Een werknemer kan steeds vragen om het werk aan te passen aan zijn gezondheidstoestand en-capaciteiten. Als werkgever bent u in principe niet verplicht om akkoord te gaan met zo'n voorstel tot progressief of aangepast werk.
Het doel van een progressieve werkhervatting is je re-integratie op de werkvloer. Voor een progressieve werkhervatting heb je toestemming nodig van de adviserend arts van de mutualiteit. Afhankelijk van het volume van je werkhervatting zal je uitkering worden aangepast.
Bij re-integratie kan de werkgever terug beroep doen op een competente medewerker die het reilen en zeilen van de organisatie kent. Je behoudt het recht op een uitkering van het ziekenfonds naast het inkomen van je werkgever. Moest je hervallen, dan kan je terug onmiddellijk beroep doen op je uitkering.
Bij de arbodienst kunnen bedrijven advies vragen over de inrichting van een gezonde werkplek voor een werknemer. Ook kan de werkgever de bedrijfsarts vragen om te beoordelen of de werknemer in staat is aangepast werk te doen.
De aanvraag moet gebeuren vóór je het werk deeltijds hervat. De werkdag na het indienen van je aanvraag, mag je hervatten. Een aanvraag doorsturen doe je in Mijn CM op www.cm.be/gedeeltelijke-werkhervatting. Je vult de aanvraag volledig digitaal in en krijgt een kopie van je aanvraag in pdf-formaat.
De adviserend arts geeft je de toelating om je activiteiten te hernemen gedurende 19 uur per week. Indien je deze activiteiten voltijds zou uitoefenen, zou je 38 uur per week werken.
Vanaf 1 januari 2018 worden de halve dagen in het kader van een progressieve werkhervatting, met toestemming van de adviserend geneesheer van de mutualiteit,gelijkgesteld voor de opbouw van de vakantierechten (vakantiegeld en vakantiedagen).
Weigert u als werkgever aangepast of progressief werk en gaat u over tot ontslag? Dan kan dit in bepaalde gevallen discriminatie of een kennelijk onredelijk ontslag zijn. Ga enkel over tot ontslag of weigering wanneer u kan aantonen dat dit om gegronde redenen gerechtvaardigd en noodzakelijk is voor uw onderneming.
Vertel je bedrijfsarts hoe je hoofd momenteel werkt en dat je niet in staat bent om over je problemen na te denken. Vertel hem ook wat je wél doet op gebied van bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen om je herstel te bevorderen.
Als er binnen het bedrijf van de werkgever geen passend werk voorhanden is, is de werkgever verplicht naar passend werk bij een andere werkgever te zoeken. Hiertegenover staat de verplichting van de werknemer op grond van art. 7:660a lid 1 sub c BW om passende arbeid te aanvaarden, als de werkgever dit aanbiedt.
Het medisch ontslag is een recht. Dit wil zeggen dat je werkgever het niet kan weigeren. Er is wel een procedure medisch ontslag die je dient te volgen.
De aanvraag gebeurt niet in de eerste zes maanden van de arbeidsongeschiktheid. De arbeidsongeschiktheid heeft een tijdelijk karakter.
Het initiatief voor een ontslag wegens medische overmacht gaat in principe uit van de werknemer zelf. Hij moet dit aantonen met een medisch attest van zijn behandelende arts dat duidelijk en letterlijk vermeldt dat de arbeidsovereenkomst definitief is en op de overeengekomen functie slaat.
Je werkgever mag een werknemer in arbeidsongeschiktheid op eender welk moment ontslaan. Hij moet echter kun- nen aantonen dat het ontslag niet aan de arbeidsongeschiktheid gelinkt is. Indien je werkgever beslist dat de opzegtermijn moet gepresteerd worden, dan gaat die in op de dag dat het werk wordt hervat.
Wanneer verplicht bedrijfsarts tot werken? Dat de bedrijfsarts verplicht tot werken komt nooit voor. Deze persoon heeft namelijk een adviserende rol. Hij of zij zal aan u als werkgever daarom aangeven of de werknemer wel of niet in staat is om te werken volgens de beoordeling.
En misschien dat we dan meteen ook het tweede grote misverstand kunnen tackelen: een burn-out kan je niet faken. Een getrainde professional prikt daar meteen doorheen en iemand met een burn-out wil dat ook helemaal niet faken, want wil niks liever als zijn werk gewoon blijven doen.
De bedrijfsarts geeft daarbij aan dat dit aangepaste werk aan bepaalde eisen moet voldoen. Zo moet de werknemer het staan en zitten kunnen afwisselen, mag hij geen zware dingen tillen en mag hij de werkzaamheden maximaal 4 uur per dag verrichten.
Samen met uw werkgever moet u er alles aan doen om snel weer aan het werk te gaan. U en uw werkgever moeten daarbij een aantal stappen volgen. Die stappen heten samen re-integratietraject. Een re-integratietraject duurt maximaal 104 weken.
De werknemer houdt zich aan de afspraken die gemaakt zijn in het Plan van Aanpak. De werknemer is beschikbaar voor controle bij hem thuis. De werknemer moet passende arbeid aanvaarden. De werknemer moet een opleiding volgen als de werkgever dat nodig acht in belang van de re-integratie.
Het recht op loon tijdens ziekte is (in de wet) niet gekoppeld aan gedeeltelijke werkhervatting. Pas op het moment dat de werknemer weer volledig is hersteld, en dus de bedongen arbeid in zijn volledige omvang kan verrichten, ontstaat voor de werknemer weer het recht op het volledige loon.
Je kan periodes van ziekte en invaliditeit gratis laten meetellen voor je pensioen (gelijkstelling). Hierdoor kan je een hoger pensioen krijgen.
WAT IS PROGRESSIEVE TEWERKSTELLING? Progressieve tewerkstelling laat personen die erkend zijn als arbeidsongeschikt (met minstens 50 % vermindering van het vermogen) toe om een aangepaste en/of gedeeltelijke tewerkstelling aan te vatten. De ziekte-uitkering wordt dan gecombineerd met het arbeidsinkomen.
De Geneeskundige raad voor invaliditeit (GRI) is een orgaan van onze Dienst voor uitkeringen en bestaat uit een Hoge commissie en haar Afdelingen. Haar leden zijn artsen en zij nemen beslissingen in individuele dossiers over arbeidsongeschiktheid.
De gedeeltelijke werkhervatting heeft tijdens de eerste twaalf maanden van uw arbeidsongeschiktheid dus geen gevolgen voor uw vakantierechten in het volgende jaar.