Mais is officieel geen groente maar een graangewas, en alleen de zoete suikermais is eetbaar. In Nederland vinden we, vaak ook langs de weg, veel snijmais terug wat voornamelijk gebruikt wordt als voer voor rundvee.
Zorg dat je verse kolven hebt, want eens geoogst begint de suiker zich om te zetten naar zetmeel - en wordt de suikermais bijgevolg minder zoet. De mais is oogstbaar als de bloeidraden bruin zijn en je de korrels nog net kan indrukken met je nagels.
Knapperige en sappige korrels én een intens zoete smaak krijg je alleen als je vers geplukte maiskolven kookt. Volgens een boerenwijsheid moet het water al in de pan koken, terwijl je de mais aan het plukken bent. Ga je voor de allerlekkerste smaak dan kweek je dus zelf je mais in de moestuin.
Mais is een graansoort, maar wordt ook gegeten als groente. De soort die we eten is suikermais. In de winkel vind je mais terug in verschillende vormen, zoals: maiskolven, korrels in blik of pot, cornflakes, maïzena en popcorn. Er is biologische mais verkrijgbaar.
Mais uit blik hoef je namelijk alleen maar even op te warmen in het vocht dat in het blik zit. Gebruik je de mais bij een koud gerecht, zoals bijvoorbeeld een lekkere salade, zoals deze overheerlijke maïssalade? In dat geval hoef je het blikje mais alleen maar goed uit te laten lekken.
Suikermais is de mais die gebruikt wordt om popcorn mee te maken. Het verschil tussen beide is ook te zien aan de vorm. Zoete mais heeft de typische vorm van een maiskorrel, d.w.z. een zijdelings afgeplat en meestal citroengeel. Suikermais is kleiner en ronder van vorm eigenlijk druppelvormig, ook is deze gedroogd.
Het lichaam kan maïskorrels niet afbreken
Ze zijn uit cellulose opgebouwd, het hoofdbestanddeel van bijvoorbeeld katoen en hout. Ons spijsverteringsstelsel heeft geen enzymen om cellulosevezels af te breken, en daarom kan het lichaam de maïskorrel niet verteren en komt hij heel naar buiten.
De maïs die aan dieren gevoerd wordt is een andere soort dan die mensen eten. Voedermaïs groeit in Nederland, maar suikermaïs komt uit verre landen. Als korrels in blik is dat wel goed betaalbaar, maar de verse kolven zijn vanwege de transportkosten enhun beperkte houdbaarheid inderdaad prijzig.
Witte maiskorrels wijzen op een onrijpe kolf, (licht)geel betekent klaar om geoogst te worden en oranje betekent te rijp. Als de kolf nog niet rijp is, pak 'm dan weer goed in met de bladeren. Anders kan het zomaar zijn dat de vogels jouw maiskorrels in de gaten krijgen en stiekem een hapje mee eten.
Waarom is mais goed voor je gezondheid:
Maïs is een gezonde bron van koolhydraten, welke je lichaam van de nodige energie kunnen voorzien. Daarnaast bevat maïs een ruime hoeveelheid aan folaat (vitamine B11). Je lichaam heeft folaat nodig voor de aanmaak van cellen en weefsels, waaronder je rode en witte bloedcellen.
Popcorn is gepofte maïs van maïssoorten die speciaal voor dit doel veredeld zijn. Het meest wordt Zea mays gebruikt.
Maar voordat je de kolf kunt bereiden moet je deze echter wel even schoonmaken. Haal de schutbladeren van de kolf af door ze er van boven naar beneden af te trekken. Verwijder de zijdeachtige witte draden en snijd het kontje eraf. Spoel daarna de maïskolf nog even af.
Breng een pan water aan de kook en kook hierin de maiskolven in 12 min. gaar. Giet af en leg de maiskolven op een bord. Bestrijk ze met de boter en bestrooi met het zeezout.
Er wordt weleens stellig beweerd dat maïs ongezond is, maar de gele korrels bevatten veel voedingsstoffen. Maïs bevat wel veel zetmeel waardoor het vaak door mensen wordt gemeden die een koolhydraatarm dieet volgen. Maar maïs kan helemaal geen kwaad, zelfs niet wanneer je wat probeert af te vallen.
Als de draden die boven de kolf hangen (pluimpjes – de eigenlijke stempels die ieder één vruchtbeginsel bevruchten tot het een maiskorrel vormt) helemaal donkerbruin en droog zijn, zijn de kolven rijp. De korrels zijn dan lichtgeel tot geel van kleur.
Mais drogen
Voordat je deze popcorn gaat poffen, moet je ze eerst goed laten drogen, zodat al het vocht eruit gaat. Als je de mais gaat poffen terwijl de korrel nog nat is van binnen, zal het nooit lukken. Dan wordt de druk in de korrel namelijk niet hoog genoeg. Droog ze zeker 2 weken.
Pofmais zaden zijn geschikt voor het telen van mais waar je popcorn van kunt maken. Ontzettend leuk om te telen en natuurlijk ook super leuk om je eigen popcorn gezaaid te hebben!
Babymaïs is een klein soort suikermaïs die in een vroeg stadium is geoogst. Je kunt het rauw eten of gebruiken als ingrediënt in andere gerechten, zoals Aziatische roerbakgerechten, maar je kunt babymaïs ook apart koken en als bijgerecht serveren.
Daar kunnen we kort over zijn: ja! Het maakt voor de vitamines en vezels niet uit of je groenten zelf vers kookt of uit blik of pot eet. Kies dan het liefst wel voor "pure" groenten uit blik of pot, zoals sperzieboontjes, worteltjes, mais, doperwten en rode kool.
Gezondheid
AH Geroosterde mais is niet geschikt als onderdeel van je dagelijkse voeding. AH Geroosterde mais kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Popcorn bevat nog meer antioxidanten dan fruit en groenten. En is daarom door onderzoekers uitgeroepen tot gezondste snack. De wetenschappers presenteerden hun resultaten afgelopen week tijdens een bijeenkomst van de American Chemical Society. Popcorn blijkt heel wat polyfenolen te bevatten.
Een groenling, putter, duif, maar koolmezen willen ook wel een hapje van de mais mee eten. De maïs wordt voornamelijk gegeten door zaadeters zoals goudvink, heggemus, huismus, koolmees, pimpelmees, spreeuw, vink, sijs, putter… De kolf is eenvoudig op te hangen dankzij het touw bovenaan.
In totaal duurt je hele spijsvertering 24 tot 48 uur, afhankelijk van wat je precies gegeten hebt en hoeveel.
Maïs bevat veel onoplosbare vezels. Daarom zou het zogezegd niet goed verteren. Is dat een feit of een fabel? Volgens McDaniel zijn deze vezels net goed voor onze spijsvertering en zouden ze zelfs helpen bij de groei van goede darmbacteriën.
Vettige ontlasting is licht of gelig van kleur en stink meer dan normaal gesproken. Daarnaast is er vaak sprake van meer aandrang, een opgezette buik, diarree en een wisselend ontlastingspatroon. Ook symptomen als vermagering en een tekort aan vitamine D kunnen ontstaan.