Je kunt alle vijgen van Ficus carica eten, het is wel belangrijk dat de vijg goed rijp is.
Vijgen moeten worden geplukt wanneer ze rijp zijn, wat meestal wordt aangegeven door een zachte consistentie en een zoete geur. Ze kunnen vers worden gegeten, gedroogd, gebruikt in recepten zoals salades en desserts, of zelfs worden ingemaakt voor langdurige bewaring.
De vruchten van de mannelijke vijgenboom zijn weliswaar eetbaar, maar worden niet gegeten, vanwege die pollen en vanwege de symbiose met de vijgwesp. De mannelijke syconia bevatten behalve pollen in de regel ook vijgwespen, het enige insect dat zorgt voor de voortplanting van de boom. Geen smakelijk vooruitzicht.
De mooiste vruchten om uit je eigen tuin te oogsten, zijn vijgen. Ze horen, meer nog dan andere vruchten, perfect rijp, vol zoet en zacht geplukt te worden. Omdat ze nauwelijks transport verdragen moeten ze dus meteen gegeten worden. Ideaal dus om zelf te kweken.
Je eet verse rijpe vijgen gewoon met schil en al. Maar je kunt ze ook schillen. Omdat ze zo zoet smaken is de combinatie van vijg met iets hartigs erg lekker: omwikkeld met rauwe ham bijvoorbeeld, of met wat geitenkaas of blauwe kaas in een salade.
De hele vijg is eetbaar , van de dunne schil tot het rode of paarse vruchtvlees en de talloze kleine zaadjes, maar ze kunnen ook worden geschild als u dat wilt. Snijd altijd de steel eraf.
Is een vijgenboom giftig? De onrijpe vruchten en het blad kunnen voor honden, katten en paarden mild giftig zijn als ze opgegeten worden. De rijpe vruchten zijn onschadelijk, al werken ze wel laxerend, dus eet er niet teveel van. Vogels zijn verzot op de rijpe vijgen, dus laat er vooral ook een paar voor hen hangen.
Doordat er zowel oplosbare als onoplosbare vezels in vijgen voorkomen, zijn vijgen gunstig voor je spijsvertering. Daarnaast zitten er bepaalde soorten prebiotica in vijgen. Dit zijn stofjes die de groei van gezonde bacteriën stimuleren. Je lichaam heeft deze stofjes nodig, zodat je darmen gezond kunnen functioneren.
Maar hoe weet je nou of je vijg rijp is of niet? Allereerst wil je goed kijken: rijpe vijgen worden ofwel iets geler, of juist iets donkerder.
De vijgenboom bloeit in mei en geeft een groene bloem. De meeste vijgen zijn rond augustus en september rijp.
Dit komt waarschijnlijk omdat je de boom te weinig water geeft. Controleer dus goed of de grond te droog is en blijf de boom regelmatig water geven, zéker wanneer de vijgenboom in een pot staat en dus niet zelf op zoek kan gaan naar water in de grond.
Vijgen zijn een goede toevoeging aan je dieet wanneer je graag wilt afvallen. Ze bevatten weinig calorieën en diverse vitamines en mineralen. Let op: Als je te veel vijgen eet, kan dat gewichtsverlies tegenwerken. Deze vruchten bevatten namelijk veel fructose (fruitsuiker).
Brown Turkey underpowered
De Brown Turkey vijg is verreweg de populairste variëteit, herkenbaar aan de dunne schil: lichtgroen en paars. Hoe rijper de vrucht, hoe meer de kleur naar paars gaat. Binnenin is het zachte vruchtvlees roze tot rood.
Onrijpe vijgen rijpen door bij kamertemperatuur. 7 vijgen smaken het allerbest op kamertemperatuur, dus haal ze een uur voor serveren uit de koelkast.
Je kunt de oogst beschermen door een net over de vijg te spannen. Of je kunt er voor kiezen om de vijgen te oogsten die wel al verkleuren en opzwellen maar nog net niet helemaal rijp zijn. Die vruchten laat je vervolgens nog één of enkele dagen narijpen in een papieren zak met daarin een rijpe appel of banaan.
Hoe bewaar je vijgen? Vijgen kunnen maximaal 5 dagen in de koelkast goed bewaard blijven. Als je ze invriest kun je ze wel tot 9 maanden in de diepvries bewaren.
Welke vijgen kun je eten? Je kunt alle vijgen van Ficus carica eten, het is wel belangrijk dat de vijg goed rijp is.
Rijpe vijgen zijn zacht en squishy, als een gedeeltelijk gevulde waterballon. Knijp in je vijg om de rijpheid te testen - kun je de schil gemakkelijk doorboren? Als dat zo is, is je vijg rijp. Als de schil niet meegeeft onder je vingertoppen, is je vijg nog niet helemaal rijp .
Maar wist je dat je ook met groene, onrijpe vijgen iets fantastisch kunt maken? In Nederland blijven vijgen vaak groen en rijpen ze niet volledig, maar dat betekent niet dat ze onbruikbaar zijn. Integendeel, groene vijgen zijn perfect om te konfijten, een delicatesse die heerlijk is bij desserts of een kaasplankje.
Je kunt 2 vijgen rekenen als één portie fruit. Het advies is om 2 porties fruit (200 gram) per dag te eten. Door te variëren tussen verschillende soorten, krijg je van alle voedingstoffen uit fruit voldoende binnen.
Het eten van geweekte vijgen kan gunstig zijn voor gewichtsbeheersing vanwege hun vezelgehalte. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsvezels houden je langer verzadigd, waardoor de kans op overeten en het verliezen van overtollige kilo's afneemt.
Vijgen hebben een enigszins laxerende werking, hebben een hoge voedingswaarde en bevatten slechts 40 kcal (als ze rauw worden gegeten).
Menselijke vergiftiging
Duivelsvijgen worden vaak door mensen gegeten, maar ze kunnen verschillende toxines bevatten . De hoeveelheid toxines in de vrucht varieert sterk, afhankelijk van de oorsprong van de vrucht en de omgevingsomstandigheden waaraan de vrucht wordt blootgesteld.
Vijgenbladeren zitten vol aroma's en hebben een grassige geur. Zo kun je je ze bijvoorbeeld roosteren in de oven met wat feta en knoflook of er siroop van maken. Maar de volle smaak van vijgenbladeren komt ook tot zijn recht in desserten, zoals in deze panna cotta met vijgenbladeren.
Fiddle leaf fig bladeren en stengels bevatten een dik wit sap met veel calciumoxalaatkristallen. Deze kristallen hebben scherpe randen die de mond, keel, maag en darmkanaal kunnen irriteren als ze worden ingenomen en kunnen de huid irriteren of zelfs blaren veroorzaken als ze in contact komen en niet onmiddellijk worden afgewassen.