Uponor/unipe mag geperst in de muur.
Uponor RTM is een beproefd systeem en mag in beton gestort worden.
Uponor MLC Thermo 6 mm wordt geleverd met 6 mm isolatie voor warmtebehoud en tegen vorst als de leiding buiten in de grond wordt gelegd.
Het buigen van de buis kan op meerdere manieren worden gedaan, bijvoorbeeld met de hand, machinaal of met een veer. De meest voorkomende manier is het toepassen van een binnen- of buitenveer. Door de veer aan te brengen op de plaats van de te maken bocht, buigt men met de hand een bocht in de buis.
Leg de leidingen in de muur in een mantelbuis, dat vangt uitzetting en krimp op en voorkomt eventuele schade aan tegel- of stucwerk. Bij het leidingwerk dat in het zicht blijft, zijn knelfittingen handig. Ook voor het bevestigen van de waterleiding wat tips.
Een flexibele kunststof waterleiding is, zoals het woord al aangeeft, zeer flexibel. Voor de aanleg van leidingen in muren is daarom een meerlagenbuis een betere en makkelijkere optie. Werken in bochten is heel eenvoudig met flexibele kunststof leidingen.
Wanneer je de buis in de grond wilt leggen, graaf je een geul van minimaal 30-35 cm diep. Maak daarbij de eventuele graszoden voorzichtig los van de grond zodat je ze goed terug kunt plaatsen. Wil je de waterleiding tegen vorst beschermen dan dien je de geul minimaal 80 cm diep te graven.
De in Uponor Ecoflex Supra PLUS-leiding geïntegreerde vorstbeschermingskabel garandeert het vorstvrije transport van drinkwater, ook in gure klimatologische omgevingen met temperaturen tot ver onder nul graden.
Uponor Uni Pipe PLUS is de unieke meerlagen composietleiding zonder lasnaad. Er kunnen bij de montage veel richtingsveranderingen door bochten in de leiding worden gerealiseerd, door de buigradius die tot 40 % kleiner is ten opzichte van conventionele meerlagenleidingen.
Uponor moet met de Uponor persbek geperst worden en dit is het UP contour (bij de kleinere maten).
Uponor S-Press overgangskoppeling 16-15 is geschikt voor het aansluiten van flexibele leiding 16 mm naar 15 mm RK of CV buis. Is geschikt voor Viega naar Uponor.
De wachtbuizen vertrekken vanaf de aansluitbocht en eindigen onder elkaar aan de rooilijn. Ze worden lood- recht op de rooilijn geplaatst op een minimum diepte van 600 mm (gemeten vanaf de bovenkant van de buis tot het maaiveld).
Graaf de mantelbuis in de grond op ongeveer 60 centimeter diepte. Probeer de mantelbuis niet in te strakke bochten te leggen. Hoe flauwer de bochten, hoe gemakkelijker de kabel of slang er doorheen getrokken kan worden. Een mantelbuis wordt standaard geleverd met een dun nylon draadje in de buis.
Uponor is een naam van een leidingsysteemfabrikant die leidingen produceert voor installateurs. De bekende leiding die deze fabrikant maakt bestaat uit meerdere lagen materiaal. In de leiding worden de voordelen van kunststof en metaal met elkaar verenigd. De leidingen van Uponor worden ook wel flexibele buis genoemd.
De Uponor MLC-meerlagenleiding voor drinkwater- installaties, radiatoraansluitingen en ventilator- convectoren kan ook met isolatie worden besteld (tot 25 mm).
Bij een normaal woonhuis wordt vaak alleen 25 en 16mm gebruikt. De laatste twee radiatoren aftakken van de 25mm de rest rechtstreeks van de hoofdleiding. Hoeveel radiatoren je aan kunt sluiten is vooral afhankelijk van de capaciteit van de radiatoren.
In de sanitair winkel raden ze toch een diameter aan van 20 mm als het een grote regendouche is.
Hoofdleiding = diameter 22 mm. Aftakking van de hoofdleiding = diameter 15 mm. Douche-, bad– en keukenkraan = diameter 15 mm. Toilet, toiletkraan en wastafelkraan = diameter 12 mm.
Algemeen. De meerlagenbuizen van Henco, Multitubo en Pipelife Radopress zijn allemaal van hoogwaardige kwaliteit en geschikt voor zowel drinkwater als CV-water. De buizen zijn dan ook allemaal voorzien van het Kiwa keurmerk.
Zorg voor een geïsoleerde en tochtdichte ruimte waar de hoofdkraan (water) en watermeter zich bevinden. Ga de watermeter en waterleiding isoleren met bijvoorbeeld een deken of verwarmingslint. Laat kwetsbare, slecht geïsoleerde leidingen leeg en sluit ze af. Denk aan de buitenkraan en leidingen in de tuin.
Is er geen wind, dan is de grens ergens tussen -4 en -5 graden, binnen een dag. Zit er nog helemaal geen vorst in de grond, dan kan het enkele dagen duren. Zit de leiding tegen een verwarmd woonhuis, dan kan het nog langer duren. De officiele vorstgrens die met leidingen wordt aangehouden is 60 cm.
Bij een hoog waterverbruik zoals een stortdouche gebruik je 22mm (koperen buis) of 20mm (meerlagenbuis). Voor aftakkingen naar een toilet- of wastafelkraan gebruik je een leiding met een diameter van 12mm (koperen buis) of 16mm (meerlagenbuis).
De leidingsbuizen lopen meestal hoog aan de muur dichtbij het plafond. Daar zitten dan ook de lasdozen. In de lasdozen worden de draden doorverbonden of gesplitst met behulp van lasklemmen of lasdoppen. Elke schakelaar wordt vanuit een lasdoos met een bruine fasedraad en een zwarte schakeldraad voorzien.
Met een speciale leidingzoeker kun je de muur controleren op de aanwezigheid van buizen. Het apparaat maakt geen onderscheid tussen het type buizen en kan zelfs stalen constructies oppikken. Als de muur gewapend is zal de zoeker dus constant af gaan en is het lastig te bepalen waar de waterleiding nou eigenlijk zit.