Briketten zijn beter te gebruiken als je lang wilt gaan barbecueën op lagere temperaturen. Perfect voor de “low and slow” methode en bij het roken. Ook op hoge temperaturen kan je met de juiste briketten al gauw 3 tot 4 uur barbecueën.
De beste manier om je barbecue af te laten koelen is door alle luchtroosters dicht te draaien en te wachten. Op deze manier krijgen de kolen of briketten namelijk geen zuurstof meer en zullen deze langzaam uitgaan. Houd er rekening mee dat dit proces echt wel een tijdje kan duren.
Stem de hoeveelheid kolen/briketten af op hoeveel en hoe lang je de barbecue wenst te gebruiken. Voor een kleine hoeveelheid zullen 3-4 blokjes volstaan, heb je een grotere barbecue dan zijn er al snel 8-10 blokjes nodig.
Ga je bbq kolen hergebruiken? Doe wel altijd meer verse kolen in de kuip dan tweedehands kolen. Gooi as weg door het in aluminiumfolie te wikkelen en vervolgens in de prullenbak (het liefst een metalen) te gooien.
Reacties. Houtas of as van houtskool kan in beperkte mate gebruikt worden als meststof voor de tuin. Het bevat veel kalium en werkt pH verhogend. Er wordt aangeraden om het alleen in het voorjaar te gebruiken en dus niet teveel.
Het grote verschil tussen houtskool of briketten is dat briketten langer op temperatuur blijven en blijven gloeien en dus geschikter zijn voor gerechten die voor langere tijd op de plaat moeten liggen. Ga je bijvoorbeeld een grote T-bonesteak grillen of wil je pulled pork maken, dan heb je briketten nodig.
Briketten zijn niet geschikt omdat ze veel as achterlaten en daarmee de luchtinlaat snel verstoppen. De rest van dit verhaal kan je als Kamado bezitter dan ook eigenlijk overslaan. Hoe lang wil ik gaan barbecueën? Dus je hebt een kogel barbecue, maar hoelang wil je gaan barbecueën?
Houtskool brandt sneller dan briketten. Bereikt snel hoge temperaturen. Geschikt voor dunne stukken vlees. Geschikt voor direct grillen.
Bij gebruik van briketten is het lastiger de temperatuur onder controle te houden en kan de EGG verstopt raken.
Kokosbriketten en gezuiverd houtskool zorgen voor aanzienlijk minder rook dan de traditionele briketten en houtskool. Kokosbriketten besparen ook nog eens grondstoffen omdat ze gemaakt zijn van natuurlijk afval (kokosnootschalen). Bovendien heb je er minder van nodig omdat ze langer branden dan houtskool.
Druipend vet tijdens het grillen veroorzaakt bijvoorbeeld ook rook. Je eerste reactie is wellicht de rook te stoppen en de reGGulator bovenop te sluiten. Maar op deze manier blijft de rook juist in de EGG terwijl je de rook beter op een snelle en gemakkelijke manier kunt laten ontsnappen en stoppen.
Een nadeel is dan weer dat houtskool sneller opbrandt dan briketten. Je zal dus vaker moeten bijvullen en houtskool is duurder dan briketten. Houtskool is dus vooral geschikt om snelle bereidingen te maken: bijvoorbeeld het grillen van een steak of een hamburger.
Briketten, bruinkool of kolen kunnen niet gestookt worden in een houtkachel of allesbrander. Deze brandstoffen zijn alleen geschikt voor een kachel die ervoor gemaakt is om briketten of kolen mee te kunnen stoken.
Kokosbriketten worden gemaakt van de schil van een kokosnoot en zijn hierdoor ecologisch interessant. Voor het maken van gewone briketten en houtskool heb je een boom nodig die moet worden gekapt. Bij de kokosbriketten wordt het afval (de schil van de kokosnoot) gebruikt waardoor geen bomen omgehakt hoeven te worden.
Eerst buigt hij een beetje, dan breekt hij. Dan vat ie vlam, brandt een tijdje en gloeit vervolgens na. Een proces van zo`n veertig minuten.
Houtskool en briketten koop je online bij Blokker.
De Pini-kay briketten kunt u als beste gebruiken wanneer u lang gaat stoken. De Pini-kay briketten geven veel warmte af en branden lang. Als u geeft om de sfeer van de open haard, is het stoken van Pini-kay briketten de juiste keuze.
Houtskool ontbrandt in vergelijking met briketten behoorlijk snel en bereikt zeer hoge temperaturen. Dit is een voordeel als u uw vlees snel dicht wilt schroeien. Omdat de samenstelling van houtskool is zoals hij is, worden er geen bind- of opvulmiddelen (met chemicaliën) toegevoegd.
Leg op de bodem van de barbecue een laag met houtskool en bedek deze vervolgens met een goede laag briketten. De houtskool zorgt ervoor dat de barbecue op de juiste temperatuur komt en de briketten zorgen ervoor dat bbq lang genoeg doorbrandt.
Doordat Weber briketten absoluut geen chemicaliën bevatten weet je zeker dat er ook geen rommel in het eten terecht komt. Bewaar briketten altijd voor de zekerheid op een droge plek. Zo behoud je een optimale conditie van de briketten.
Naast dat kokosbriketten veel duurzamer zijn dan houtskool alternatieven, zijn ze ook nog eens beter en fijner om mee te barbecueën. Briketten op basis van kokoskool branden namelijk lang en gelijkmatig, vatten minder snel vlam, geven minder rook en minder as.