Je kunt tijdens de zwangerschap of na je bevalling niet goed uitplassen. Meestal gaat dit binnen enkele dagen tot weken vanzelf over. Met je verloskundig zorgverlener heb je afgesproken dat je tot die tijd je blaas zelf regelmatig gaat leegmaken. Dat kun je doen door een katheter in de plasbuis in te brengen.
Het is belangrijk dat je binnen 6 uur na de bevalling goed geplast hebt. Lukt het de eerste keer niet, blijf dan elk uur proberen en drink goed. Is het na 6 uur nog niet gelukt om zelf te plassen, bel ons dan, we komen dan je blaas leegmaken.
Meestal blijft de katheter zo'n drie tot vijf dagen zitten waarna die verwijderd wordt. Hoe ga je om met een verblijfskatheter? Een verblijfskatheter hoeft je niet te hinderen in je dagelijkse activiteiten of bij het verzorgen van de baby.
Een blaasontsteking in het kraambed kan vrijwel symptoomloos verlopen behoudens een temperatuurverhoging of zelfs koorts. Soms kunt u de volgende symptomen hebben: zeurende onderbuikspijn, pijn of een branderig gevoel bij het plassen en veel aandrang voelen om te plassen.
Laat tijdens het plassen lauwwarm water langs de hechtingen lopen. Dit kun je doen met een maatbeker of bidon. Zo wordt de urine verdund en voelt plassen minder branderig aan. Ook kun je zo je bekkenbodem beter ontspannen.
Na de bevalling mag u gewoon douchen. Zolang u nog bloedverlies heeft, mag u niet in bad. Ook mag u zolang u vloeit geen gebruik maken van tampons. Om infectie te voorkomen is het belangrijk om na het plassen even af te spoelen of te vegen met een nat washandje.
Neem rustig de tijd en probeer of het lukt. Probeer je ontlasting zacht te houden door steeds veel te drinken en vezelrijk te eten. Meestal komt de eerste ontlasting op de derde of vierde dag na de bevalling. Vaak vinden vrouwen het prettig om tijdens het poepen met een warme natte washand het perineum te steunen.
Het is ook volkomen normaal wanneer je 3-4 dagen na de bevalling nog niet hebt gepoept. Het moet allemaal weer op gang komen.
Het is belangrijk dat u het gebied rondom de wond goed schoon houdt door te spoelen met kraanwater. Dit doet u door minimaal twee keer per dag (en na elke ontlasting) het wondgebied schoon te sproeien met de douchekop en droog te deppen. Zorg dat u uw kraamverbanden regelmatig verschoont.
Het inbrengen van de katheter kan gevoelig of pijnlijk zijn. Ook kan het zijn dat u direct na het inbrengen van de katheter het gevoel heeft dat u moet plassen. Dat kan enkele dagen duren, maar geeft niet. De urine vloeit vanzelf weg via de katheter.
Bij harde ontlasting kunt u de neiging krijgen om te persen en als gevolg daarvan kan er urine langs de katheter lopen. Om uw ontlasting soepel te houden is het ook van belang om genoeg te drinken. De arts of verpleegkundige zal u vertellen of en wanneer de katheter verwisseld moet worden.
Poepen tijdens de bevalling is misschien iets waar je liever niet over praat, maar toch overkomt het 9 van de 10 vrouwen! Eigenlijk is het dus een heel normaal verschijnsel, en het is niet gek als het jou ook gebeurt.
De eerste keer ontlasting maken na de bevalling kan moeilijk zijn. De knip is vaak pijnlijk, de schaamstreek is gevoelig en u bent bang voor nog meer pijn. Hierdoor kunt u geneigd zijn om de ontlasting uit te stellen. Hou echter uw ontlasting niet op.
Spoelen na het plassen. Om infecties tegen te gaan, adviseren wij u om tijdens of na het plassen uw vagina en het gebied tussen de vagina en de anus te spoelen met (lauw) kraanwater. Het branderige gevoel dat u misschien heeft na een vaginale bevalling tijdens het plassen kan hierdoor verminderen.
De baarmoeder trekt na de bevalling krachtig samen om onnodig bloedverlies te voorkomen. Naweeën ontstaan ook vaak tijdens het geven van borstvoeding. Tegen de pijn van naweeën kunt u eventueel 2 tabletten Paracetamol à 500 mg innemen (max. 6 tabletten per 24 uur).
Klachten bij een verzakking
Bijvoorbeeld een zwaar gevoel in je vagina of onderin je buik, een zeurderig gevoel in je benen of liezen, lage rugklachten of het gevoel alsof er een bal tussen je binnen zit of het gevoel ergens op te zitten.
Om vochtophoping te voorkomen, wordt vaak gezegd een harde stoel te gebruiken om op te zitten. Het is beter voor je om op een zacht (dons)kussentje te zitten op de stoel. Het kussentje bolt dan wat op onder het perineum en ondersteunt je bekkenbodem en geeft zo tegendruk.
Ook de spieren daaronder zijn slapper geworden. Als je buik na je bevalling ineens een stuk leger is, veert je huid niet gelijk terug. Daardoor hebben de meeste bevallen vrouwen een lossere buikhuid. Je buik voelt slap aan, is rimpelig en rekt makkelijk mee als je hem vastpakt.
Naweeën zorgen ervoor dat je baarmoeder krimpt en na anderhalf of twee maanden weer haar normale omvang heeft. Je kraamverzorgende controleert elke dag de stand en grootte van je baarmoeder. Aan het eind van de kraamweek is je baarmoeder al flink gekrompen. Je kunt een paar dagen naweeën hebben.
Baarmoeder oude formaat
Na 6 weken is je baarmoeder weer terug in het formaat van voor de zwangerschap. De naweeën hebben hun werk goed gedaan.
Tijdens het ontzwangeren herstelt je lichaam hiervan. Hoe lang het herstel duurt verschilt per vrouw. De één voelt zich met twee maanden weer topfit, de ander kwakkelt nog een jaar door. Gemiddeld kost het acht tot twaalf weken om te ontzwangeren.
Uitscheuren houdt dus in dat er een scheurtje/ruptuur ontstaat tijdens de bevalling. Meestal is dit onschuldig, maar het kan ook erg vervelend en pijnlijk zijn.
Door het handmatig leegtrekken kunnen gerimpelde ballonrandjes (zie foto) ontstaan waardoor het uittrekken van de katheter gevoelig of pijnlijk kan zijn voor de patiënt.