Verleidelijk, maar knijp puistjes en mee-eters dus niet zelf uit! We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: door mee-eters uit te knijpen kan je de huid behoorlijk beschadigen. Zeker als het gaat om mee-eters op je neus! Vaak zitten de mee-eters op plekken waar je niet zo goed bij kunt.
Als je van je mee-eters af wilt komen, kun je het best salicylzuur gebruiken. Deze milde peeling maakt de poriën vrij en pakt de ophoping van dode cellen aan door een gezonde celvernieuwing te stimuleren. Er zijn diverse producten die salicylzuur bevatten, zoals gezichtsreinigers, crèmes en gels.
Probeer zoveel mogelijk van je puistjes af te blijven ! Het is erg verleidelijk om gele puistjes en mee-eters met je vingers uit te knijpen. Beter een rood plekje dan een vies geelkopje in je gezicht. Het advies is echter om zoveel mogelijk van de puistjes af te blijven, vooral van de geelkopjes.
Mee-eters gaan meestal vanzelf weg, maar niet altijd. Op deze pagina ontdek je hoelang het precies duurt voordat een pukkel verdwijnt. Ook zal ik je verschillende tips geven om puistjes nog sneller te verwijderen. We hebben bijna allemaal somtijds last van mee-eters.
Mee-eters verwijderen met tandpasta wordt weleens aangeraden, omdat je op deze manier de mee-eter kunt uitdrogen. Dit werkt alleen niet altijd goed. De tandpasta kan je huid namelijk ook gaan irriteren. Of het echt helpt tegen de zwarte puntjes zal per persoon verschillend zijn.
Deze verstopte poriën kunnen vaak weinig kwaad. De witte mee-eters hebben een witte kop, die vaak alleen goed te zien is wanneer de huid wordt strak getrokken. Deze mee-eters kunnen gaan ontsteken als deze er niet tijdig worden uitgehaald, waarna er een rode puist ontstaat.
Mee-eters en puistjes kun je beter niet uitknijpen. Daar wordt het vaak alleen maar erger van. Ook kun je littekens krijgen. Maar als je er toch niet van af kunt blijven, dan kun je het volgende doen als je een 'rijp puistje' hebt (met een dikke, witte kop).
Bij volwassenen ontstaan mee-eters voornamelijk door het gebruik van te vette cosmetica die de poriën afsluiten. Ook make-up die aan het eind van de dag niet goed wordt afgewassen kan mee-eters veroorzaken. Deze producten staan daarom bekend als comedogeen. Letterlijk betekent dit “bevordert vorming van mee-eters”.
Die zwarte puntjes zijn simpelweg poriën die verstopt zijn. Ze raken verstopt met een mix van dode huidcellen, vuil en vet en ze komen over het algemeen vaker voor bij mannen. Je ziet ze meestal opduiken op de neus en kin of de "T-zone" net boven en tussen je wenkbrauwen.
Breng water aan de kook in een pan, haal het van het vuur en leun 10 minuten over de pan. Hierdoor zetten de poriën uit en kunnen de zwarte puntjes gemakkelijk verwijderd worden. Het volstaat de comedonen uit te drukken met je vingers gewikkeld in papieren zakdoekjes.
Ze worden gevormd door een opeenhoping van talg, dode huidcellen, kleine haartjes en bacteriën. Deze verstopping ligt op het huidoppervlak, waardoor deze in contact komt met licht en zuurstof. Daardoor oxideert het bovenste topje van de verstopping en wordt het zwart. Mee-eters vormen zich voornamelijk op de neus.
De enige manier om terugkerende huidirritaties te voorkomen, is regelmatig je gezicht te verzorgen en reinigen met producten die bij je huidtype passen. Een scrub of gezichtsmasker met houtskool zal je zwarte puntjes verwijderen en de overtollige olie absorberen.
Kleine zwarte puntjes meestal rond de neus die ook wel blackheads worden genoemd. Deze blackheads komen vanzelf en als je ze niet verwijderd kunnen ze jarenlang blijven zitten. Het zijn eigenlijk verstopte poriën en deze comedonen kunnen zowel zwarte blackheads of witte whiteheads zijn.
Comedonen worden ook wel mee-eters genoemd. Comedonen zijn eigenlijk niets meer dan verstopte poriën met talg. Aan het einde van een porie zit een buisje die leidt naar de talgklier.
Wat is een papel? Papels zijn rode, verhoogde bobbels die optreden als een gesloten follikel te weinig zuurstof krijgt. Deze anaerobe omgeving zorgt ervoor dat de bacteriën actief worden en deze overtollig talg en dode huidcellen 'opeet'.
Uit onderzoek blijkt dat mee-eters weer terugkomen als je ze plaatselijk hebt 'verwijderd'. De beste remedie tegen verstopte poriën is om dagelijks je gehele huid mild te reinigen en regelmatig te exfoliëren met salicylzuur.
In principe kan iedereen mee-eters krijgen, maar mensen met een gecombineerde of vette huid zijn het meest vatbaar voor het ontwikkelen van mee-eters in het gezicht.
Open comedonen of 'black heads'
Zwarte mee-eters komen veel voor op plaatsen waar de poriën grover zijn, zoals op en naast de neus, boven de wenkbrauwen en op de kin. Ze komen ook voor op de rug en schouders, op de borst of decolleté en zelfs in de oorschelpen. De meeste mensen hebben wel een aantal black heads.
Heb je last van acne en een erg droge huid door bv behandeling met roaccutane of benzoylperoxide dan kan een dun laagje vaseline wel weer goed doen. Vaseline houdt het verdampen van water tegen, maar niet het uitvloeien van talg. Het verstopt de porien dus niet.
Wanneer u uw huid wilt helpen om de druk van de onderhuidse puist af te halen, kunt u ervoor kiezen om met behulp van een naald een gaatje te laten prikken in de verzwakte huid. Wij raden aan om dit door een gekwalificeerde huidpraktijk zoals Cryon, te laten doen.
Lang verhaal kort: tandpasta droogt inderdaad je puistjes uit, maar de kans dat je je huid erdoor irriteert is vele malen groter. Die tandpasta kun je dus maar beter gebruiken waar hij voor bedoeld is: je tanden schrobben.
Sudocrem kan acnevlekjes genezen en de huid kalmeren. Dit komt door de antiseptische werking van de benzyl alcohol die in Sudocrem zit verwerkt. Breng wat Sudocrem aan op vervelende puistjes nadat je je gezicht gewassen hebt. Laat dit 's nachts zitten en was de volgende ochtend je gezicht met water.
Een simpel trucje is om tandpasta op de puist te smeren. De tandpasta zorgt ervoor dat je puist zal uitdrogen. Zinkzalf is ook een goed middel om van die vervelende puist af geraken. Zinkzalf zorgt ervoor dat je poriën kleiner worden en je huid gladder wordt.
Grove poriën ontstaan door verstopping en verslapping van de poriewand. Door een overproductie van talg en dode huidcellen verstopt je porie en is een zwart puntje te zien. Factoren die zorgen voor het verslappen van je huid zijn bijvoorbeeld zon, roken en alcohol. Poriën rekken hierdoor uit en worden meer zichtbaar.