Een gouden raad: bewaar je brood niet in de koelkast, want daarin veroudert het veel sneller! Het zetmeel in brood laat water los tussen -5°C en +5°C, waardoor het brood uitdroogt. Stokbrood en pistolets zijn moeilijk te bewaren. In een plastic zak word de korst snel zacht.
Stokbrood is versgebakken echt het lekkerst, dan is de korst namelijk heerlijk knapperig. Dit brood wordt snel wat taaier en daarom is het lastig om het goed te bewaren. Net als bij ander brood met een knapperige korst, kun je stokbrood bewaren in een papieren zak, katoenen broodzak of schone theedoek.
Een stokbrood moet idealiter niet in de koelkast worden bewaard , omdat het stokbrood sneller uitdroogt en muf wordt dan bij kamertemperatuur. Als u een stokbrood moet bewaren in de koelkast (bijvoorbeeld vanwege een gebrek aan opslagruimte in de voorraadkast of zeer warme, vochtige kameromstandigheden), blijft het stokbrood doorgaans slechts ongeveer een dag goed voordat het muf wordt.
2. Stokbroden zijn niet geschikt om te bewaren, ze moeten worden opgegeten op de dag dat ze gebakken worden. Mocht je het toch niet kunnen laten, stop ze dan goed luchtdicht verpakt in de vriezer.
Bewaar brood niet in de koelkast. Daarin veroudert het veel sneller. Zetmeel in brood laat water namelijk los tussen -5°C en +5°C, daardoor droogt het brood uit. Brood dat je voor langere tijd wilt bewaren, kun je het best invriezen.
De reden waarom een koelkast slecht is voor brood: Wanneer brood in een koude (maar boven het vriespunt) omgeving wordt bewaard, vindt deze herkristallisatie en dus het oudbakken worden veel sneller plaats dan bij warmere temperaturen .
Bewaarplek. Bewaar je brood op een donkere plek, afgesloten van de buitenlucht maar met genoeg ruimte om te ademen. De voorkeur ligt bij een schone broodtrommel zonder kruimels of condens.
Toch gaat er niets boven een dagvers gebakken brood, dat meteen wordt opgegeten. Wie er geen bezwaar tegen heeft dat het brood wat droger wordt, kan het wel een week bewaren. Maar na drie dagen neemt de smaak en de malsheid van het brood af. De voedingswaarde van oud brood neemt overigens niet af.
Tips voor een heerlijk stokbrood
Zet een bakje of ovenschaal met water op de bodem van je oven. Zo zorgt de stoom ervoor dat je korst van je brood lekker knapperig wordt. Je merkt het misschien ook als je broodjes afbakt in de oven: wanneer je ze besprenkelt met water worden ze veel knapperiger.
Stokbrood of harde broodjes verliezen snel hun lekkere krokantheid. Een tip is om ze opnieuw op te warmen in de oven! Maak het brood een beetje nat, schuif het 5 minuten in een voorverwarmde (200 °C) oven en het brood heeft weer een lekkere krokante korst.
Een gouden raad: bewaar je brood niet in de koelkast, want daarin veroudert het veel sneller! Het zetmeel in brood laat water los tussen -5°C en +5°C, waardoor het brood uitdroogt. Stokbrood en pistolets zijn moeilijk te bewaren. In een plastic zak word de korst snel zacht.
Kneed het deeg 2 minuten snel. Het doel is om ervoor te zorgen dat het deeg glad is en alle ingrediënten goed zijn opgenomen. De gluten en de sterkte van het deeg ontwikkelen zich tijdens de bulkfermentatiefase. Dek af en zet 12-18 uur in de koelkast.
Als je een stokbrood in de vriezer stopt en daarna laat ontdooien, is hij zijn knapperige, krokante korst kwijt. Heb je te veel stokbrood gekocht en wil je toch wat invriezen, verwarm het dan na het ontdooien even in de oven of broodrooster.
Voorkom dat je brood uitdroogt door het twee dagen bij kamertemperatuur in aluminiumfolie te wikkelen. De korst kan zachter worden, maar je kunt hem gemakkelijk weer krokant maken in een broodrooster of in de oven.
Brood bewaren
Het papier absorbeert het vocht en het plastic zorgt ervoor dat het brood minder wordt blootgesteld aan lucht. Waardoor het minder snel uitdroogt en oud wordt. Bewaar brood bij voorkeur in een broodtrommel, op een droge, donkere plaats op kamertemperatuur. De vriezer is ook een goede optie.
De beste manier om zelfgebakken brood een krokante korst te geven, is je brood bakken in een Dutch Oven. De gietijzeren pot vangt het verdampte water uit het brood op en zet het om in stoom. Zet de lege pot in de oven terwijl deze opwarmt. Sprenkel wat water over je ongebakken brood.
Eet stokbrood altijd dezelfde dag op. Bewaar het op kamertemperatuur - een warme plaats - niet in een koele kelder of keuken. Is het toch niet zo knapperig meer..... Dan even de oven op 190 graden voorverwarmen.
Wanneer u klaar bent met het bakken van het brood, zet u de oven uit en haalt u het brood uit de bakplaat/steen en legt u het op ovenrekken. Plaats het brood vervolgens direct terug in de oven om het 40-60 minuten te laten afkoelen . Houd de ovendeur op een kier.
Overigens kun je veel meer dan 12 sneetjes uit een stokbrood halen, dus een klein stokbroodje zou hier prima volstaan.
Onze stokbroden worden elke dag vers gebakken uit natuurlijke grondstoffen en bereid met een eigen desem. Lekker krokant en vol van smaak. Bewaaradvies: Om het stokbrood een dag later te consumeren adviseren wij om het te bewaren in een afgesloten zak.
Bewaar brood niet in de koelkast. Daarin veroudert het veel sneller. Zetmeel in brood laat water namelijk los tussen -5°C en +5°C, daardoor droogt het brood uit.
Ja. Vers brood, heel of gesneden, kan probleemloos worden ingevroren en enkele maanden lang worden bewaard in de diepvries. Zorg er wel voor dat het brood goed verpakt is, in een goed gesloten papieren broodzak of in een plastic diepvrieszak.
Gekoeld brood heeft echter minder kans op schimmel. 2 Hoewel je ambachtelijke varianten, zoals zuurdesembrood, aardappelbrood, roggebrood of bruinbrood, absoluut niet in de koelkast moet bewaren, is het gesneden sandwichbrood uit de winkel over het algemeen prima. Het kan tot twee weken gekoeld bewaard worden en verliest niet zoveel smaak.
Brood blijft 2 tot 4 dagen goed in je keukenkastje. In de koelkast wordt het sneller oud. Brood blijft langer vers in een afgesloten broodzak in een goed afsluitbare broodtrommel.
Croutons zijn bijvoorbeeld heel makkelijk in te vriezen. Nadat je heerlijke croutons hebt gebakken van restjes oud brood, kun je ze met gemak nog een maand in de vriezer bewaren in een luchtdichte verpakking. Zo heb je altijd een extra crunch achter de hand voor in je soep of salade.