Stof en beschadiging van kabels zijn vaak de grote boosdoeners als het gaat om kortsluiting. En zeker een föhn, frituurpan en broodrooster zijn hier erg gevoelig voor. Voorkom kortsluiting door deze apparaten regelmatig schoon en stofvrij te maken.
Kortsluiting wordt vaak veroorzaakt door elektrische apparaten in uw woning. Indien het apparaat niets mankeert, werkt deze gewoon naar behoren. Wanneer er sprake is van een defect, ligt kortsluiting op de loer. De oorzaak zit hem vaak in de kabel(s) van een elektrisch apparaat, zoals het snoer van de stekker.
Elektrische apparaten grootste boosdoener
Ook computers, ventilatiesystemen, stekkerdozen en haarföhns kunnen snel kortsluiting veroorzaken als het apparaat niet stof- of watervrij is.
Stroomdraden hebben een isolatielaag die kan beschadigen door bijvoorbeeld water, warmte en stof. Als één of meer kabels elkaar raken (bijvoorbeeld omdat de isolatielaag stuk is) ontstaat er kortsluiting. Dan wordt de stroomsterkte te hoog, de draden te warm, en zo kan er brand ontstaan.
Bij een kortsluiting lijkt het alsof de dam breekt: de stroom krijgt vrije loop, ontmoet geen tegenstand en gedraagt zich als een woeste rivier. De stroomsterkte is enorm en veroorzaakt een verhitting van de draad. Het isolatiemateriaal kan zelfs smelten en vuur vatten, waardoor in het gebouw brand kan ontstaan.
Een kortsluiting voorkomen
Als je een stekker uit het stopcontact wilt halen, houd hem dan bijvoorbeeld altijd vast aan de stekker zelf, en trek niet aan de kabel. Leg geen kabels onder deuren of tapijten, want dan kan de kabel sneller slijten en gemakkelijker oververhit geraken.
Regelmatig komt het voor dat 'zware' apparaten de oorzaak zijn van kortsluiting. Zeker wanneer deze apparaten al behoorlijk oud zijn. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat uw wasmachine, droger, vaatwasser, oven, koelkast of diepvries oorzaak is van de kortsluiting.
Ook schade door kortsluiting of een te hoge spanning in het elektriciteitsnetwerk is verzekerd. Bijvoorbeeld wanneer brandschade aan je keuken ontstaat door kortsluiting in je waterkoker. Of als er scheuren in de muur komen als gevolg van een blikseminslag.
Als de stekker in het stopcontact zit, kan er een vonk ontstaan omdat het contactoppervlak niet voldoende is en er elektrische stroom komt. U kunt dus kleine beschadigde sporen op de stekker zien. Het is normaal. Als de vonken ernstiger zijn of als de uitlaat verkleurd en vervormd is, stop dan met het gebruik ervan.
Mogelijkheid 1: kapotte bedrading
Of een geur van smeulend plastic? Dan is de kans groot dat er problemen zijn met de bedrading achter de wandcontactdoos. Bij beschadiging of doorbranden van de bedrading, kan er kortsluiting ontstaan of kunnen de draden of het stopcontact zelf gaan smeulen.
Of er is een kortsluiting (die niet genoeg stroom trekt om eruit de stoppen door te doen slaan), of er zit ergens een slecht kontakt, waardoor vonken ontstaan. In beide gevallen is het resultaat dat om te beginnen dat de isolatie wegfikt, maar als je pech hebt, meer.
Algemeen. In de meterkast van uw huis bevindt zich de groepenkast waarin de aardlekschakelaar(s) en alle afgaande groepen (automaten)zitten. Hier hoort ook een groepenkaart bij aanwezig te zijn waar u op kunt zien welke groep welk gedeelte van het huis van energie voorziet en achter welke aardlekschakelaar deze zit.
Wanneer mensen blootgesteld worden aan water met een elektrische lading, kan dit dodelijke gevolgen hebben. Vocht is daarnaast één van de grootste oorzaken van een kortsluiting. Geregeld komt het voor dat de stroom in een woning uitgeschakeld wordt wanneer de elektra in aanraking komt met vocht.
Dit kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan bedrading versleten zijn, een stopcontact kortsluiting geven, de hoofdzekering kapot zijn of een algehele stroomstoring bij de aanbieder zijn.
Eigen gebrek is schade veroorzaakt door het product zelf. Door een natuurlijke eigenschap, slijtage of een slechte kwaliteit. Bijvoorbeeld als er kortsluiting in een cv-installatie of oude waterkoker ontstaat. De schade aan de cv-installatie of oude waterkoker is niet verzekerd, de gevolgschade wel.
Bij brand vergoedt de opstalverzekering de herbouw van je afgebrande koopwoning. Een inboedelverzekering vergoedt de schade aan je interieur en andere spullen.
Elke brandverzekering vergoedt de materiële schade die veroorzaakt wordt door brand, ontploffing, implosie, blikseminslag, aanslagen en arbeidsconflicten, aanbotsen door een dier, aanbotsen door een transportmiddel, vallen van een boom op het gebouw, storm, sneeuw- of ijsdruk op daken en hagel en natuurrampen.
Kortsluiting ontstaat doordat elektrische draden tegen elkaar aankomen. Vaak gebeurt dat als een kabel of apparaat beschadigd is geraakt. De stroomsterkte wordt dan heel groot en de draden hierdoor te warm. Er kan dan brand in je woning ontstaan.
Water kan ervoor zorgen dat de plus- en mindraden met elkaar in contact komen, met kortsluiting tot gevolg. Normaliter kan hierdoor zelfs brand ontstaan, maar gelukkig zijn woningen tegenwoordig voorzien van een aardlekschakelaar waardoor dat risico kleiner is geworden.
Stekkerdozen kunnen oververhit raken, en daardoor bepaalde stoffen laten ontbranden. De meeste mensen kennen de gevaren van stekkerdozen, weten dat het brandgevaar oplevert, maar halen de stekker niet uit het stopcontact.
De vier meest voorkomende oorzaken van brand in huis zijn: Elektrische apparaten. CV-ketel of meterkast. Koken op gas.
Terwijl de risico's eigenlijk alleen maar zijn toegenomen, geeft de gemiddelde MKB'er vreemd genoeg brandpreventie niet altijd de hoogste prioriteit. Uit kostenoverweging, maar ook vanuit gemakzucht.
Wasmachines en vaatwassers kunnen in brand vliegen door kortsluiting, omdat er teveel stof inzit, ze overbelast of te oud zijn. Installeer daarom een fireblocker aan de binnenkant van droger of wasmachine. Dit apparaatje geeft bij brand automatisch een blusmiddel af, waardoor het vuur dooft.