binnen twee dagen nadat het is gekocht. Bereid kalfsvlees binnen twee dagen nadat het is gekocht.