Het antwoord hierop is: Ja, PIR platen zijn vochtbestendig. Omdat PIR is opgebouwd uit een gesloten cellenstructuur, kan het materiaal geen vocht opnemen. Water kan simpelweg niet door deze cellen heen dringen en blijft dus aan de oppervlakte liggen.
Wie met glaswol isoleert, kan alvast gerust zijn, want glaswolisolatie is waterafstotend. De vezels van minerale wol werken ongeveer als de veren van een eend: hun oppervlakte is zo klein dat ze geen watermoleculen kunnen opnemen en ze zelfs afstoten.
PIR platen kunnen goed tegen vocht, dus ook regen is geen enkel probleem. De vormvastheid van PIR isolatie is een goede eigenschap van dit isolatiemateriaal. Omdat het een sterke, geperste materiaalsoort is, is het drukvast en kunt u er gewoon op lopen.
Het is een sterk en compact materiaal dat drukvast en makkelijk beloopbaar is. Bovendien krimpen PIR platen niet, in tegenstelling tot sommige andere isolatiematerialen. Daarbij zijn PIR-platen weersbestendig. Dat betekent dat regen, vorst en tropische hitte geen invloed hebben op PIR.
PIR platen zijn licht, stevig en vaak voorzien van een dampdichte laag, waardoor je bij bevestiging geen dampscherm of folie nodig hebt. PIR platen worden vaak gebruik bij het isoleren van hellende daken, vloeren, spouwmuren en platte daken.
Dikte PUR / PIR (stijve platen of schuim)
Om een minimale Rd waarde van 3.5 te bereiken kun je volstaan met een laagdikte van slechts 9 tot 11 centimeter. Bij een Rd waarde van 4.5 heb je een laagdikte van 12 tot 14 centimeter nodig.
PIR heeft als voordeel over een hoge isolatiewaarde te beschikken. Bovendien is de dikte beperkt, zodat er minder ruimteverlies ontstaat. De isolatiewaarde bevindt zich tussen de lambdawaarde 0,019 en 0,027. Het unieke is dat de PIR-platen realtief dun zijn, maar de isolatiewaarde dus erg hoog.
PIR verschilt van PUR door een hogere isolatiewaarde en een grotere brandveiligheid (vooral op het gebied van ontwikkeling van rookgassen). Daarnaast biedt PIR een betere dimensionale stabiliteit en een verhoogde drukvastheid. De milieuimpact van beide isolatiestoffen zijn hetzelfde.
Het grote verschil tussen PIR en EPS is de prijs en de isolatiewaarde. De isolatiewaarde van PIR is een stuk hoger, waardoor u dunner kunt isoleren. EPS heeft als voordeel dat het goedkoper is, maar het nadeel dat u dikker moet isoleren voor een goede isolatiewaarde dan met PIR.
Met een isolatiewaarde van 0,023-0,026 W/Mk scoort het erg goed. PIR isolatieplaten laten plaatsen? Dan schakel je best een specialist in. Deze kan de isolatieplaten correct plaatsen zodat je geniet van een optimale isolatie.
PIR-isolatie is ook bestand tegen vocht, wat betekent dat het niet zal rotten of schimmelen. Een ander voordeel van drukvast isolatiemateriaal is dat het een lange levensduur heeft en geen onderhoud vereist. Het is ook brandveilig en kan worden gebruikt in zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten.
Als het isolatiemateriaal vochtig wordt kan de isolatiewaarde snel teruglopen. Een materiaal met een open structuur, zoals glas- en steenwol, is hier gevoeliger voor dan een gesloten kunststofschuim, zoals EPS of PUR. Ook zal de verwerking van een nat en slap materiaal de prestaties negatief beïnvloeden.
Deze PIR platen zijn aan twee zijden bekleed met een aluminium cachering. Deze toplaag beschermt de PIR tegen vocht en zorgt voor een hogere isolatiewaarde. Dit komt doordat aluminium reflecteert.
Daarbij moeten er isolatiematerialen gebruikt worden die damp-open zijn en het vocht goed kunnen transporteren. Denk hierbij aan vezelrijke isolatie, zoals vlas, hennep, houtvezel, papier, katoen of schapenwol.
Bij buitengevelisolatie kiest een specialist doorgaans voor kunststof isolatieplaten (PUR, XPS, …). Die zijn ongevoelig voor vocht en halen zelfs bij een geringe dikte een hoge isolatiewaarde. Zo nemen de isolatie en de nieuwe gevelafwerking niet te veel ruimte in aan de buitenkant van je woning.
Een verschil tussen glaswol en steenwol is bijvoorbeeld dat steenwol iets beter tegen vocht kan dan glaswol.
Bij normale blootstelling aan water of vocht is EPS isolatiemateriaal waterbestendig. EPS neemt namelijk geen vocht op.
De isolatieplaten -gemaakt van Resol of PIR- bevatten dampopen eigenschappen en zorgen er zo voor dat de houten constructie blijft ademen. Er is dus geen risico op ophoping van condensatie.
Toch zijn er belangrijke verschillen. Allereerst zijn EPS en XPS polystyreen: EPS (ook bekend als piepschuim) is geëxpandeerd polystyreen, XPS is geëxtrudeerd polystyreen. PIR is daarentegen polyisocyanuraat. Waar XPS een hogere druksterkte heeft en vooral vochtbestendig is, is PIR de kampioen van de isolatiewaarde.
Voordelen en nadelen van PUR en PIR isolatie
Zowel PIR als PUR isolatieplaten kennen een aluminium cachering die dienst doet als dampscherm waardoor ze een luchtdicht geheel vormen wanneer de naden onderling worden afgeplakt. Een extra dampscherm is zodoende niet nodig.
EPS en PIR zijn niet geschikt voor de isolatie van een houten vloer zoals bij een betonvloer het geval is. Dit materiaal ademt namelijk niet en werkt het ontstaan van vocht en schimmel in de hand. Het isolatiemateriaal als glaswol, minerale wol of steenwol is eenvoudig te bevestigen. Bekijk steenwol.
PUR-PIR panelen isoleren bij dezelfde dikte ongeveer 30 % beter dan glaswol. Xentro technologie laat toe om zelfs een verschil tot 40 % te bekomen. Dit wil zeggen dat 10 cm glaswol, met lambda 0,032 W/mK, vervangen kan worden door 6 cm Eurowall Xentro of Eurofloor Xentro. Bij rotswol is dit verschil nog groter.
In grote lijnen draait het isoleren van uw woning om de vloer- of bodemisolatie, de spouwmuurisolatie en de dakisolatie. Hoewel alle drie deze isolatievormen belangrijk zijn om toe te passen levert de een wel een hoger rendement dan de ander. Van deze drie levert spouwmuurisolatie u het hoogste rendement.