Heb jij ook een mestkever gezien? Niets aan de hand. De beestjes zien er met stekelige poten en zwarte pantsers misschien indrukwekkend uit, ze doen niets. Ze bijten en steken niet, ook hebben ze geen brandharen.
Torren zijn kevers, en kevers hebben kaken, ze kunnen bijten. Dat onderscheidt ze van andere insecten met zuigsnuiten, zoals wantsen. Kevers maken een volledige gedaanteverwisseling door (eitje, larve, pop, volwassen imago). Dat onderscheidt ze van wantsen.
De kortschildkever kan flink bijten
De stinkende kortschildkever is een van de bekendste bijtende kevers. Deze kever is donkerbruin tot zwart van kleur en kom je voornamelijk in de container of vuilnisbak tegen. Wanneer hij verstoord wordt dan steekt hij zijn staart in de lucht.
Een mestkever is zo sterk, dat hij meer dan 1000 keer zijn eigen gewicht kan trekken. Dat is hetzelfde als wanneer een mens van 70 kilogram 6 volgeladen dubbeldekkers zou trekken.
De kever wordt wel gegeten door insecteneters zoals vogels, muizen en vleermuizen.
Een mestkever maakt een bolletje mest en rolt dat naar het nest.
Mestkevers leven in de mest van verschillende dieren, vooral paarden- en koeienmest, enkele ook in vruchtbare aarde of in rottende plantenresten. Vooral wanneer mest over een groot gebied wordt verspreid, kunnen mestkevers zich massaal ontwikkelen. Mestkevers zijn erg nuttige insecten.
Voedsel. Mestkevers en met name de larven zijn in de regel planteneters die de mest eten van voornamelijk grotere zoogdieren zoals koeien en paarden. Sommige soorten hebben zich gespecialiseerd en leven uitsluitend van de uitwerpselen van bijvoorbeeld grote slakken.
Het sterkste insect ter wereld is een kever genaamd Onthophagus taurus. Dit concluderen wetenschappers na maanden onderzoek. De mestkever kan 1.141 keer zijn eigen lichaamsgewicht trekken. Dit komt overeen met een persoon van zeventig kilo die zes volle dubbeldekkerbussen – oftewel 80 ton – optilt.
De volwassen kevers zijn niet schadelijk en eten voornamelijk stuifmeel en nectar van bloemen. Het echte 'opruimers'. Ze eten de dode insecten, ingedroogde voedselresten en oude vogel-, wespen- of bijennesten op.
Als je wakker wordt met beten, heb je zeker en vast last van bedwantsen in de slaapkamer. Bedwantsen zijn niet de enige bijtende insecten die voorkomen in uw huis. Er is nog een groot aantal andere vervelende insecten die de mens ook bijten of steken, zoals vlooien, muggen, spinnen of mijten.
Een mug, vlo of mier voelt u meestal niet steken. U merkt pas dat u gestoken bent als er een bultje ontstaat dat jeukt. Een steek van een bij, steekvlieg of wesp is pijnlijk en kan een flinke bult geven. Vooral een bijensteek geeft een grote bult.
Insecten voeden zich met bloed, daarom bijten ze ons. De huidreactie ontstaat door het speeksel van het insect. Een insectensteek dringt dieper door in de huid en is meestal pijnlijker. Bijen, wespen, hommels en mieren steken, maar meestal doen ze dat uit zelfverdediging.
Wespen kunnen om deze reden ook meerdere keren steken. De steken van beide beestjes hebben dezelfde irritatie verschijnselen. Vaak krijg je een bultje met een enorme rode vlek eromheen en soms treden er grote zwellingen op. Binnen enkele uren na de steek heb je geen last meer van de jeuk en pijn.
Nee, ook dat kunnen ze niet. Bovendien hebben ze hier geen belang bij. Ze leven alleen van plantensappen en niet van (menselijk) bloed. Het onweersvliegjes zal ook niet uit verdediging bijten of steken.
Meikevers kunnen niet steken en bijten. De meikever vliegt enkel om voedsel of een vrouwtje te zoeken. Tijdens het vliegen maken ze een brommend geluid. Meikevers vluchten niet weg bij gevaar in tegenstelling tot andere insecten zoals de vlieg.
Tijger. Het zijn de sterkste katachtigen ter wereld, en kunnen dus ook leeuwen verslaan. Tijgers zijn echte jagers en hebben alles wat er nodig is om de verschrikking van de natuur in zuidoost Azië te zijn. Wanneer ze in een gevecht belanden kunnen ze op hun achterpoten staan en zo domineren over al hun tegenstanders.
Ze kunnen 1141 keer hun eigen lichaamsgewicht tillen. Neushoornkevers kunnen ongeveer 850 keer hun eigen gewicht tillen. Dat is natuurlijk lang niet zo veel als een mestkever, maar het is nog steeds abnormaal sterk. U moet zich eens voorstellen dat een olifant 850 keer zijn eigen gewicht zou kunnen tillen.
Mieren zijn één van de sterkste dieren te wereld. Ze kunnen 10 tot 50 keer hun eigen lichaamsgewicht dragen. Hoeveel een mier kan dragen is afhankelijk van de soort. De Aziatische weversmier kan bijvoorbeeld 100 keer zijn eigen gewicht dragen.
De gewone mestkever leeft in bossen, hooilanden en heidevelden, waar met de stevige poten mestballen worden gevormd uit mesthopen (vlaaien) voor zowel eigen consumptie als voor de larven. In het laatste geval wordt de mest ondergronds in een tunneltje gebracht dat tot 60 centimeter diep kan zijn.
Poep-eters
Bij een konijn is dit net zo, want dit dier doet aan coprofagie. Dit houdt in dat een konijn zijn eigen ontlasting opeet. Om alle voedingstoffen te halen uit hun eten recyclen ze hun poep. Door het 'voedsel' tweemaal te verteren kunnen echt alle vitaminen en eiwitten benut worden.
Ze doen dat om hun kostbaarste bezit – een versgedraaide mestbal – zo snel mogelijk weg te rollen van roofzuchtige soortgenoten. Mestkevers leven van mest van grotere dieren. Als ze een vers gelegde hoop tegenkomen, rollen ze er soms een grote bal van, wel twee keer zo hoog als zijzelf.
Gaat het wellicht om een hele plaag? Met een grijze kever in huis zal dit door voedsel komen die u niet afgesloten heeft of die u niet bewaard heeft in een koele of geventileerde ruimte. Een grijze kever in huis is te voorkomen door dit wel te doen.
Betekenis in de Egyptische mythologie
De scarabee werd in de Egyptische mythologie als een heilig dier beschouwd. De Egyptenaren dachten dat de kevers spontaan uit mestballen ontstonden, omdat men toen nog niet wist dat de kever eieren legt in de mest en dat de larve in de mestbal verpopt en uitkomt.
Overdag rust de meikever op takken van bomen. Na 10 tot 15 dagen zich voeden heeft een vrouwelijke meikever haar seksuele maturiteit bereikt en is ze klaar om zich voort te planten. Tijdens de voorplanting zal het mannetje zich op zijn rug laten vallen en voortgetrokken worden door het vrouwtje.