Je kunt natuurlijk ook een wasbol gebruiken. Hierbij vul je de bol zelf met wasmiddel of waspoeder en zit het wasmiddel of waspoeder direct in de trommel. Maar let op dat je dit alleen doet als je enkel een hoofdwasprogramma draait.
Wasmiddel doe je altijd in het grootste bakje dat geen plastic klepje heeft. Dit bakje is aangeduid met hoofdwas, nummer 2, II, een tobbe met twee streepjes, wash of laundry detergent.
Een wasbol is niet nodig. Je kunt het wasmiddel (ook vloeibaar wasmiddel) gewoon in het daarvoor bedoelde laatje / vakje doen en dan op de normale manier je was draaien.
Je gebruikt waspoeder voor alle temperaturen, maar het lost het beste op in heet water. Als de temperatuur te laag is, lost niet al het poeder op en blijft dit achter in je wasmachine en op je wasgoed.
Conclusie: voor wassen op lage temperaturen kun je beter vloeibaar wasmiddel gebruiken omdat dit sneller oplost. Op hogere temperaturen is waspoeder weer fijner in gebruik. Geen van de twee is dus op alle vlakken de beste keuze, maar het is wel slim om de twee middelen af te wisselen.
Hoeveelheid wasgoed
Dan weet je precies welke hoeveelheid wasmiddel je nodig hebt. Wasmiddelen voor bonte en witte was baseren het advies vaak op 4 tot 5 kg. Fijnwas-middelen op 2,5 kg. Het gaat dan over het gewicht van het wasgoed dat je in de machine stopt, niet over de capaciteit van de wasmachine zelf.
Het hangt namelijk af van het soort was dat je draait. Voor de witte was levert waspoeder vaak het beste resultaat, maar vloeibaar wasmiddel (zoals pods) houdt kleuren het mooist en werkt meestal beter tegen vlekken. Het nadeel van waspoeder is dat er vaak klonten en resten in het bakje van je wasmachine achterblijven.
Vaak kun je bij je fabrikant of bij een wasmiddelmerk een gratis wasbol aanvragen. Deze bollen zijn vaak niet geschikt om mee te draaien met de was, maar alleen om te doseren voor de doseerlade.
Uit de meest recente test op bonte was kwam Ariel Kleur & Stijl poeder het beste uit de test. Dit wasmiddel is het beste in het wegwassen van vlekken en voorkomen van vergrauwing. Ook houdt dit middel kleuren lang mooi. Wel blijven er resten achter op de kleding.
Wasmiddel zorgt er namelijk voor dat vlekken uit je kleding verdwijnen en nare luchtjes weggaan. Dus zolang jij geen kledingstukken hebt waarbij dit echt nodig is, dan kun je zeker een keertje een wasje draaien zonder wasmiddel toe te voegen. Sterker nog: het kan zelfs goed voor je wasmachine zijn.
Gebruik wasballen
Stop de kleding, samen met de wasbal in de wasmachine. Het is niet nodig daar waspoeder of wasmiddel aan toe te voegen.
Op Plasticflessenshop.nl is het wasbol aanvragen zo gedaan en u zit niet meteen gebonden aan een hoge oplage. Wilt u slechts één of twee stuks kopen dan kan dat bij ons. Maar u kunt ook kiezen voor extreem grote hoeveelheden zoals bijvoorbeeld 5.000 stuks.
Waarom capsules gebruiken voor de was? Het gebruik van wasmiddel capsules voor het wassen van kleding wordt aangeraden, omdat ze eenvoudig en handig zijn in gebruik. Capsules zorgen ervoor dat je zelf niet hoeft te doseren en niet hoeft te bepalen hoeveel wasmiddel nodig is per wasbeurt.
Als er waspoeder is achtergebleven in het doseerlaatje, kan dat komen doordat u vochtig of klonterig wasmiddel heeft gebruikt. Een andere oorzaak kan zijn dat de waterkraan niet helemaal open is gedraaid, waardoor het water niet krachtig genoeg door de lade stroomt om al het poeder 'mee te nemen'.
De verschillende vakjes hebben elk een markering: I voor voorwas, II voor hoofdwas en een ster of bloem voor wasverzachter.
Als je wasmachine niet waterpas staat, kan dit een waterdoorvoerprobleem veroorzaken, waardoor je een wasverzachterlade vol water krijgt. Gebruik een waterpasmeter (of download een waterpasapp) om vast te stellen of de voor- en achterkant, evenals de linker- en rechterkant van je wasmachine waterpas staan.
Je gebruikt te weinig wasmiddel. Door te weinig wasmiddel te gebruiken zal je kleding niet schoon worden en dat kan de reden zijn dat het niet fris ruikt. Je wasmachine is niet schoon. Na verloop van tijd vervuilt je wasmachine.
De Consumentenbond heeft weer wasmiddel getest en de grote winnaar gekozen. Het wasmiddel voor bonte was van Lidl is door de Consumentenbond als Beste Koop uit de test voor bontwasmiddelen gekomen. Formil Ultra Plus Color in poedervorm eindigde als tweede van in totaal 32 geteste bontwasmiddelen.
Voor het reinigen van een wasmachine met hardnekkige vetluis, draai je twee wassen op 90 graden met oude theedoeken. Gebruik hierbij een paar vaatwastabletten, of een handje soda of waspoeder voor de witte was. Je kunt ook een wasmachinereiniger gebruiken. Wasmachinereiniger vind je bij de wasmachine-accessoires.
Hierbij vul je de bol zelf met wasmiddel of waspoeder en zit het wasmiddel of waspoeder direct in de trommel. Maar let op dat je dit alleen doet als je enkel een hoofdwasprogramma draait. Wasverzachter kan je zo namelijk niet gebruiken, want dan spoelt het direct met de hoofdwas weg.
Zo gebruikt je een doseerbol als hulpmiddel bij een juiste dosering wasmiddel. Deze wasbal kun je direct in de trommel leggen, waardoor nare geurtjes sneller verdwijnen. Kies bijvoorbeeld voor een eco egg. Daarnaast bestaan er drogerballen.
Dit wordt ook wel vetluis genoemd. Vetluis ontstaat als wasgoed met veel vetvlekken op een te lage temperatuur en met te weinig wasmiddel wordt gewassen. Vetluis is een zeepbacterie die strepen op wasgoed voeroorzaakt en de wasmachine vervuilt.
Te weinig wasmiddel gebruiken kan zorgen voor verkleuring van je kleding en het intrekken van vlekken, doordat ze niet op tijd verwijderd worden. Heel vervelend, maar nog niet zo vervelend als te véél wasmiddel gebruiken.
Optimaal gebruik maken van je wasmachine: 'Te veel wasmiddel kan je kleding beschadigen' Ook al zitten er wel tien op, we gebruiken doorgaans maar één of twee programma's op onze wasmachine. Met deze tips haal je meer uit je apparaat.
Deze pods zijn niet voorzien van wasverzachter, als je wasverzachter wilt gebruiken dan kun je die gewoon gebruiken naast het gebruik van de capsules en dus wasverzachter kopen.