Leefregels bij slapeloosheid
Koffiedrinken (tot een aantal uren) voor het naar bed gaan, kan van invloed zijn op het slaapritme. De cafeïne die in koffie zit, stimuleert het zenuwstelsel, de hartslag en de ademhaling. Ook in andere producten zoals thee, cola en cacao komt cafeïne voor.
- Drink water. Jezelf hydrateren kan de symptomen van een overdosis inperken en zorgt ervoor dat de cafeïne in je lichaam sneller afbreekt. - Eet voedingsmiddelen met magnesium of kalium, die de cafeïne neutraliseren. Bananen en groene bladgroenten kunnen het bibberen en beven van onder meer je handen verminderen.
Uit onderzoek is gebleken dat het piekniveau van cafeïne zich binnen 30 tot 60 minuten ná consumptie bevindt. Na het drinken van een kopje koffie profiteer je dus een halfuur tot een uur later maximaal van de gevolgen. Voordat de cafeïne volledig uit het lichaam verdwenen is, ben je al snel 6 uur verder.
Koffie en frisdrank drinken voordat men naar bed gaat, is een slecht idee vanwege de cafeïne die erin zit. Koffie en andere cafeïnehoudende dranken zijn vaak de oorzaak van slapeloosheid. Een kopje koffie werkt zo'n zes uur in ons lichaam, waardoor het lang duurt om de slaap te vatten.
Doe liever even iets dat u ontspant. Lees een goed boek of vul een kruiswoordraadsel in. En ga terug naar bed wanneer u weer slaperig bent. Grijp niet naar uw gsm of tablet, die houden u net langer wakker.
Je hersenen krijgen normaliter een signaal van het molecuul adenosine, wat je moe laat voelen door de hersenactiviteit te verlagen. Cafeïne blokkeert dit adenosinesignaal, waardoor de hersenen het slaapverwekkende gevoel niet meer ondervinden. Dit is het bekende energieke effect waar koffiedrinkers bij zweren.
Kan koffie echt zorgen dat je 's nachts wakker wordt of voorkomen dat je in slaap valt? Het duurt zo'n vier tot vijf uur voordat je lichaam de helft van de cafeïne in een kop koffie heeft afgebroken. Dus als je 's middags een kop koffie drinkt, houdt dit je waarschijnlijk tot in de avond wakker.
Drink bij voorkeur alleen koffie in de ochtend. Wil je toch graag nog een kopje in de middag, drink deze dan in ieder geval voor 15:00 uur. Als je voor 22:00 uur naar bed gaat kun je zelfs beter 14:00 aanhouden. Zo hou je minimaal 8 uur tussen je laatste kopje koffie en je slaaptijd.
De directeur van het Northumbria Centre for Sleep Research raadt aan om acht uur voor het slapengaan te stoppen met koffiedrinken. Ga je om 22u slapen, dan drink je dus je laatste kop koffie om 14u. Kruip je pas om 2u 's nachts onder de lakens, dan mag je tot 18u 's avonds genieten van een 'bakje troost'.
Voor mensen die vaak gestresst zijn, is het niet aan te raden om veel koffie te drinken. De onrust zal alleen maar toenemen. Ook mensen die regelmatig met paniekaanvallen te kampen hebben, kunnen de koffie beter laten staan. Het bevorderd namelijk de eerder beschreven rusteloosheid, duizeligheid, hartkloppingen enz.
Gezonde volwassenen kunnen gemiddeld gezien zonder problemen ongeveer 400 milligram (mg) cafeïne per dag binnenkrijgen. Voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven is het advies om niet meer dan 200 mg cafeïne op een dag te nemen.
Symptomen. Symptomen van een cafeïne-intoxicatie zijn o.m. misselijkheid, braken, hoofdpijn, hartkloppingen, agitatie, angst en bevingen. In zeldzame gevallen kan de intoxicatie leiden tot meer ernstige complicaties zoals hallucinaties en stuipen.
Te veel cafeïne kan leiden tot onder meer hoofdpijn, rusteloosheid, slaapproblemen, angstgevoelens, prikkelbaarheid, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen. Hoeveel cafeïne precies te veel is werkt voor per persoon verschillend: sommige mensen zijn er gevoeliger voor dan anderen.
Alle volkswijsheid ten spijt, koffie heeft geen invloed op de dronken of nuchtere toestand. Het alcoholpercentage in het lichaam blijft na het koffiedrinken hetzelfde. Men blijft dus even dronken of nuchter als daarvoor.
Geen koffie drinken voor het slapen
Gezonde volwassenen kunnen ongeveer 400 milligram cafeïne per dag innemen, zonder nadelige gevolgen. Het is overigens slim om de inname van cafeïne in de late middag en avond te beperken. Oftewel, je kan beter geen koffie drinken vlak voor het slapen.
Klachten die kunnen optreden door te veel cafeïne zijn: rusteloosheid, stress, angstgevoelens, prikkelbaarheid, hoofdpijn, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen. Het kan ook voor slaapproblemen zorgen. Verder kan cafeïne bij mensen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS) darmklachten verergeren.
Kan je 's avonds wel de slaap vatten, maar voel je je 's morgens opvallend alert? Dan ben ook jij niet immuun voor de effecten van cafeïne, die genetische immuniteit is slechts enkelen gegeven.
Hoewel velen een kop koffie bij het ontbijt nemen, hebben wij traditionele vaste tijdstippen voor koffie: de zogenaamde koffietijd. In Nederland ligt deze 's morgens tussen 9.00 en 10.00 uur, 's middags tussen 15.00 en 16.00 uur en 's avonds rond 20.00 uur.
Uit studies blijkt duidelijk dat het drinken van koffie beter is voor de gezondheid dan het drinken van suikerhoudende dranken zoals Red Bull.
Drink dan twee kopjes koffie met zo'n 100 mg cafeïne in de ochtend, en herhaal dit vier uur later. Slaap je over het algemeen goed, maar moet je nu – door een speciale gelegenheid – langer wakker blijven? Drink dan twee kopjes van dezelfde relatief 'flauwe' koffie als je aan je werk begint.
Wie regelmatig te veel cafeïne binnenkrijgt, kan last krijgen van rusteloosheid, angstgevoelens, prikkelbaarheid, hoofdpijn, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen. Te veel cafeïne kan het ook moeilijk maken om in slaap te vallen. Wat te veel is, verschilt sterk per persoon.
In koffie zit een kleine hoeveelheid van de stof acrylamide. Bij dierstudies is aangetoond dat acrylamide schadelijk is. Bij mensen kan een hogere inname van de stof mogelijk schadelijk zijn. Tijdens het roosteren van koffiebonen ontstaat acrylamide.
Binnen 30 minuten na het drinken van koffie wordt de cafeïne door de maag en dunne darm opgenomen en vervolgens door het lichaam verspreid. Een kopje koffie of een espresso na een maaltijd helpt niet om de maag leeg te maken, maar versnelt de spijsverteringsprocessen die erop volgen.