EETBAAR. Er gaat niets boven mooie dikke wilde frambozen. Die hebben toch meer smaak, meer zuur en zoet dan de geteelde soorten. Zowel het blad, als de bloemen en de vruchten zijn in de keuken te gebruiken.
Herfstframbozen dragen vrucht op scheuten van hetzelfde jaar. Ze bloeien in augustus en dragen vanaf eind augustus tot half oktober. De opbrengst van herfstframbozen is kleiner.
Uiteraard zijn prachtframbozen heerlijk om rauw te eten, net als gewone frambozen hebben prachtframbozen een meestal een zachte zoete smaak, al kunnen ze ook af en toe wat bitter proeven.
Als je frambozen aanplant, moet je kiezen tussen zomer- of herfstframbozen. Het grote verschil merk je in het oogstseizoen en in de snoeitechniek. De zomerframboos rijpt vanaf half juni tot augustus, herfstframbozen kan je plukken vanaf half augustus tot aan de eerste nachtvorst (einde oktober).
Houd frambozen niet onder de kraan. De framboos stoot water af, maar van binnen nemen ze water op waardoor de frambozen waterig gaan smaken. Als je frambozen vies zijn, veeg ze dan met een kwastje of keukenpapiertje schoon en verwijder eventuele blaadjes of steeltjes. Frambozen hoeven niet gewassen te worden!
Ze hebben een samentrekkende werking en zouden heilzaam zijn – vooral wanneer ze tijdens de bloei zijn geplukt – bij ooginfecties.
Kwekers telen frambozen vaak alleen maar voor erbij, en dan liefst buiten het seizoen, in mei en oktober, zodat de prijs hoog is. Terwijl de markt juist overspoeld zou moeten worden door frambozen, dan wordt de prijs vanzelf lager. Bovendien zijn frambozen ontzettend gezond, dus zouden ze juist gepromoot moeten worden.
De framboos (Rubus idaeus) is een plant uit de rozenfamilie (Rosaceae). De soort behoort evenals de gewone braam (Rubus fruticosus) tot het geslacht Rubus. Tot dit geslacht behoren meer dan zeshonderd soorten.
Frambozen worden grofweg opgedeeld in twee grote groepen. De zomer- en de herfstframbozen. De naam slaat op het seizoen waarin ze van nature frambozen produceren. Zomerframbozen in de zomer (juni-juli), herfstframbozen vanaf de late zomer tot de diepe herfst (vanaf 15 augustus tot november).
Dit zijn een soort piepkleine witte wormpjes. Wanneer je deze tegenkomt in je framboos, gooi je alle aangetaste vruchten in de kliko. Gooi ze niet op de grond want uit iedere larf groeit weer een nieuwe frambooskever en dan heb je er volgend jaar weer last van.
Daarbij zijn ze rijk aan vezels, waardoor het eten van frambozen je lang verzadigd houdt. Let wel op: Frambozen bevatten fruitsuikers (fructose). Wanneer je te veel fruitsuikers binnenkrijgt, zal dit het afvallen tegenwerken. Probeer jezelf daarom te beperken tot maximaal twee porties per dag.
Frambozen zijn tot de 'nok' toe gevuld met vitamine C: 25 mg per 100 gram frambozen! Eet een schaaltje frambozen en je hebt ruim de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C binnen. Deze vitamine is onder andere goed voor de weerstand, zorgt voor sterke botten en tanden en bevordert het zenuwstelsel.
Er zijn zomerframbozen en herfstframbozen. Bij de zomerframbozen verschijnen de vruchten in juni-juli, bij de herfstframbozen vanaf eind augustus tot in oktober. Als u een zomerframboos en een herfstframboos plant kunt u maanden achtereen frambozen plukken. U kunt tot in april frambozenstruiken planten.
Als je die tweejarige stengels niet wegsnoeit, zullen de zijtakken zich elk jaar opnieuw vertakken en ontstaat er een enorme wirwar. Omdat de takken weinig licht krijgen, worden de vruchten ook kleiner. Houd je plant dus in model en snoei jaarlijks na de oogst alle vruchtstengels weg.
Het is eind november en tijd om de frambozen te snoeien. En als je herfstframbozen, zoals we ze vaak noemen, goed snoeit, dan kun je in twee periodes oogsten.
Om frambozen op te kunnen binden, is het belangrijk dat je stevige palen gebruikt met een minimale hoogte van 150 centimeter. Waar je ook rekening mee moet houden, is dat de palen moeten beschikken over ooghaken. Hiermee kun je de draden bevestigen, zodat je ze stevig kunt spannen.
Gebruik schoon- en scherp snoeigereedschap en knip de rijpe frambozen af. De vruchten groeien op nieuw hout. Deze stengels zullen na het oogsten afsterven, en worden vervangen door nieuwe stengels uit de grond. Van een frambozenplant kun je 500 gram tot 1 kilogram oogsten.
Soorten frambozen
De twee belangrijkste hoofdcategorieën zijn de herfst en de zomerframbozen. De zomerframboos geeft vruchten aan tweejarig hout terwijl de herfstframboos rijpt aan eenjarig hout. Een sterke zomerframboos is de 'Malling Promise' die een goede productie heeft en lekker zoete vruchten.
Frambozen zijn zoet en lekker sappig. Je kunt frambozen zo uit het vuistje eten, maar ook mengen met ander zachtfruit. Frambozen zijn lekker in sorbets, soufflés, jams, geleien, gebaksvullingen en azijnsoorten. En natuurlijk ook in salades of als vruchtje op een heerlijke ijscoupe.
Frambozen kan u beter ook geen (of heel weinig) kalk geven. Frambozenplanten houden van lichtzure grond. Ook champost kan u beter NIET geven aan frambozen. KALKMINNENDE PLANTEN DIE VAN EXTRA KALK HOUDEN.
Frambozen zijn erg gezond en bevatten verschillende vitaminen en vooral mineralen. Er zit veel vitamine C in. 240 gram framboos is genoeg voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Dit is natuurlijk wel een grote hoeveelheid die je niet snel haalt.
Nee. Volgens Marianne Gravely, informatiespecialist voedselveiligheid bij het Ministerie van Landbouw in de VS, kan het eten van schimmel geen kwaad. Voor mensen met een gevoelige darm ligt dat wel anders: zij hebben kans op misselijkheid.