Maar kun je saffraan in Nederland kweken? Hoewel saffraan uit een droger en warmer klimaat komt, kun je het ook makkelijk in ons klimaat kweken. De krokusbollen zijn winterhard en kunnen temperaturen van wel -10°C overleven.
Saffraan zaaien en planten
Plant de bloembollen minimaal 5 tot maximaal 10 centimeter diep in de grond. Omdat je zo'n 100-150 krokussen nodig hebt voor slechts één gram saffraan, plant je het liefste een groot aantal bollen. Per vierkante meter kan je ongeveer 37 tot 52 saffraan planten laten groeien in de volle grond.
NAAM EN HERKOMST CROCUS SATIVUS
Deze krokus, die niet in het wild voorkomt, werd al in de oudheid geteeld. Uit deze krokus wordt saffraan gewonnen. De saffraankrokus wordt binnen Europa vooral in Griekenland en op kleine schaal in Spanje, Oostenrijk, Frankrijk, Italië, Turkije en op de Krim geteeld.
Voor 1 kg saffraan heeft men zo'n 180.000 bloemen nodig.
Het beste is om de gehele bloem te plukken als deze zich net geopend heeft. Als u alle bloemen verzameld heeft kunt u ze uitspreiden op bijvoorbeeld een dienblad of gewoon op tafel. Hierna trekt u voorzichtig de drie rode stampers uit de bloemen. De stampers zullen vooralsnog met hun uiteinden aan elkaar vast zitten.
Bovendien bloeit de bloem maar 8 dagen per jaar en gaat het vervolgens om het kruid van de stampers. Daar heeft iedere bloem er maar 3 van. En wil je gebruik maken van één gram saffraan? Dan heb je daar 150 saffraan krokussen voor nodig!
Saffraan komt van de stamper van een mooie paarse krokus die vooral groeit in Iran, maar ook in Marokko, Spanje, Griekenland en India.
Saffraan is duur
De belangrijkste reden waarom saffraan duurder is dan andere specerijen, is het feit dat het productieproces van deze specerij niet geautomatiseerd kan worden. Saffraan wordt gewonnen uit de draden / stigma's die zich in de bloemen van saffraan crocus of crocus sativus plant bevinden.
Saffraan is een krachtige antioxidant
Opmerkelijke saffraan-antioxidanten zijn onder andere crocin, crocetine en safranal. Crocine en crocetine kunnen antidepressieve eigenschappen hebben, hersencellen beschermen tegen progressieve schade, ontstekingen verbeteren , eetlust verminderen en helpen bij het afvallen.
Alle planten bloeien in een tijdspanne van één of twee weken. Ruwweg 150 bloemen samen brengen maar 1 g droge saffraan op; om 12 g gedroogde (of 72 g vochtige en vers geoogste) saffraan te produceren is 1 kg bloemen nodig; 0,45 kg levert 5,7 g gedroogde saffraan op.
Saffraan(extract) is zeer veilig in doseringen (20-200 mg/dag) die in humane studies zijn gebruikt. In een enkel geval kan het gebruik van saffraan gepaard gaan met nervositeit, misselijkheid of hoofdpijn.
Saffraan is een kruid afkomstig van de saffraankrokus. En de grootste productie saffraan komt uit Iran. De saffraankrokus is een bloem die enkel acht dagen per jaar bloeit. Het kruid komt van de stampers, waar elke bloem er maar drie van heeft.
Het eerste jaar kun je nog niet oogsten, maar in het 2e jaar heb je direct de meest vruchtbare opbrengst. Een krokusbol levert ≈5 jaar saffraan, en na het 4e jaar wordt de opbrengst steeds minder. De kwaliteit en opbrengst van saffraan is afhankelijk van de manier waarop je plant, omgeving en het klimaat.
Saffraan wordt gewonnen uit de bloem van de krokusplant (Crocus sativus). De saffraandraadjes zijn de gedroogde uiteindes van de stempels van de saffraanbloem. Iedere bloem bevat drie stempels die met de hand worden geoogst en gedroogd. Er zijn 150.000 bloemen nodig om een kilo saffraandraadjes te produceren.
Verstegen Saffraan heel bestellen | ah.nl.
Saffraan is het duurste specerij ter wereld.
Warm water test
Doe een beetje saffraan in kokend water en wacht 5 minuten. Als de kleur van de saffraandraadjes na 5 minuten niet wit wordt, geeft dit aan dat deze origineel is. Als dit in minder dan 5 minuten gebeurt, betekent dit dat de saffraan nep is.
Het wordt per gram aangeboden en verpakt in mooie potjes en doosjes. De prijs is ongeveer 3 euro per gram. Dat komt overeen met de prijs in Iran.
Door de arbeidsintensieve teelt is saffraan duurder dan goud. Voor een kilo gedroogde saffraan zijn zo'n 150.000 bloemen nodig. Toch wordt er volop mee gekookt. Het zit in heerlijke Spaanse paella, maar ook in risotto en andere gerechten.
Vanille is daarmee op saffraan na de duurste specerij ter wereld en wordt inmiddels, naast koffie, steenkool en olie, het zwarte goud genoemd.
De exclusieve Japanse paddenstoel die matsutake heet is de duurste groente ter wereld en dat is niet voor niets. Deze luxueuze champignon wordt door velen gezien als magisch en is over de gehele wereld zeer gewild.
Het wordt gebruikt om gerechten te kleuren (en smaak te geven), zoals visgerechten, groentes, maar vooral rijst. In de Nederlandse keuken wordt saffraan gebruikt in drop en thee en in de Aziatische keuken in marinades. Verder geeft het smaak aan tabak, dranken, medicijnen en snoepjes.
Saffraan thee (puur!)
500 ml kokend water0,05 gram saffraandraadjes (10-15 stampers) Een halve liter water koken. Doe de water in een kan of in 2 mokken.
Zorg dat je de uitgebloeide bloembollen in je gazon niet te snel afmaait. Laat ze ongestoord de voedselvoorraad op peil brengen voor een volgende bloei. Als de zaden rijp zijn, zaaien ze zich volgend voorjaar rijkelijk uit. Maai je ze te vroeg af, dan kan dat dus ook een oorzaak zijn van minder bloeiende krokussen.